Knjige

Spontani i skromni Jo Nesbø na Noir Festivalu

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Jo Nesbø jedan je od najpoznatijih književnika kriminalističke književnosti današnjice, a opet se pred brojnom zagrebačkom publikom okupljenom sinoć u dvoranama Cineplexxa predstavio kao izuzetno skroman, spontan i duhovit autor. Za sve one koji možda ne znaju, Jo Nesbø je norveški književnik koji je svjetski uspjeh postigao romanima o Harryju Holeu, koji u posljednjih nekoliko godina bilježe milijunske naklade, a filmsku adaptaciju sprema sam Martin Scorsese.

Kao domaćica spontanog i duhovitog razgovora izvrsno se snašla Mima Simić, poznavateljica noir žanra u filmu i jedna od organizatorica Noir Film Festivala, te je saNesbøom uspjela prokomentirati širok spektar tema – od njegovog uspjeha u nogometu, glazbi i književnosti do sudbine koja iščekuje Harryja Holea.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Razgovor je započeo pitanjem o samom žanru, koji britanski novinari i izdavači u posljednje vrijeme kategoriziraju kao scandi-noir. Jo Nesbø smatra kako je to samo parola pod kojom se ti romani, skupljeni pod zajednički nazivnik, bolje prodaju, što je djelomično i istina, jer su romani Stiega Larssona, Jo Nesbøa ili Camille Lackberg potpuno drugačijeg stila i problematike. Tijekom večeri, Jo se prisjetio i nekih trenutaka iz svoje mladosti, poput uspješne nogometne karijere koju je prekinula iznenadna ozljeda, ili prvih književnih uspomena na roman Gospodar muha Williama Goldinga.

Posebno je interesantan bio dio u kojem se Jo Nesbø dotakao svog iskustva ratova na Balkanu, o kojoj je pisao u svojoj publicističkoj knjizi, ali i u kriminalističkom romanu Spasitelj, koji govori o plaćenom ubojici poznatom po nadimku Mali spasitelj, kojeg je dobio tijekom rata u Vukovaru. Nesbø se prisjetio Sarajeva koje je posjetio prije rata i tijekom samog rata, ali i Zagreba u kojem je razgovarao s vukovarskim izbjeglicaam i dobio inspiraciju za gore spomenuti roman.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Serijal romana o inspektoru Harryju Holeu, koji stalno živi na granici između dobra i zla, započeo je pisati tijekom leta iz Osla u Sydney, te nije očekivao veliki komercijalni uspjeh, koji je postigao tek nakon 10 godina izdavanja. Oslo, koje je najzastupljeniji norveški grad u njegovim romanima, opisuje kao njujorški Bronx, a Mima Simić je tijekom razgovora sugerirala kako skandinavski kriminalistički romani zapravo razaraju naše snove o državi blagostanja u skandinavskim zemljama.

Na pitanje smatra li svoje romane umjetnošću, Jo je vrlo vješto i skromno izbjegao odgovor, a na inzistiranje publike rekao je kako se sam smatra prvenstveno zabavljačem, a prosudbe o umjetničkoj vrijednosti svojih romana prepušta publici, budući da svaka osoba ima vlastitu predodžbu o tome što je umjetnost.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Nesbø je govorio i o ekranizacijama svojih filmova o kojima vrlo teško sudi, a poseban interes publike izazvala je hollywoodska adaptacija romana, na kojoj će kao redatelj ili producent raditi Martin Scorsese. Sam autor postavio je uvjet da izabere redatelja kako bi prodao prava na ekranizaciju, a diskretno nam je otkrio kako je na njegovoj listi želja bio i David Fincher, koji je ekranizirao roman Muškarci koji mrze žene Stiega Larssona.

Kao svoje uzore i utjecaje Nesbø ne navodi samo književnike (Golding, Nabokov), već i brojne filmske redatelje, kao što su Scorsese, kojega je odabrao za adaptaciju svog romana, ali i Coppola. Kao svoj najdraži film navodi upravo najpoznatiji film Francisa Forda Coppole, Kum, ali i brojne druge manje poznate filmove iz 70-ih. I sam je razmišljao o scenarističkoj karijeri, ali je njegov prvi scenaristički pokušaj odmah odbijen jer, kako kaže, nije imao racionalnu predodžbu o tome koliko film košta. Redateljima filmova koji snimaju adaptacije njegovih romana ne nameće nikakva ograničenja, jer smatra kako je film, unatoč tome što se temelji na nekom književnom djelu, nova vizija istoga te ima pravo na slobodu izražaja i naracije.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči

Naposljetku, Jo je strpljivo odgovarao na brojna pitanja iz publike, uključujući i pitanja svojih prijatelja-planinara koji su došli s njim iz Norveške kako bi planinarili na Kalniku. Nije nam otkrio kakav kraj planira za svog najpoznatijeg lika, Harryja Holea, ali to zasigurno, barem zasada, nije smrt, što je razveselilo brojne fanove koji su ostali šokirani nakon završetka posljednjeg romana. Ugodno književno druženje Jo Nesbø je završio pjesmom, budući da je u Norveškoj poznat i kao pop-rock glazbenik u bendu Di Derre. Zagrebačko druženje s Joom Nesbøom nastavlja se danas u Profil Megastoreu, gdje u 19 sati potpisuje knjige, te u subotu u gradskim knjižnicama.

Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Foto: ziher.hr/Teuta Butuči
Be social

Komentari