Izvedbene umjetnosti

Prva sezonska premijera HNK Zagreb: Schillerovi 'Razbojnici' u režiji Vite Taufera

Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr
Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr

Danas će se u 19:30 u zagrebačkom HNK održati premijera predstave Razbojnici Friedricha Schillera. Redatelj predstave je Vito Taufer, koji je zadnjih sezona u našoj središnjoj nacionalnoj kući uspješno režirao Čehovljev Višnjik i Krležine Glembajeve. Dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenograf je Voranc Kumar, kostimografkinja Barbara Podlogar, skladatelj Aleksander Pešut Schatzi, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a klaunsku radionicu vodila je Cindy Lee Delong.

U predstavi nastupaju Danko Ljuština (Maximilian von Moor), Bojan Navojec (Karl/Franz von Moor ), Iva Mihalić (Amalia von Edelreich), Milan Pleština (Spiegelberg), Nikša Kušelj (Roller), Damir Markovina (Grimm), Kristijan Potočki (Razmann), Mirta Zečević (Schwarz), Luka Dragić (Hermann), Ljubomir Kerekeš (Daniel, sluga grofa Moora) i Livio Badurina (Pastor Moser/Svećenik).

Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr
Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr

Najpoznatije dramsko djelo slavnog njemačkog pisca objavljeno je kada je autor imao samo 22 godine i već na prvoj izvedbi doživjelo je golem uspjeh. Schiller je bio pripadnik mlade, buntovne i prodorne generacije umjetnika koji su, priklonjeni romantičarskom pokretu Sturm und Drang, najavljivali i osjećali val promjene koji je polako zahvaćao čitavu Europu. Odustajanjem od klasicističkog modela, približavanjem Shakespeareovoj formi te iznimnom silovitošću zbivanja, Razbojnici najavljuju i novo razdoblje europske dramske književnosti.

Priča je to o dva brata, ljubomori, izdaji i bijegu od društvenog poretka. To je tek početak niza neobičnih događaja koji će obojicu braće ispratiti na put bez povratka, a zaplet ispuniti neočekivanim obratima i ekstremnim emocijama koje prate temeljna ljudska pitanja. Premda ovakav zaplet sadržava tipične značajke svojega trenutka i vremena, ni danas ne blijedi potreba za radikalnom promjenom društvenog ustroja, a razmatrajući mogućnosti promjene, i danas se ispituju granice vlastite plemenitosti i ljudskosti.

Pročitajte komentar na temu križeva koji su prošlog tjedna bili postavljeni ispred HNK.

Be social

Komentari