Film

Revija dokumentarnih filmova o obrazovanju u Art-kinu

Foto: www.facebook.com/pages/Die-Kinder-vom-Napf
Vrijeme čitanja: 2 minute

Revija filmova o obrazovanju “Djeca su naše najveće bogatstvo” od 12. travnja stiže u Art-kino. Dokumentarac Abeceda austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera u Mini Art-kinu otvara reviju, a nakon filma s publikom razgovaraju filozof Nebojša Zelić i Tatjana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla. Revija donosi i Web Junkie – ovisnici o Internetu izraelsko-američkog para Shosh Shlam i Hilla Medalie te švicarski dokumentarac Djeca s planine Napf Alice Schmid. Sva tri dokumentarna filma nude drugačiji i specifični pogledi na obrazovni sustav.

U utorak, 12. travnja u 19 sati na repertoaru Mini Art-kina je dokumentarni film Abeceda koji otvara Reviju filmova o obrazovanju uspoređujući i analizirajući različite obrazovne sustave. Nakon filma će uslijediti «Tribina na tribinama» na kojoj sudjeluju filozof Nebojša Zelić i Tatjana Bandera-Mrakovčić, ravnateljica Osnovne škole Nikola Tesla.

Polazište dokumentarca Abeceda je da se gotovo 98% djece rađa se iznimno nadareno dok ih nakon školovanja samo 2%  to i ostane te postavlja pitanje Što nije u redu s obrazovnim sustavom? Na to pitanje redatelj uspješnih i kontroverznih dokumentaraca Mi hranimo svijet (We Feed the World) i Uzmimo lovu (Let’s Make Money). Wagenhofer putuje svijetom i razgovara s brojnim protagonistima te uspoređuje razne obrazovne sustave. «Abeceda» ne kritizira škole pojedinačno već sustav u cjelini te pruža jednu od najboljih filmskih analiza obrazovnog sustava na brojnim primjerima iz cijelog svijeta.

Dokumentarac Web Junkie – Ovisnici o Internetu na repertoaru je Art-kina od 12. travnja. Kina je jedna jedina zemljana svijetu koja je ovisnost o Internetu i mrežnim igricama prepoznala kao poremećaj. U skladu s tim otvorili su više od 400 centara za odvikavanje, a u jednom od njih odvija se radnja filma Web Junkie – Ovisnici o Internetu. S potpunim nevjerojatnim pristupom ustanovi «za odvikavanje i reprogramiranje tinejdžera», redateljice nam otkrivaju kontroverzne metode s kojima se suočavaju «zabludjeli klinci» koji su igrice znali igrati i po nekoliko dana bez prestanka. Pomažu li ove metode 15-godišnjacima koji su potpuno zamijenili stvarni i virtualni svijet, saznajte iz filma, koji nakon više od 40 svjetskih festivala dolazi i na velika platna u Hrvatskoj.

Djeca s planine Napf priča je o jednom sasvim drugačijem odrastanju.U bogatoj Švicarskoj gdje je školarcima dostupna sva moguća tehnologija, ipak živi skupina djece kojima računala i internet ne trebaju. Daleko od civilizacije, na čarobnoj planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine,djeca pješače deset kilometara do škole, nisu opsjednuti Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to, ova djeca suvereno upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv… Klasifikacija „hit“ ovdje zaista nije pretjerana. U samo šest švicarskih kina ovaj film zaradio je više od milijun dolara. Je li jednostavniji i bezbrižniji svijet je moguć?

Be social

Komentari