nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Glazba

Preminuo Kornelije Kovač, jedan od najpoznatnijih regionalnih skladatelja

kornelije kovač
Izvor fotografije: Facebook.com/FKPartizanBG
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kornelije Kovač, jedan od najpoznatijih skladatelja na ovim prostorima, preminuo je u 81. godini života u Beogradu. Glazbenik je, prema riječima članova obitelji, bio pozitivan na koronavirus i nalazio se u bolnici. Tužna je ovo vijest koja je pogodila brojne glazbenike, pogotovo one koji su s Kornelijem usko surađivali.

Glazbeni počeci

Kornelije Bata Kovač rođen je u Nišu 1942. godine u glazbenoj obitelji, a svoju prvu skladbu Pusti trotoari skladao je već s četrnaest godina. Pohađao je glazbenu akademiju u Sarajevu, gdje je stekao diplomu skladatelja, pijanista, producenta i aranžera.

Dugu i uspješnu karijeru započeo je već 1961. godine osnivanjem svog prvog sastava BKB, a radilo se o jazz triju koji je tada nastupao na jazz festivalima. Godine 1966. pridružio se poznatom sarajevskom pop rock bendu Indexi kojima je napisao Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama.

Korni grupa i hitovi

Dvije godine kasnije pod njegovim vodstvom osnovana je Korni grupa, u kojoj su pjevali Zdravko Čolić, Dado Topić i Zlatko Pejaković. Nakon osvojenog desetog mjesta na Eurosongu s pjesmom Moja generacija, na kojem je pobijedila legendarna Abba, Korni grupa se raspala.

Kovač je nastavio svoje skladateljsko djelovanje i postigao svoje najveće glazbene uspjehe skladajući legendarne hitove Zdravku Čoliću (Pjevam danju pjevam noću, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, April u Beogradu) Generaciji 5, Biseri Veletanlić, Oliveri Katarini, Lepoj Breni (Sanjam, Sitnije Cile, sitnije) i brojnim drugima. Skladao je i filmsku glazbu, a samo neki od filmskih naslova koje je obogatio svojim skladbama su „Bube u glavi”, „Kvar”, „Una”, „Ljubi, ljubi al’ glavu ne gubi”.

Kornelije Kovač nije imao problema s “izlaskom iz zone komfora”, a unatoč osudama i kritikama zbog suradnje s Lepom Brenom na pjesmi Sitnije, Cile, sitnije (1983.), svoju odluku nikad nije požalio.

Najveći štos je što su me napali da sam uveo folk u pop muziku, a to nije točno. Sitnije, Cile, sitnije je klasična pop pesma. Više ne preispitujem zašto sam nešto radio. Stojim iza svega.

Odlaskom Kornelija Kovača izgubili smo još jednog velikog skladatelja, još jedno veliko glazbeno ime, čije su pjesme promijenile tijek glazbe prošlog stoljeća, ali i nepovratno utjecale na noviju glazbenu povijest.

(Visited 177 times, 6 visits today)
Be social

Komentari