Film

Program 8. MAXtv Filmomanije: Stižu nam Nevidljiva žena i Zbogom jeziku

Foto: https://www.facebook.com/mojMAXtv
Vrijeme čitanja: 3 minute

U razdoblju od 18. do 28. rujna održat će se osma MAXtv Filmomanija u Cineplexx Centru Kaptol. Moći ćete pogledati nove uratke sedme umjetnosti redatelja Lukasa Moodyssona, Ralpha Fiennesa, Oliviera Assayasa, Arija Folmana, Cornelija Porumboiua, Jeana-Luca Godarda i mnogih drugih. Projekcije filmova održavat će se svakoga dana s početkom u 16:00, 18:30 i 21:00 sati.

Rumunjski redatelj Cornelije Porumboiu, nakon uspješnih filmova 12:08 Istočno od Bukurešta (7.4 na IMDb-u, Zlatna kamera na Cannesu) i Policijski, pridjev(7,0 na IMDb-u) s kojima je osvojio 24 nagrade na raznim međunarodnim filmskim festivalima, ove godine predstavlja Kad se noć spusti nad Bukureštom ili metabolizam (6.5 na IMDb-u), film koji je dosad prikazan u službenoj konkurenciji filmskih festivala u New Yorku, Locarnu i Torontu. Niža ocjena od prethodna dva filma ne čudi zato jer je, prema komentarima koji kruže bespućima interneta, potrebna velika koncentracija za vrijeme i nakon filma da bi se pohvatala njegova bit, a to se ne uklapa u svijet kina današnjice. Glavna radnja vrti se oko razgovora između redatelja i glavne glumice o filmu.

http://cinemaguild.tumblr.com/
http://cinemaguild.tumblr.com/

Lord Voldemort….ovaj, redatelj i glumac Ralph Fiennes donosi nam Nevidljivu ženu (6.2 na IMDb-u) koja je ove godine nominirana za filmske nagrade BAFTA i Oscar. Iako naslov zvuči kao neki novi film iz studija Marvel, Fiennes svoju inspiraciju pronalazi u Dickensu i njegovom preljubu s Ellen Terman. Više o tome možete pogledati na linku. Nešto u zraku (6.5 na IMDb-u), film redatelja Oliviera Assayasa bio je prikazan na prošlogodišnjoj Filmomaniji, a ove godine moći ćete pogledati njegovu dramu Oblaci nas Sils Marijom (7.4 na IMDb-u) u kojoj glavne uloge imaju oskarovka Juliette Binoche i Bella iz Sumrak Sage znana kao Kirsten Stewart.

http://babyace.tumblr.com/
http://babyace.tumblr.com/

Lukas Moodysson koji je zbog filma Lilya 4-ever (7.9 na IMDb-u) u kojem se radi o trgovini ljudima u Švedskoj postao najomraženija osoba u toj državi, vraća se nakon četverogodišnje stanke s novom dramom Mi smo najbolje (7.2 na IMDb-u) za koju inspiraciju pronalazi u crtanom romanu svoje supruge i koja je na filmskom festivalu u Tokiju osvojila Grand Prix nagradu. Radnja drame vrti se oko tri djevojke koje odluče osnovati punk bend iako im svi govore da je punk mrtav. Prikazat će se i novi film Arija FolmanaKongres (6.7 na IMDb-u) , dobitnik Europske filmske nagrade u kojem su glavne uloge ostvarili Robin Wright koje se sjećamo kao Jenny iz Forresta Gumpa, Harvey Keitel koji se nedavno pojavio kao jedan od zatvorenika u The Grand Budapest Hotel, Jon Hamm aka Don Draper i Paul Giamatti kojeg smo imali priliku vidjeti u 12 godina ropstva.

http://dimthehouselights.tumblr.com/
http://dimthehouselights.tumblr.com/

Osim ovih filmova, na ovogodišnjoj Filmomaniji imat ćete priliku pogledati eksperimentalnu 3D dramu Zbogom jeziku (6.2 na IMDb-u), najnovije ostvarenje Jeana-Luca Godarda koje je dobilo nagradu žirija na Cannesu i vrvi temama poput totalitarizma, nacizma, muško-ženskih odnosa i granicama komunikacije i jezika. Osim toga, moći ćete vidjeti i novi film Mikea Leigha – Gospodin Turner (6.6 na IMDb-u) za kojeg je glumac Timothy Spall (odnosno Crvorep iz Harryja Pottera) osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na ovogodišnjem Cannesu te  psihološki triler Xaviera DolanaTom na farmi (7.0. na IMDb-u), dobitnika nagrade kritike na filmskom festivalu u Veneciji.

http://kinolorber.tumblr.com/
http://kinolorber.tumblr.com/
Be social

Komentari