Istaknuto
15.04.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

14.04.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Skrivena projekcija “Amadeusa” uvod u Motovun Film Festival

09.07.2018. Ziher.hrFoto: press Motovun Film Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Imati talent veliki je dar, no katkad i pravo prokletstvo. Jer mnogi mogu oprostiti sve, ali tuđi talent i uspjeh nikako. Genij, zavist i zločin potaknut osvetom teme su filma Amadeus, posljednjeg u nizu ovoljetnih Skrivenih projekcija Motovun Film Festivala u Zagrebu. U ponedjeljak, 9. srpnja bit će tako obilježen odlazak nedavno preminulog Miloša Formana, jednog od najvećih redatelja današnjice.

Veliki hit iz 1984. godine i jedan od najuspješnijih Formanovih filmova prati priču dvojice skladateljskih rivala na bečkom carskom dvoru – genijalnog Wolfganga Amadeusa Mozarta te osrednjeg i jalnog Antonija Salierija. Utjelovili su ih Tom Hulce i F. Murray Abraham, a rivalstvo i ljubomora dvojice skladatelja osjećali su se i među glumcima na snimanju. Hulce je prije snimanja vježbao sviranje klavira i do pet sati dnevno, nakon što je dobio ulogu u konkurenciji Kenetha Branagha, Mela Gibsona i Micka Jaggera, dok je Marka Hamilla odbio Forman, jer nekadašnjeg Lukea Skywalkera nije mogao zamisliti kao Mozarta.

Od Čehoslovačke do Hollywooda

Film je snimljen u Formanovoj rodnoj Čehoslovačkoj pod budnim okom tajnih službi tadašnjeg režima, a redatelj je tretiran kao izdajnik, jer je uzeo američko državljanstvo. Talent je Miloša Formana, kao pripadnika češkog novog vala, doveo do Hollywooda, gdje kasnije osvaja i dva Oscara. Prvi upravo za Amadeusa, a drugi za Let iznad kukavičjeg gnijezda, koji je prošle godine prikazan na Skrivenoj projekciji u bolnici u Vrapču. Koja je iduća tajna lokacija, možete saznati prijavite li se na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com, a bit će objavljena dan prije projekcije. I ovu besplatnu projekciju MFF donosi u suradnji s Addiko bankom.

 U prodaji je još samo četiri dana najjeftiniji paket ulaznica za Motovun Film Festival. Akcija Sve po 15 kuna traje do 10. srpnja uključuje 10 ulaznica za 10 različitih projekcija po izboru posjetitelja. Paket je moguće kupiti online putem sustava Kupiulaznicu.hr ili na Skrivenoj projekciji.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari