Knjige

Pronađena zbirka Shakespearovih drama iz 1623. godine

Foto: facebook.com/William Shakespear
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com/William Shakespear
Foto: facebook.com/William Shakespear

Iznenađenje Rémya Cordonniera sigurno je bilo veliko kada je u knjižnici u Saint Omeru na sjeveru Francuske pronašao zbirku Shakespearovih drama iz 1623. godine. Osim po svojoj starosti, ova knjiga neobična je i po tome što je tiskana u formatu širine enciklopedije, ali nešto dužem. Takva izdanja bila su rezervirana samo za sabrana djela važnijih autora.

Istraživač srednjovjekovne literature tražio je knjige za izložbu anglosaksonskih autora kad je nabasao na knjigu koja sadrži gotovo 300 stranica. Ispočetka nije bio ni svjestan kakvo blago drži u rukama jer je knjiga bila krivo katalogizirana kao Shakespearovo djelo iz 18. stoljeća. Ubrzo nakon što se konzultirao s profesorom Ericom Rasmussenom sa Sveučilišta u Renu koji se smatra stručnjakom za djela Williama Shakespeara, saznao je da se radi o prvom Shakespearovom ‘foliu’, odnosno, posebnom izdanju sakupljenih Shakespearovih drama.

Naslovljena Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies, knjiga je izdana samo sedam godina nakon autorove smrti. Izdanje su uredila dvojica njegovih kolega John Heminges i Henry Condell, a sadrži 36 Shakespearovih drama. Pretpostavlja se da je knjiga u Francusku dospjela preko isusovačkog reda koji je bio smješten u Saint Omeru i koji je primao katolike koji su bježali iz Engleske tijekom protestanstskih progona. Osim ovog vrijednog izdanja, knjižnica u ovom gradu čuva i jednu od preostalih 48 kopija Gutenbergove Biblije iz 15. stoljeća.

Be social

Komentari