Izvedbene umjetnosti

“Slikari rudari” dolaze na daske kazališta Gavella

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 11. svibnja u kazalištu Gavella očekuje nas premijera predstave “Slikari rudari” Leeja Halla u režiji Same M. Streleca. Hallovi “Slikari rudari” je drama-komedija nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva. Hall u ovoj povijesnoj situaciji i njenim protagonistima prepoznaje silan dramski potencijal te ga vješto koristi kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti.

Engleski dramatičar i scenarist Lee Hall rođen je 1966. godine u Newcastleu, u radničkoj obitelji. Na Cambridgeu je studirao englesku književnost, a zatim je radio kao prikupljač sredstava za kazališta u Newcastleu i Londonu. Do danas je vjerojatno najpoznatiji Hallov rad scenarij za nagrađivani film “Billy Elliot“, priča o dječaku koji želi postati baletan usprkos otporu obitelji, gdje su i otac-udovac i stariji brat rudari, trenutno u štrajku (riječ je o poznatom štrajku engleskih rudara iz 1984.-85.) Nakon filma, “Billy Elliot” postavljen je i na pozornicama West Enda, Australije i Broadwaya, kao “Billy Elliot the Musical”, pri čemu je svaka od spomenutih postava ovjenčana nizom nagrada. “Slikari rudari” (“The Pitmen Painters”) praizvedeni su u Live Theatreu, Newcastle, u rujnu 2007. godine.

Samo M. Strelec rođen je 1966. u Ptuju. Nakon završetka studija kazališne i radijske režije na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani, gdje je diplomirao predstavom “Život plejboja” Dušana Jovanovića, u studijskoj godini 1991./92. usavršavao se na Visokoj školi za glumačku umjetnost Ernst Busch u Berlinu. Na kazališnim festivalima u Sloveniji i inozemstvu mnogo je puta nagrađivan, a osim sa slovenskim teatrima, kao redatelj je surađivao i s kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Virovitici, Beogradu, Grazu, Trstu… U kazalištu Gavella Samo M. Strelec dosad je postavio predstave “Četvrta sestra” Janusza Glowackog, “Duh” Margaret Edson te “Platonov ili Drama bez naslova” Antona Pavloviča Čehova.

U predstavi igraju: Dražen Kühn, Đorđe Kukuljica, Franjo Dijak, Filip Križan, Ranko Zidarić, Nenad Cvetko, Hrvoje Klobučar, Anja Đurinović Rakočević, Anja Šovagović Despot, Siniša Ružić i Andrej Kopčok. Strelec je ujedno i scenograf, kostimografkinja je Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, prevoditelj Tomislav Kuzmanović, a asistentica redatelja Nika Korenjak.

Be social

Komentari