Film

Srijeda na ZFF-u: Crnogorski kandidat za Oscara i novi Zvjagincev

zff
Foto: ZFF press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Peti dan natjecateljskog programa dugometražnog igranog filma u 19:00 u kinu Europa donosi dobitnika nagrada festivala u Chicagu, Varšavi i San Sebastiánu, danski film Zavodnik Milada Alamija o šarmantnom mladom Irancu u Kopenhagenu koji se nalazi usred očajničke potrage za kakvom usamljenom Dankinjom koja će ga spasiti od deportacije u domovinu.

Nepodnošljivo nonšalantna mlada zvijezda filma Parižanka iako praznog novčanika, bez planova za budućnost i mjesta za prespavati, odlučna je u jednoj stvari – započeti novi život u Parizu uz improvizaciju kao jedinu metodu preživljavanja. Film Léonor Serraille u programu Izvjestan pogled u Cannesu nagrađen je Zlatnom kamerom što redateljicu čini tek drugom ženom dobitnicom te prestižne nagrade, a film će sutra u 21:30 u kinu Europa zagrebačkoj publici predstaviti glumac Souleymane Seye Ndiaye.

U kinu Tuškanac u 17:00 gledamo film poznate britanske redateljice Sally Potter Party, britku političku satiru na temu posljedica Brexita koja se prikazuje u programu Velikih 5.

Program u Tuškancu nastavlja se u 19:30 kad je na repertoaru natjecateljskog programa Ponovno s nama Bez ljubavi, novi film Andreja Zvjaginceva, dobitnika Nagrade žirija ovogodišnjeg festivala u Cannesu. Pričom o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta Zvjagincev daje mračan portret suvremene Rusije.

U programu Fokus: Crna Gora gledamo hvaljeni dugometražni prvijenac Ivana Marinovića, Igla ispod praga, priču o stanovnicima malog sela na poluotoku koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje financijske probleme dok je jedina prepreka na njihovom putu tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristovski) koji odbija prodati svoj dio. Ova crna komedija premijerno je prikazana na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u okviru natjecateljskog programa i crnogorski je kandidat za Oscara.

U domaćoj kratkometražnoj konkurenciji u programu Kockice od 22:00 u kinu Tuškanac gledamo filmove Čistačica Matije Vukšića i Kontraofenziva mladog redatelja Jakova Nole, uz izbor međunarodnih kratkometražnih filmova u istom terminu.

U dvorani F22 – Nova akademijska scena u 19 sati na rasporedu je debitantski film Lukasa Moodyssona Pokaži mi ljubav u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Redatelj poznat po  filmovima  društveno-angažirane tematike u ovom filmu bavi se komičnim i bolnim stranama sazrijevanja te nalaženju hrabrosti biti drukčijim.

U dvorani Müller u 18 sati vrijeme je za Film neposluha Kazneni park iz 1970, znanstvenofantastičnu noćnu moru u formi dokumentarca koja se bavi uhićenjem antiratnih prosvjednika u SAD za vrijeme Vijetnamskog rata.

U sklopu programa Industrija od 9:30 u Kući Europe održava se cjelodnevno događanje na temu distribucije MEDIA: Kako MI to možemo, koje DKE – Ured MEDIA Hrvatske organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Zagreb Film Festivalom.

Be social

Komentari