Film

Šahovska partija Wilsona Fiska (“Daredevil”, D. Goddard)

daredevil
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kada je prije deset godina Marvel započeo svoju kino kolonizaciju sa superherojima, mnogi su fanovi još uvijek osjećali gorak okus neuspješnih ekranizacija Daredevila, Elektre, Spidermana 3, Punishera itd. Prema tome, kada je Netflix 2015. godine izbacio prvu sezonu Daredevila svi su s relativnim skepticizmom i suzdržanošću prionuli na gledanje. No, ono što nitko nije očekivao jeste da će nam upravo ta verzija Daredevila, kojoj je Charlie Cox dao život i karizmu, pokupiti sve simpatije i hvalospjeve.

Upravo je to bila serija koja je otvorila put drugim naslovima iz istog univerzuma pod produkcijskom palicom fuzijske mašine Netflix/Marvel. Tako smo u godinama što slijede, osim druge sezone Daredevila, dobili zasebne serijale o herojima kao što su Jessica Jones, Luke Cage i Iron Fist. Ovi su se heroji 2017. godine okupili u seriji pod nazivom The Defenders kako bi za sva vremena porazili zločinačku organizaciju zvan The Hand. U međuvremenu je, nakon odlične predstave u drugoj sezoni Daredevila, i Punisher je dobio svoju vlastitu seriju, koja je uspjela gledateljima prikratiti vrijeme do nestrpljivo očekivane treće sezone onoga koji je sve ovo i započeo.

Suradnja Netflixa i Marvela

U ovom malom kozmosu Netflix/Marvel serijala izdešavalo se puno toga. Gledatelji su bili puno puta i razveseljeni i razočarani. Kako su počeli na visokom tonu, sa svakim sljedećim naslovom, serije su gubile na kvaliteti. Iako za mnoge ‘guilty pleasure’ Iron Fist bio je najniža točka u ovoj grupi. Za relativni pad u kvaliteti iskupili su se serijom The Defenders koja je ipak više imala gorko-slatki efekt. Ovogodišnje druge sezone serija Iron Fist i Luke Cage imale su nešto bolje izbalansirane priče, kvalitetnije koreografije borbi i bolji sveukupni dojam. No, to im nije bilo dovoljno da se, na samo par tjedana prije premijere novog Daredevila, spase od ukidanja.

To je dovelo do raznih polemika i teoretiziranja. Što je glavni razlog tome i hoće li se taj trend nastaviti i na ostalim serijama iz Netflix/Marvel suradnje? Mnogi tvrde da je to zbog toga što Disney pokreće svoj vlastiti streaming servis i da su ovo prve kolateralne žrtve koje će svjetlost novog dana dočekati na drugim serverima. Drugi su mišljenja da je ovo samo uvod u novu seriju Heroes for Hire u kojoj LC i IF pokreću zajednički posao privatnih istraživanja. Što će od svega toga biti još uvijek je nepoznanica.

Foto: brandywine421.tumblr.com

Daredevil je, u odnosu na sve što se izdešavalo, ipak ostao najblistavija točka među ovim serijalima i tako nešto se očekivalo i u najnovijoj sezoni. Wilson Fisk je u zatvoru, a Matt Murdock liječi rane nastale u borbi s podanicima organizacije The Hand. Međutim, ono što on ne zna jeste da Fisk ima plan kako se domoći svog starog statusa. U njegovoj šahovskoj partiji svi su pijuni, a on kao kralj – Kingpin – pokreće figure kako mu volja: bilo da su agenti FBI-a, obični ljudi ili pak sam Daredevil. U toj igri, u kojoj je Murdock uvijek pet poteza iza, trebat će puno više od svojih borbenih vještina i pomoći prijatelja. Uz sve to, u gradu je i novi zlikovac koji se predstavlja da je on Daredevil.

Vrag iz Paklene kuhinje

Od samog početka Daredevil je kao serija imala točno odmjerenu mjeru svih sastojaka koji je čine punim pogotkom. Od razvoja likova, motivacije, do razvoja napetosti, gradnje radnje i perfektnih glumačkih izvedbi. I kao što je godinama ranije Robert Downey Jr. prihvatio ulogu Iron Mana i učinio da taj karakter postane on, nerazdvojan od samog glumca, tako i Charlie Cox iz sezone u sezonu čini da Matt Murdock/Daredevil bude on (Ben Affleck kao da nikad nije ni postojao). A tu komplementarnost i konekciju glumca/lika omogućava blistavo izveden scenarij. Poput klasnih kriminalističkih trilera u kojima lik sazrijeva kako radnja odmiče, čija motivacija postaje poput armiranog betona, tako se i Daredevil razvija kako priča odmiče (i ne samo kao heroj, već i kao čovjek).

