Izvedbene umjetnosti

Stiže nam “Oluja”

Foto: zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: zekaem.hr
Foto: zekaem.hr

Ukoliko ste ljubitelj ili se možda po prvi put želite “upoznati” s opusom ruskog dramatičara Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog, samog klasika ruskog realističnog teatra, ZKM je pravo mjesto za vas. Naime , kazališna adaptacija ove drame u režiji Jerneja Lorencija te u izvedbi Mesnog gledališća iz Ljubljane zakazala je svoje gostovanje ovaj tjedan. Točnije- 10. veljače, i to u sklopu ciklusa Europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih.

“Oluja” predstavlja najpoznatije djelo dramatičara Ostrovskog, čije stvaralaštvo bilježi čak 50 drama.  Uz ovo, čije ćemo uprizorenje imati priliku pogledati krajem ovog tjedna, Ostrovski je autor poznatih djela poput “Šume”, “Siromaštvo nije porok”, “Bez krivnje krivi”, “Vuci i ovce”, “Talenti i obožavatelji”…

U središtu tematike “Oluje” smješteni su problemi moralne degradacije trgovačkog staleža u usponu i provincijalni uvjeti onodobne Rusije. Jedan od zanimljivijih segmenata je polarizacija likova koje autor uvodi u svoje drame. S jedne strane oni su savršeno prilagođeni sredini u kojoj se nalaze, uskogrudni i poslušni individualci, dok nam sa druge strane donosi one malo senzibilnije, drugačije po svim karakternim odrednicama, suosjećajni i nimalo prilagodljivi stereotipima i zakonima. Takvi netipični likovi imaju potrebe proživljavanja života u punom smislu, potrebe kojima će zadovoljiti sve svoje strasti i ciljeve, stoga bivaju često društveno prezreni, osuđeni. Upravo je to razlog njihovih, nimalo jednostavnih, životnih priča i učestalo tragičnih sudbina.

Foto: zekaem.hr
Foto: zekaem.hr

“Oluja” ne predstavlja isključivo socijalnu kroniku jednog vremena, konstituiranu na nedopuštenu i kontroverznu ljubavnu priču. Ona je dramsko djelo čija tematika doseže univerzalnu razinu, a  uz pomoć modernije adaptacije i redateljske palice Jerneja Lorencija, tematika uspješno zrcali i današnje prilike.

Unatoč tomu što su drame Ostrovskog uvrštene na sve repertoare svjetskih kazališta, u Hrvatskoj se one vrlo rijetko izvode te je ovo idealna prilika za bolje upoznavanje ovoga dramaturga.  Ova je predstava dobila odlične kritike slovenskih medija, posebno su hvaljene glumačke interpretacija i režija.  Ukratko, pruža vam se prilika pogledati najbolju slovensku predstavu prošle godine, stoga je nedjelja u ZKMu pravi izbor za sve književno – kazališne fanove.

Be social

Komentari