Film

Retropetak: Čuvena komedija Glup i gluplji slavi 20 godina

Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute
Dumb and dumber
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie

Na koji bolji način proslaviti 20 godina legendarne komedije Glup i gluplji, nego njegovim nastavkom? U hrvatska kina jučer su stigli Lloyd Christmas i Harry Dune. Dvojicu bedaka ponovo tumače Jim Carrey i Jeff Daniels, na veselje mnogobrojnih fanova, ako je suditi po Facebook stranici koja skupila debelo preko četiri milijuna pratitelja. Stoga, Retropetak posvećujem prisjećanju na jednu od najpopularnijih komedija devedesetih, a i uopće, filmu Dumb and Dumber.
Unatoč tome što nisu osvojili nijednu značajnu filmsku nagradu, ovaj je film stekao nevjerojatnu slavu i kultni status te postao nezaobilazni blagdanski klasik. Uz to što je zaradio gotovo 250 milijuna dolara. Iz navedenih razloga, moram si postaviti pitanje, može li nastavak ponoviti taj uspjeh ili barem ne biti nekvalitetan i dosadan, kakvi su često nastavci koji žele letjeti na krilima starih postignuća? Bez obzira na Dumb and Dumber To, vratimo se jednom jedinom originalu.

Dumb and dumber 1
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie

Fabula prati zgode i nezgode dvojice najboljih prijatelja. Lloyd se zaljubljuje u Mary Swanson (Lauren Holly) koja ostavlja poslovnu torbu na aerodromu. Lloyd se dogovara sa svojim prijateljem Harryjem, koji je jednako upitne inteligencije kao i Lloyd da krenu na put do Aspena kako bi Mary vratili aktovku. Međutim, ono što oni ne znaju je da je torba tamo namjerno ostavljena i da su se uvalili u velike probleme. Da ne dužim s događajima, s kojima ste zacijelo upoznati, zanimljiviji i smješniji dio su gomila anegdota koje doživljavaju na putu i u Aspenu.

Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie
Foto:Facebook.com/DumbandDumberMovie

No što zapravo čini ovaj film zaista privlačnim? Gluma. Carrey i Daniels su svoje uloge fantastično odigrali. Potpuno su se uživjeli, dvojice blesana koji ne vide koliki su srećkovići, dolazeći do poruke da je vrijednost prijateljstva bitnija od svega drugoga.
Film je pun šala u tipu zahodskog humora, koji mogu razumjeti samo oni koji nisu u potpunosti odrasli. Iz tog razloga, a i fabule koja zapravo nije impresivna, ovaj film nije kinematografsko i umjetničko remek djelo, ali donosi niz duhovitih skečeva za opuštanje, baš kao što komedija bi i trebala.
Iako je film dobro prošao kod publike, Jim Carrey je nominiran za Golden Raspberry Award u kategoriji najgore nove zvijezde. Skraćeno zvane, Razzies ili kod nas Zlatna malina je nagrada koja se dodjeljuje svake godine za najgori film i glumce. Te godine Carrey je nominiran za čak tri film koja su mu izašla te godine, Dumb and Dumber, Acea Venuru i The Mask. Film kakav je da je, Carrey mu je dao život snagu pa smatram kako nije zaslužio tu nominaciju, barem ne za Dumb i Dumbera. Njegova moć improvizacije daje taj nevidljivi, ali postojani štih spretnosti i talenta za humor. Film su režirali Peter i Bobby Farrelly, a od ostalih glumaca su se pojavili Mike Starr, Karen Duffy, Charles Rocket i Victoria Rowell
Zabavni film za odmaranje uz dvojicu glupana tijekom zimskih blagdana.

Be social

Komentari