Izvedbene umjetnosti

Queer Zagreb sezonu otvara bugarski umjetnik Ivo Dimchev u ZKM-u

Foto: facebook.com/QueerZagreb
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/QueerZagreb
Foto: facebook.com/QueerZagreb

Queer Zagreb sezona ovog petka u ZKM dovodi bugarskog umjetnika Ivu Dimcheva i njegovu predstavu „I-Cure“. Rad Ive Dimcheva ekstremna je šarolika mješavina performansa, plesa, glazbe, teksta i vizualnih elemenata. Autor je više od 30 radova izvođenih diljem Europe i Sjeverne Amerike. Primio je brojne međunarodne nagrade za ples i kazalište, uključujući Željeznu medalju za suvremenu umjetnost “Vencislav Zankov” (2013), kao i nominaciju za nagradu Bessie za izvedbu svoje predstave „Lili Handel“ u njujorškom izdanju festivala Perforacije, također u organizaciji udruge Domino.

Nakon studija na Das Arts akademiji u Amsterdamu, Dimchev se preselio u Brussels i otvorio svoj vlastiti izvedbeni prostor, Volksroom, gdje predstavlja mlade međunarodne umjetnike. Dimchev predaje na nacionalnoj kazališnoj akademiji u Budimpešti te je utemeljitelj Humarts zaklade u Bugarskoj. Trenutačno je umjetnik na rezidenciji u Kaaitheatru u Briselu.

Ove se godine Dimchev s Dominom vratio u New York te ponovno osvojio publiku i medije,uključujući impresioniranu kritičarku New York Timesa, predstavom “I-Cure”, koju sada u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih predstavlja i zagrebačkoj publici 13. ožujka.

„I-Cure“ je eksplicitna predstava kojom Dimchev obećava iscjeljenje i proučava razliku između terapije i kazališta te lijeka i kulture. Ako je iscjeljenje pitanje vlastitog odabira i odluke, zašto tu odluku ne donijeti dok sjedimo u kazalištu? Zašto potrošiti još jedan sat na pokušaj da budemo kulturni kada bi ih mogli iskoristiti da postanemo zdraviji? Izvedba je zamišljena tako da istovremeno liječi sve fizičke i psihičke poteškoće gledatelja, ali i drugih osoba s obzirom na to kuda publika usmjerava iscjeliteljsku energiju predstave. Također, uključenost gledatelja u samu predstavu značajno utječe na iscjeljenje što i sam umjetnik potvrđuje kada kaže: “Ne gubite vrijeme u kazalištu, iskoristite ga!”

Ulaznice se prodaju po cijeni 80 kn, odnosno 40 kn za studente, a mogu se kupiti na blagajni ZKM-a. Predstava počinje u 20 sati, a nije za mlađe od 18 godina.

Be social

Komentari