kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Vizart

Sedam dana raznolike umjetnosti u središtu Istre

Maya Petrovna/Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

U nedjelju počinje 14. festival Sedam dana stvaranja koji će još jednom u Pazin privući ljubitelje umjetnosti i kreativce, ali i one željne kvalitetnog sadržaja. Koncerti, performansi, izložbe, filmovi i predstave tako će ispuniti čitav tjedan, a posljednjeg dana, u subotu, 19. kolovoza, sudionici 7ds-radionica prezentirat će svoje radove nastale tijekom festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno. Program krije i jednu svjetsku premijeru.

Etno skupina Veja i japanski ples na otvorenju festivala

Sedam dana započinje u nedjelju uličnim glazbenim performansom skupine Če bo bo, če na na i tradicionalnim otvorenjem izložbe u Galeriji društva likovnih stvaratelja. Ove godine u Pazinu izlaže Maja Radešić, umjetnica iz Rijeke s uspješnom inozemnom karijerom i članica HDLU Istre. Njezina izložba Luminous Body ostat će otvorena u Galeriji do kraja festivala, a Maja će izložiti i instalaciju Cocoon, napravljenu od ovčje vune.

Program zatim seli u pazinski Kaštel, glavnu festivalsku lokaciju, ispred kojega će Nikita Val, umjetnica koja kombinira japanski ples butoh i vokalni eksperiment, izvesti performans Haiku. Večer će završiti koncertom etno skupine Veja kojoj će se kao gosti-performeri pridružiti različiti umjetnici poput Pina Josipa Ivančića, Šandora Slackog, Tee Šimičić i Nikite Val.

Etno skupina Veja/Foto: Press
Svjetska premijera u Pazinu 

Umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla s londonskom adresom, Maya Petrovna, prošle je godine na festivalu izvela zapanjujuće dobar operni solo performans s originalnom glazbom. Tijekom performansa promijenila je 13 kostima koje je izradila sama, kao i svaki djelić spektakla u Kaštelu. Bio je to njezin prvi posjet Pazinu, a s kakvim je dojmovima otišla kući dovoljno govori činjenica da se ove godine vraća na Sedam dana stvaranja sa svjetskom premijerom novog uratka Futura Monomania.

Kroz scenografiju i glazbu Maya Petrovna će u pazinskom Kaštelu kreirati futurističku utopiju u kojoj se otuđena bića ponovno pokušavaju povezati jedna s drugima. Riječ je o izrazito vizualnom performansu čija se glazbena podloga proteže od Jodorowskog do filmova Baraka, Samsara i Koyaanisqatsi, dok kostimi prikazuju deformirana tijela –  napola ljude, a napola bića s druge planete.

“Program 14. festivala Sedam dana stvaranja pun je kvalitetnog i originalnog sadržaja i ne volimo nikoga posebno izdvajati. Ipak, ako moram odabrati jednu stvar iz večernjeg programa koju bih preporučio svima ove godine, neka to bude nastup Maye Petrovne. Nećete požaliti.” – rekao je David Belas iz organizacije festivala.

7ds kino i Upravo stvoreno

Jedna od lokacija festivala Sedam dana stvaranja je i pazinski buffet Bunker, festivalski dnevni boravak, gdje će se program održati u srijedu i petak. Zanimljivosti ove godine je 7ds kino u Bunkeru u koje posjetitelji u srijedu mogu navratiti na svirku i film. Istoga se dana sprema i invazija Limenih na Pazin u sklopu happeninga bit(i) skulptura / polje maslačka autora Darka Brajkovića Njape, proizašlog iz projekta svjetlo is light Pina Josipa Ivančića.

Osim večernjeg programa, tijekom Sedam dana u Pazinu će se održavati umjetničke radionice pod vodstvom iskusnih mentora. Sudionici radionice analogne fotografije koju vodi Sven Stilinović, radionice direktnog tiska Sabine Damiani, radionice umjetnosti i psihogije Gorana Poropata te književno-izvedbene radionice Neve Lukić i Josipe Bubaš posljednjeg će dana festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno javnosti prezentirati svoje radove. Za kraj će nastupiti australski multi-instrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov.

Buffet Bunker/Foto: Press
Glazbeni i filmski program

Uz Veju, Če bo bo, če na na, Grigorova i Browna, u glazbenom programu Sedam dana stvaranja nastupit će i Sara Renar, Naked iz Srbije, Ivan Grobenski, Gentleman, Techno Vikings i drugi. Osim filmova u 7ds kinu, bit će prikazani i Na plaži Gorana Škofića, Skoro ništa Ane Hušman i The Motel in the Well Neve Lukić.

Sedam dana stvaranja održava se u Pazinu od 13. do 19. kolovoza, a ulaz na sva događanja je besplatan. Festival u organizaciji udruga Veliki mali čovjek i MIG odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kuture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre te uz podršku brojnih partnera, sponzora i volontera, a od ove godine nosi EFFE Label, europsku festivalsku oznaku izvrsnosti i inovativnosti.

Program i raspored u cijelosti potražite na web stranici ili na Facebooku.

(Visited 153 times, 1 visits today)
Be social

Komentari