Glazba

Špancirfest 2016: Manu Chao i Dub FX headlineri bogatog glazbenog programa

Foto: facebook.com/spancifest
Vrijeme čitanja: 3 minute

Špancirfest je, kao i svake godine, rezerviran za posljednje dane kolovoza, pa će tako po osamnaesti put zaživjeti u petak, 19. i trajati do 28. kolovoza. Najveća novost je širenje programa festivala na Kapucinski trg i time se povećava površina na 35 hektara. Također, iz sigurnosnih i tehničkih razloga Trg Miljenka Stančića više neće krasiti pozornica, već će on biti prepušten špancirerima i manjim glazbenim programima, dok će se nova pozornica nalaziti na prije spomenutom Kapucinskom trgu. Na tom trgu će sve započeti s francuskom skupinom Transe Express koja će izvesti kazališno-cirkuski performans . Ujedno, to će biti najveći ulični performans do sada izveden u Hrvatskoj. Tijekom deset dana spektakularni Francuzi će se pojaviti još par puta, a osim njih izvedeno će biti preko stotinjak uličnih programa.

Što se glazbenog dijela tiče, koji uvijek privlači mnogo pažnje, možemo reći da je ovo uvjerljivo najraznovrsniji i ponajbolji program u povijesti Špancirfest festivala. Headlinere čine Manu Chao i Dub FX, a zatim slijede Hladno pivo, Brkovi, Kiril Džajkovski (feat. Tk Wonder & MC Wasp), Laibach i Pips, Chips & Videoclips. U nekim godinama i ovaj bi lineup bio dovoljan da ispuni želje mnogima, ali ovogodišnji program je ipak digao stvari na višu razinu pa će tako zasvirati i Repetitor, Siddartha, Jinx, Lovely Quinces, Auguste, TBF, Urban & 4, Rambo Amadeus, Kiša metaka, Krankšvester, Punčke, Postolar Tripper, Sowas i drugi.

Za one nešto željnije mirnijeg i pop zvuka tu će se naći Tony Cetinski, Esma Redžepova, The Frajle, Pavel, Neno Belan, Zvonko Bogdan, Perpetuum Jazzile i Vlado Kreslin. Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin izvest će na pozornici uz vilu Bedeković program posvećen Arsenu Dediću. World music program predvodi kraljica romske glazbe Esma Redžepova, a dolaze i Orthodox Celts, Russkaja te Electric Swing Circus. Uz pozornice na Starom gradu i Kapucinskom trgu te pozornicu ispred vile Bedeković, na ovogodišnjem će Špancirfestu biti postavljene i manje pozornice na Trgu kralja Tomislava i na Trgu Miljenka Stančića na kojima će se svakodnevno odvijati glazbeni programi. Kao što je već i uobičajeno, glazbeni program na Špancirfestu obuhvaća širok raspon naizgled nespojivih stilova i izričaja, a osnovna linija koja povezuje četrdeset izvođača na tri velike pozornice je umjetnička posebnost te dosljednost u promišljanju i izvođenju glazbe. Ulaznica za Pan pozornicu na Starom gradu može se do 17. srpnja kupiti po early bird cijeni od 220 kuna, dok će od 18. srpnja cijena biti 350 kuna, dok će se cijene dnevnih ulaznica kretati od 70 kuna do 175 kuna koliko se mora izdvojiti za Manu Chao La Venturu.

Pozornica kod vile Bedeković donosi nešto klasičniji pristup glazbi, uz neke akustične poslastice, a cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na toj pozornici iznosi 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna, a u prodaju kreću od ponedjeljka 18. srpnja. Na tu pozornicu će doći i Branko Đurić sa svojom stand-up predstavom Đurologija, a uz to će uskoro program biti popunjen i s dva dana smijeha na istom mjestu, 22. i 24. kolovoza.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te u web dućanima na www.eventim.hr i na www.spancirfest.com .

Špancirfest je i mjesto različitih umjetničkih izričaja, stjecanja vještina i znanja, inspiracije i kreative. Tako je na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu javni prostor varaždinske povijesne jezgre kao temu uvrstio u kolegij Projektiranje Industrijski dizajn 2. Inspirirani industrijskim i kulturnim naslijeđem Varaždina studenti Studija dizajna osmislili su devet prostornih intervencija u varaždinskoj povijesnoj jezgri. Maketa instalacije Leptiri bit će u realnom mjerilu izrađena tijekom radionica na ovogodišnjem Špancirfestu, u koju će biti uključeni posjetitelji festivala svih uzrasta, te postavljena u Habdelićevoj ulici.

Tijekom proteklih se godina Uska ulica oblikovala u interaktivni prostor kreativnog izražavanja, a na osnovu pozitivnih iskustava iz toga prostora pokrenut je projekt Kreativnica. Kroz Kreativnicu će se na ovogodišnjem Špancirfestu predstaviti najbolje iz različitih područja hrvatskog dizajna. Cilj je projekta, osim izložbeno-prodajnog programa i umrežavanja struke, potaknuti afirmaciju značaja i vrijednosti dizajna. Kroz neformalni ambijent izlaganja na ulici, kao i kroz popratne programe,  stvorit će se ugodna i dinamična radionu na otvorenom te potaknuti komunikacija između autora i posjetitelja.

Akupunktura grada projekt je u kojem se želi kroz niz malih i preciznih intervencija u javnom prostoru poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet urbanih cjelina. Tijekom prošlogodišnjeg je Špancirfesta na radionicama Akupunkture grada osmišljen idejni projekt uređenja novoga trga u Habdelićevoj ulici te potaknuto dublje promišljanje njegovog uređenja. Taj će se socijalno-arhitektonski laboratorij održati i na ovogodišnjem Špancirfestu, a teme će biti otvaranje bunara na Trgu kralja Tomislava te uređenje zelene površine na raskrižju Ulice kralja Petra Krešimira IV i Ulice Julija Merlića.

Park kreative dio je Špancirfesta u kojem su najmlađi u prvom planu, a svojim je sadržajem i uređenjem zamišljen kao prostor poticanja dječje kreativnosti te usvajanja i izgradnje različitih vještina. Kroz  deset izvedbenih i devet radioničkih programa park u Habdelićevoj ulici će i tijekom ovogodišnjeg  Špancirfesta na deset dana postati akademija otkrivanja i uvažavanja, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj najmlađih špancirera.

Be social

Komentari