Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Proslava 10. rođendana Art-kina uz pretpremijeru novog filma Vinka Brešana

12.12.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za proslavu desetog rođendana Art-kino priprema veliko filmsko slavlje uz redatelja Vinka Brešana. Da bi se u drugo desetljeće rada kina ušlo s osmijehom na licu i domaćim filmom na velikom platnu, za 18. prosinca u 20 sati, na dan kada je prije punih deset godina kino otvoreno, zakazana je pretpremijera nove komedije Vinka Brešana Koja je ovo država na kojoj će se, među rođendanskim uzvanicima, naći i sam redatelj uz ostale članove filmske ekipe.

Nakon niza filmskih uspješnica koje domaću publiku već godinama prizivaju u kino, Brešan je pripremio novu crnohumornu komediju koja se uhvatila izazovnog zadatka da brojne apsurde hrvatskog državnog aparata uvrsti u jedan film. Radnja Koja je ovo država smještena je u Hrvatsku tijekom 2020. godine te pritom podijeljena u tri paralelne priče.

Naslov filma nije pitanje, već uzvik nevjerice prema apsurdima koje život u ovoj državi podrazumijeva, a crnohumorna je baza postavljena kao jedini suvisao odgovor i komentar na stvarnost koja je u većini slučajeva zabrinjavajuće surealna.

Foto: press Art-kino Croatia

Film je sniman  u velikoj tajnosti na brojnim stvarnim lokacijama poput zatvora u Lepoglavi i Banskih dvora, a njegova promocija u Kulmerovim dvorima samo je jedan od poteza kojima se mrse granice između novog Brešanovog filma i okoline u kojoj živimo. Riječ je komediji u kojom možemo vidjeti sve što ne želimo vidjeti u Hrvatskoj.

Bogata glumačka postava

Uz Brešanovu redateljsku palicu, široku plejadu živopisnih aktera hrvatske političke i društvene scene predvode glumci Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Daniel Olbrychski, Iva Mihalić, Dražen Kühn, Mate Gulin, Goran Navojec, Alma Prica, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza i brojni drugi.

Nakon projekcije filma u Art-kinu, uslijedit će razgovor s redateljem i ostalim članovima filmske ekipe te rođendansko druženje u atriju kina.

Ulaznice za pretpremijeru mogu se kupiti od 12. prosinca na blagajni Art-kina svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari