Film

Proslava 10. rođendana Art-kina uz pretpremijeru novog filma Vinka Brešana

Foto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za proslavu desetog rođendana Art-kino priprema veliko filmsko slavlje uz redatelja Vinka Brešana. Da bi se u drugo desetljeće rada kina ušlo s osmijehom na licu i domaćim filmom na velikom platnu, za 18. prosinca u 20 sati, na dan kada je prije punih deset godina kino otvoreno, zakazana je pretpremijera nove komedije Vinka Brešana Koja je ovo država na kojoj će se, među rođendanskim uzvanicima, naći i sam redatelj uz ostale članove filmske ekipe.

Nakon niza filmskih uspješnica koje domaću publiku već godinama prizivaju u kino, Brešan je pripremio novu crnohumornu komediju koja se uhvatila izazovnog zadatka da brojne apsurde hrvatskog državnog aparata uvrsti u jedan film. Radnja Koja je ovo država smještena je u Hrvatsku tijekom 2020. godine te pritom podijeljena u tri paralelne priče.

Naslov filma nije pitanje, već uzvik nevjerice prema apsurdima koje život u ovoj državi podrazumijeva, a crnohumorna je baza postavljena kao jedini suvisao odgovor i komentar na stvarnost koja je u većini slučajeva zabrinjavajuće surealna.

Foto: press Art-kino Croatia

Film je sniman  u velikoj tajnosti na brojnim stvarnim lokacijama poput zatvora u Lepoglavi i Banskih dvora, a njegova promocija u Kulmerovim dvorima samo je jedan od poteza kojima se mrse granice između novog Brešanovog filma i okoline u kojoj živimo. Riječ je komediji u kojom možemo vidjeti sve što ne želimo vidjeti u Hrvatskoj.

Bogata glumačka postava

Uz Brešanovu redateljsku palicu, široku plejadu živopisnih aktera hrvatske političke i društvene scene predvode glumci Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Daniel Olbrychski, Iva Mihalić, Dražen Kühn, Mate Gulin, Goran Navojec, Alma Prica, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza i brojni drugi.

Nakon projekcije filma u Art-kinu, uslijedit će razgovor s redateljem i ostalim članovima filmske ekipe te rođendansko druženje u atriju kina.

Ulaznice za pretpremijeru mogu se kupiti od 12. prosinca na blagajni Art-kina svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Be social

Komentari