daredevil
Foto: YouTube screenshot

No, da bi to bilo moguće, protagonist treba imati snažan pandan, antagonista koji će ga slomiti na tom putu. To je upravo Wilson Fisk. Teško da ijedan film iz Marvelovog univerzuma, osim Thanosa i možda Lokija, ima tako kvalitetno odrađenog negativca. Vincent D’Onofrio je prigrlio ulogu i od nje radi monstruma. Fisk je tako impresivno kreiran lik da njegova igra u trećoj sezoni, koja je jednostavna perfekcija, tjera na divljenje i strah istovremeno. I upravo ti sukobi između likova, kojih u ovoj sezoni ima puno, čini ovu seriju (pogotovo ovu sezonu) pravim draguljem ne samo u svijetu superheroja, nego i u svijetu kriminalističkih detektivskih serija.

Traume kao osnovni pokretači

Ono što je posebno zanimljivo ovdje, a što nijedna druga u ovom nizu serija, osim Punishera, nije uspjela, jeste pokretačka snaga likova. Standardna je pojava da svaki superheroj sa sobom vuče teret gubitka roditelja, a treća sezona Daredevila našeg heroja tjera da se sukobi upravo s njegovim vlastitim demonima i traumom koju je gubitak roditelja izazvao. Ali borbu s demonima vode i Wilson Fisk, Foggy Nelson i Karen Page, ali i drugi likovi koji dolaze s novom sezonom. Tu se najviše izdvajaju dva lika; prvi je specijalni agent Ray Nadeem, a drugi agent Dex Poindexter. Štoviše, ovaj dvojac, nakon Fisk/Murdock sukoba, i najviše doprinosi cjelokupnoj atmosferi i efektu serije. Njihova unutrašnja previranja i odluke koje donose kao rezultatom tih previranja čine da u nekim trenutcima ovi likovi preuzimaju glavnu pozornicu.

Foto: brandywine421.tumblr.com

Tempo razvoja ove sezone je nešto dinamičniji od npr. Punishera, ali relativno i kompleksniji u odnosu na prethodnu sezonu. Tome u značajnoj mjeri doprinosi veliki broj karaktera čije se relacije i odnosi prepliću do te mjere da bude epizoda u kojima se Matt pojavi svega par minuta. Međutim, ono po čemu je Daredevil postao popularan jesu njegovi one take kadrovi borbi i njihova koreografija koja odiše brutalno tvrdom tučnjavom. Sjećamo se prve sezone i borbe snimljene kamerom stacioniranom u hodniku čija dužina traje oko tri minute bez rezova i pomicanja ili scene iz druge sezone s Punisherom u zatvoru.

Sudbina serijala

Treća sezona spaja te dvije scene tako da u epizodi Blindsided Matt Murdock mora pobjeći iz zatvora dok ga napadaju Fiskovi plaćenici, a pobuna bjesni u pozadini. To je scena, duga otprilike deset minuta, snimljena u kontinuitetu bez rezova i mutnoće uzrokovane drhtavom rukom. Besprijekornost i preciznost, a prije svega profesionalnost glavnog glumca koji je cijelu scenu izveo sam, bez kaskadera i dvojnika, glavni su razlozi zašto baš ovu seriju stavljamo na tron u moru drugih naslova iz ovog žanra.

Marvel, ali i Netflix s njima, u Charlie Coxu i Daredevilu ima puni pogodak. Ovo je, bez sumnje, najbolja serija ovog tipa koju nam televizija za sada može ponuditi. Legion je tu negdje iza. U kojem će se pravcu stvari kretati sada kada Disney pokreće svoju streaming platformu nikome nije poznato, ali je činjenica jedna stvar: svi oni koji odluče zaustaviti ovu seriju su čiste budale i nemaju pojma o biznisu. Ako do sada niste imali priliku gledati ništa od spomenutih naslova nastalih na relaciji Netflix/Marvel, moj vam je savjet da se bacite na gledanje. Ako ništa Daredevil, Jessicu Jones (iako je druga sezona došla kao blago razočarenje), The Defenders i Punisher. Dosta materijala za predstojeće hladne dane i zimske praznike. Ako ništa skratit će vrijeme dok čekamo nastavak Avengersa i njihove borbe protiv Thanosa.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari