Vizart

Slavni i umjetnost: Poznate osobe koje se bave slikarstvom

slavni i umjetnost
Foto: Vimeo screenshot [Jim Carrey]
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nedavno je objavljen kratak dokumentarac I Needed Color koji je predstavio posve drugačiju stranu jednog od najvećih komičara svih vremena Jima Carreyja, i to onu umjetničku. Svijet se vrlo brzo zainteresirao za Carreyjevu umjetnost, s obzirom da je video dosad pregledalo gotovo 5 milijuna ljudi, što nas je potaknulo da se prisjetimo još nekih slavnih osoba za koje možda niste znali da se, više ili manje, bave slikarstvom.

Piše: Katarina Jukić

Anthony Hopkins i stvaranje ljepote iz kaosa
Foto: facebook.com/AnthonyHopkinsArt

Velikog Anthonyja Hopkinsa kao glumca zaista nema smisla predstavljati, no možda ga treba predstaviti kao slikara. U toj je ulozi najpoznatiji po svojim pejzažima i mračnim portretima. Za svoje slikarstvo kaže kako se radi o primitivnoj umjetnosti ili, bolje rečeno, dječjoj igri kojoj ne treba tražiti smisao jer smisao ne postoji. Radi se o njegovoj pukoj potrebi za stvaranjem.

Njegovi portreti, kojima dominiraju oči prikazane osobe, djeluju kaotično, što nimalo ne čudi jer glumac obožava kaos. Sam priznaje kako je cijeli njegov život zapravo veliki kaos ispunjen pretjerivanjem u svemu – piću, hrani i radu. No, upravo je ta neumjerenost ono što najviše cijeni kod sebe. Jedino što glumac vidi u ljudskoj nesavršenosti koja konačno i stvara kaos je ljepota. Uz to, fascinira ga smrt, a taj se spoj opčinjenosti neredom i svijesti o smrtnosti pretvara u prepoznatljiv ton koji potvrđuje kvalitetu Anthonyja Hopkinsa kao slikara.

Lucy Liu: spajanje apstraktnog ekspresionizma i kineske kaligrafije 
Foto: stevemcqueened.tumblr.com

Lucy Liu, poznati Charliejev anđeo, kada ne glumi snažne i hrabre žene sa zavidnim umijećem borilačkih vještina, vrijeme provodi u svojem ateljeu. Gluma je, zapravo, njena druga ljubav, a prva se rodila kada je Lucy imala 15 godina. Tada je počela izrađivati kolaže, ubrzo je otkrila fotografiju, a zatim skulpturu i slikarstvo. Tridesetak godina kasnije, glumica se još uvijek koristi najrazličitijim medijima i tehnikama.

Glumica je dugo izlagala svoje radove pod pseudonimom Yu Ling, a tek je 2011. odlučila održati prvu izložbu pod imenom Lucy Liu. Održana u Salon Vertu u London, izložba Seventy Two dobila je brojne pohvale umjetničkih kritičara. Postav su činila sedamdeset i dva rada nastala nanošenjem tinte i akrila na platno, a rezultat je prepoznatljiv glumičin potez koji spaja apstraktni ekspresionizam i kinesku kaligrafiju. Nakon Londona, Lucy je održala još jednu izložbu u Velikoj Britaniji i jednu u SAD-u. Njezin opus najčešće nastaje prikupljanjem različitih bilješki, izrezaka iz novina i odbačenih predmeta kojima glumica pokušava dati novi život. Promatrajući njena djela, dobivamo uvid u njena iskustva i intimu. Produkte njenog ispovijedanja putem umjetnosti i eksperimentiranja s različitim tehnikama možete pogledati na njezinoj internetskoj stranici.

Piše: Katarina Čižić

Matthew Gray Gubler stvara neobične svjetove
Foto: facebook.com/gublernand

Svi ga znamo kao genijalca iz serije Zločinački umovi. Dr. Spencer Reid osvojio je mnoga srca svojom umom i karizmatičnom pojavom, dok glumac Matthew Gray Gubler osvaja svojim crtežima i umjetničkim djelima. Matthew voli naglašavati svoju simpatiju prema čudnim i mračnim stvarima, a ima i posebnu ljubav prema Halloweenu te nošenju rasparenih čarapa.  Svoje je neobičnosti i zanimljiv svijet koji se odvija u njegovoj glavi pretočio na papir. Njegovi su radovi nastali u tehnikama ulja, akvarela i gvaša, a ponekad ih jednostavno stvara bojicama i olovkama. Do sada je organizirao nekoliko izložbi u Americi, ali i u Europi. Posebno je bitno spomenuti onu u Ostravi u Češkoj koja je bila jedna od prvih organiziranih te je postigla zapanjujući uspjeh.

Damir Urban i slikarstvo skriveno od pogleda javnosti
Foto: Facebook

Osim što ga nerijetko nazivaju hodajućom instalacijom ili živim platnom, Damir Urban stvara vlastita umjetnička djela. Slikarstvo je oduvijek, kako i sam naglašava, bilo prvo, stripovi točnije. Još kao petogodišnjak hodao je hodnicima Akademije likovnih umjetnosti te ga ljubav prema ovom umjetničkom mediju od tada nije napustila. Iako je glazba prevladala, slikarstvo se uvijek vraćalo i opsjedalo njegove ruke. Kako i sam kaže, ono je bilo njegov bijeg, svijet koji nitko ne procjenjuje i označava. Neko je vrijeme studirao Likovnu kulturu te je do sada održao dvije izložbe. Danas Urbanova djela krase domove njegovih prijatelja, a on sam s njima ima posebnu vezu. Isto kao i glazba, slikarstvo je medij kojem predaš komadić svoje duše, stoga ne čudi da Urban teško otkriva svoje slikarstvo javnosti.

Piše: Anja Tomljenović

James Franco je izlagao u Tate Modernu i MoMA-i
Foto: facebook.com/pg/JamesFranco

Najjednostavnije rečeno, i koliko god klišejasto i banalno zvučalo, jedno je sigurno: James Franco živi umjetnost. Iako je to široj publici možda nepoznato, no američki glumac, redatelj i pisac za sebe kaže kako dulje slika nego što glumi. Svoj slikarski opus prvi put je predstavio 2006. godine na izložbi u Los Angelesu, da bi potom izlagao u vrlo respektabilnim i svjetski priznatim umjetničkim institucijama, poput Tate Moderna u Londonu i MoMA-e u New Yorku. Što god mislili o njemu, umjetnički svijet očito voli i uživa u njegovim ponekad bizarnim portretima prijatelja i kolega.

Ronnie Wood i slikarski zabilježena povijest Stonesa
Foto: facebook.com/pg/officialronnie

Svijetu poznat kao gitarist jednog od najuspješnijih rock bendova u povijesti glazbe, a pravim ljubiteljima umjetnosti kao slikar. Ronnie Wood strastveno se bavi slikarstvom odmalena, istražujući voljeni medij i portretirajući obitelj, prijatelje, ali i glazbenike, uključujući i Stonese. Tijekom godina više je puta naslikao svoje kolege, u formi individualnog i grupnog portreta. U São Paulu je 1996. godine imao svoju prvu retrospektivnu izložbu, a nakon toga nastavio je izlagati diljem svijeta. Najviše ga privlači figurativno slikarstvo i danas se bavi različitim temama, što možete provjeriti na službenoj internetskoj stranici.

Be social

Komentari