nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Vizart

Samostalna izložba međunarodno poznatog vizualnog umjetnika Lonca

Foto: press ZILIK / Lonac
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. rujna 2018. godine, u Galeriji ZILIK (Radićeva 13, Karlovac), od 19 sati otvorit će se samostalna izložba “Ljeto u gradu” međunarodno poznatog hrvatskog vizualnog umjetnika Lonca. Na otvorenju izložbe govorit će kustosica izložbe i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol, a izložbu će otvoriti ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat. Prigodnu glazbenu točku izvest će polaznici Glazbene škole Karlovac.

Lonac je poznat po veličanstvenim muralima diljem svijeta, a karlovačkoj publici predstavit će se posve novim, neizlaganim ciklusom crteža intimnog formata koji je nastao u proteklih nekoliko mjeseci. Ciklus broji oko dvadesetak crteža. Za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica već anonimni likovi zabilježeni u prolazi. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru.

Foto: press ZILIK / Lonac

Umjetnik ljude često prikazuje iz profila ili s leđa, zaokupljene u svojoj priči i svojem svijetu bez intruzije ili nametanja vlastite prisutnosti. Iako je novi ciklus radova nastao u ateljeu, on je temom vezan uz život ulice odnosno bilježi puls gradskog života tijekom ljetnih mjeseci. Lonac je stvorio vizualni dnevnik ljeta u gradu prikazujući kroz svakodnevne scene sve aspekte gradskog života. Bez umotavanja, uljepšavanja ili maskiranja neprimjerenih scena, ciklus crteža predstavlja srž i sukus grada. Lonac je grad prikazao onakvim kakav on uistinu jest, bilježeći pritom situacije s kojima se možemo poistovjetiti, jer smo ih većinu i sami doživjeli.

Na koncu se postavlja pitanje naše svjesnosti o svijetu koji nas okružuje, a ona ovisi o obujmu i intenzitetu kojim ga doživljavamo.

Lonac je poznati hrvatski vizualni umjetnik čiji murali krase zidove diljem svijeta. Njegovi murali nalaze se u mnogim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno, Lončevi murali su vrlo često uvrštavani na top liste najljepših murala na svijetu.

Be social

Komentari