Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Film

Recenzija: Nimalo drukčiji od drugih (“Suicide Squad”, D. Ayer)

02.09.2016. Marija VukšićFoto: batman-comics.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon užasa koji je izazvao Superman vs Batman (2016), nade gledatelja i gledateljica bile su položene u idući na redu, Suicide Squad (2016) čiji je trailer obećavao nešto drugačije, novu verziju Jokera i protagoniste koji su pravi anti-junaci. Od ovog se filma očekivalo da će nas sve natjerati da osjećamo grižnju savjest jer su nam simpatični ti psihotični ubojice i sociopati koji su natjerani učiniti nešto dobro, protiv svoje volje. Očekivali su se preokreti, bodeži zabodeni u leđa, pravi Rat ruža u modernome izdanju. Nažalost, iako je početak bio obećavajući, već nakon prvih 10 minuta filma postalo je očito da je nešto pošlo po krivu, i to ne u dobrome smislu.

Višeslojnost samo u teoriji

Scenaristi i redatelj očito se nisu mogli nositi s inflacijom likova koju su stvorili (ili su bili natjerani stvoriti, kako to već biva) te su tako mnogi likovi ostali i više nego dvodimenzionalni, s izuzetkom Harley Quinn, Deadshota i El Diabla. Njihovi su unutrašnji motivi donekle jasno izraženi, dok su drugi likovi tu da bi privukli što veći broj fanova i izmuzli što više novaca. Jedan od rijetkih Indijanaca (Adam Beach) koji se pojavljuju u holivudskim filmovima, u Suicide Squadu dobio je ulogu Slipknota tek toliko da za par minuta bude ubijen, a prikazan je kao izdajica bez previše mozga koji tuče žene.

Amanda Waller, koja stoji iza ideje Suicide Squada i visokopozicionirana je u američkoj vladi, u potpunosti je krivo koncipirana. Tako je u jednome trenu psihopatski ubojica koji bez razmišljanja ubija nevine ljude, a u drugome trenu pak pokazuje iznenađujuću dozu grižnje savjesti oko sitnica koje je ne bi trebale dirnuti. Netko bi rekao da je to dokaz višeslojnosti njezinog lika, ali izvedba je takva da, nažalost, doista ne ostavlja prostora takvom zaključku. Možda je Amanda Waller zapravo bipolarna, to bi je jedino spasilo kao lika.

Foto: allways-lovingyou.tumblr.com

Foto: allways-lovingyou.tumblr.com

Promašeni Joker

Jared Leto s pravom je nezadovoljan oko načina na koji je Joker ubačen u čitavu priču. Očito je da je puno truda uloženo u izgradnju novog tipa Jokera, što je sigurno nezahvalan zadatak nakon Ledgerove legendarne izvedbe. No, u filmu Joker ima ulogu (ludog)princa na bijelome konju koji nekoliko puta pokušava spasiti Harley Quinn i to je doslovce sve na čemu stoji izgradnja njegovog lika. Margot Robbie, naravno, briljira kao Harley i njezinom je liku dodala nijanse koje dosad nismo imali prilike vidjeti, poput pomalo smiješnog seljačkog naglaska i dubinske strastvenosti i upornosti. Will Smith glumi Willa Smitha, a Joel Kinnaman u ulozi Ricka Flaga mogao je unijeti puno više u svoju glumu da su se scenaristi potrudili njegovom liku dati osobnost.

Nažalost, na kraju su anti-junaci prikazani poput pomalo luckastih i simpatičnih junaka koji ponekad ukradu nešto iz dućana, ali to je vrhunac njihove zlobe. Na taj je način svim likovima zaboden nož u leđa, a publika je pretrpjela možda najveći udarac. Vrlo je vjerojatno da je postojao strah da masovno gledateljstvo nije spremno za prave negativce u ulozi protagonista, a Warner Bros nije bio spreman pretrpjeti udarac po džepu koji bi nakon toga sigurno uslijedio. “Nismo očekivali da će plaćeni ubojica poput Deadshota STVARNO ubijati ljude, moj je sin danima plakao u sobi nakon filma“, javljale bi se Warner Brosu zabrinute američke kućanice iz svojih bijelih kuća u suburbiji.

Traljava priča

Glavno razočaranje ovim filmom ne leži u njegovoj lošoj izvedbi, nego u tome da Suicide Squad nije nimalo drukčiji od bilo kojeg superhero filma koji je u posljednjih nekoliko godina izbačen na tržište. Puno efekata, traljava priča i megalomanski negativac koji planira uništiti cijeli svijet – jer ako negativac nije potpuni pomahnitali manijak koji prijeti čitavome čovječanstvu onda se film o superjunacima, očito, ne isplati ni raditi. Polagale su se nade u to da će Suicide Squad biti kao Guardians of the Galaxy (2014), no te su nade brzo i nemilosrdno zgažene. Sad nam preostaje samo čekati da u kina dođe Guardians of the Galaxy 2.

(Visited 218 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 3.100 out of 5)

Komentari