22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Recenzija – Penny Dreadful: Tresla se brda, rodio se šišmiš

Foto: dreadfuldorian.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: dreadfuldorian.tumblr.com
Foto: dreadfuldorian.tumblr.com

Penny Dreadful (2014) nova je britansko-američka horor serija redatelja Johna Logana (The Last Samurai, 2003) i Sama Mendesa (American Beauty, 1999) čija prva sezona ima osam epizoda, a druga je sezona u nastanku. Na IMDb-u ima ocjenu 8.3 što je poprilično visoko, dok su joj Rotten Tomatoes dali 78%. Nisam sigurna je li serija baš u potpunosti opravdala takve ocjene, ali krenimo ispočetka. Penny Dreadful nije, kako se na prvu može pomisliti, lik u seriji već naziv za jeftinu britansku fikciju 19.stoljeća senzualne i jezive tematike te takav naziv zapravo savršeno odgovara i tematici same serije. Serija počne s tri glavna lika. Vanessa Ives (Eva Green) je misteriozna i moćna žena koju progone “nečiste” sile, Sir Malcom Murray (Timothy Dalton) pripadnik je visokog britanskog društva koji zajedno s Vanessom traga za svojom otetom kćeri Minom, a Ethan Chandler (Josh Hartnett) Amerikanac je koji se slučajno našao upleten u čitavu natprirodnu priču.

Foto: dreadfuldorian.tumblr.com
Foto: dreadfuldorian.tumblr.com

Kasnije im se pridruže likovi Victora Frankensteina i Doriana Graya (i još neki drugi, ali neću previše spoilati) što zapravo priču čini dosadnom i predvidljivom jer ti su likovi dobro poznati i upravo se zbog toga gotovo nemoguće pretjerano udaljiti od njihove priče jer koliko god da se inovacija nadoda, njihova će priroda i dalje biti ista. Gledajući taj razvoj priče dobila sam flashback na film The League of Extraordinary Gentlemen (2003) koji na jednak način koristi javnosti dobro poznate likove iz horor/znanstvena fantastika orijentiranih priča, uključujući i likove Doriana Graya i Mine. Efekti i čudovišta za nekoliko su nijansi kvalitetniji nego u seriji Supernatural (2005-) , ali to za Supernatural nije problem jer sami sebe tako ionako ne shvaćaju ozbiljno. Glavna priča koja se vrti kroz seriju zasniva se na egipćanskoj mitologiji i vampirima, što bi bilo u redu da se spomenuta mitologija koristi na korektan način. No, nažalost, Egipćani su radi priče prikazani kao manijaci kojima je glavni cilj bila besmrtnost i bili su spremi dobiti je pod bilo koju cijenu. Boginja Amunet spominje se u potpuno krivom kontekstu, kao da pisci serije nisu na tu temu pročitali ni ono malo što piše na Wikipediji.

Foto:dreadfuldorian.tumblr.com
Foto:dreadfuldorian.tumblr.com

Lik Vanesse Ives nekima bi možda mogao biti nepodnošljiv, ali ja volim takve ukočene, goropadne i patničke karikature od žena pa nisam to uočila kao problem. Svaki lik ima nešto iritantno u sebi osim Ethana Chandlera koji je portretiran kao tipičan Amerikanac; on je duhovit, sarkastičan, izravan, pomalo naivan, smiješan u očima Britanaca i revolveraš s kriminalnom prošlošću. Viktor Frankenstein ima tendenciju razbacivati se poezijom u rangu od Shakespearea do Keatsa i ponekad mu se u tome pridruže i drugi likovi. Ne samo da je ta poezija iskorištena mnogo puta dosad kako bi dočarala neki osjećaj uzvišenosti i poetike u tome što gledamo, već se, zbog njezinog pretjeranog korištenja, gledatelj ponekad osjeti kao neobrazovana budala i dobije poriv guglati te stihove da bi vidio o čemu se zapravo radi i koja je simbolika iza toga. Sir Malcolm je u redu do jednog trenutka u seriji kad više nije nimalo u redu. Ako ste počeli gledati Penny Dreadful, znat ćete kad taj trenutak dođe i osjetit ćete da vam se upalila ona alegorična lampica iznad glave. Dorian Gray izigrava nekakvog playboya.

Penny Dreadful još je jedna serija o natprirodnom koja je djelomično privlačna upravo zato jer je smještena u viktorijansko doba, ali privlačnost tog doba nije iskorištena u toj mjeri u kojoj bi mogla biti kako to recimo radi Ripper Street (2012-). Mora se priznati, ako zanemarite sve iritantne detalje, serija vam doista može pružiti osjećaj adrenalina i žudnje da saznate sve tajne koje priča krije te će vas ta žudnja vući do kraja sezone. Ako ste fan serija kao što su Sleepy Hollow (2013), Supernatural (2005-) i/ili Hemlock Grove (2013-), ova vas serija neće razočarati, ali nemojte od nje očekivati nešto više ili sofisticiranije iako se na prvu možda tako predstavlja. Njezina je glavna svrha, koju je uspješno ispunila, upravo u tome da udovolji težnji za natprirodnim, misterioznim, grotesknim, strašnim i romantičnim likovima i događajima te da u taj miks ubaci još i dozu seksa. Rekla bih da je barem od Mendesa bilo za očekivati nešto više, ali to samo pokazuje da nisu svi koji rade kvalitetne filmove jednako dobri i u osmišljavanju serija.

Be social

Komentari