Film

Svečano otvoren 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Foto: Animafest press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa 5. lipnja započeo je 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 5. do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova. Festival je u ime gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, otvorila njegova zamjenica, gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

 Od 1972. Grad Zagreb ponosni je domaćin Animafesta. Nadamo se da ćemo to biti i naredni dugi niz godina. Ovaj Festival čini Grad posebnom kulturnom destinacijom svih sladokusaca, onih koji cijene i koji se bave animiranim filmom. U idućih 5 dana očekuje nas pregršt prekrasnih filmova i nadam se da će ova dvorana biti svakoga dana ispunjena kao i danas. Hvala vam na dolasku, proglašavam Animafest otvorenim. – rekla je Pavičić Vukičević.

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene, ministrici kulture Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Renati Margaretić Urlić obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Foto: Animafest press, Matea Milić, Paola Orlić, Daniel Šuljić

Animafest je barem za malo iznad svih hrvatskih i zagrebačkih festivala. To je festival koji je u svijetu prepoznatljiv i na kojega smo svi ponosni.  Njegova arhiva doista je „tko je tko“ u svijetu animacije – on ima slavnu prošlost, ali i budućnost. Od Sergija Tagatza i Škole narodnog zdravlja do danas imamo animaciju kojom se ponosimo u svijetu, koja govori univerzalnim jezikom. Ono što slavimo ovdje je animacija, darovitost i kreativnost, i nemojmo dopustiti da to ikada bude dovedeno u pitanje. – istaknuo je Daniel Rafaelić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću – Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Michaela Pavlátová, pročelnica Odsjeka za animaciju FAMU i članica žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2017.

Osjećam veliki ponos u ime svoje škole jer znam da smo ovu nagradu dobili u velikoj konkurenciji s drugim svjetskim školama. Nadam se da će ova nagrada biti poticaj našim studentima da nastave dalje uspješno raditi – rekla je češka animatorica, nominirana za Oscara. Retrospektiva filmova FAMU na rasporedu je u petak 9. lipnja u Kinu Tuškanac (15:30).

Velikan Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković – Bordo, nakon Dušana Vukotića tek drugi hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je:

Od svih mojih svjetskih nagrada u zadnjih 50-60 godina tek sam sada primio onu koja mi je najdraža – nagradu našeg festivala, kojega sam i sam bio osnivač. Posebno mi je drago da je primam u ovoj dvorani gdje je 1951. godine bila premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma Veliki miting na kojemu sam i ja radio.

 U utorak 6. lipnja u 15:30 u Kinu Europa prikazuje se retrospektiva Dovnikovićevih radova, uz razgovor s autorom.

Nagradu Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e dodijelili su članovi njezina Odbora Sayoko Kinoshita, Jonchill Lee, Nancy Phelps i Vesna Dovniković. Nagradu je dobio nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, poznat po perfekcionističkim dugometražnim filmovima raskošnih likovnih tehnika. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film Louise na obali u Velikom natjecanju dugometražnog filma (utorak 6. 6., 17:30 Kino Europa; subota 10. 6. 11:00 Kino Tuškanac).

Upornost, ustrajnost i iskrenost ključni su za umijeće animacije – rekao je Laguionie.

Američka povjesničarka i teoretičarka animiranog filma Maureen Furniss, dirnuta Nagradom za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, rekla je kako je prije dvadeset godina po prvi put bila u Zagrebu i upravo joj je taj posjet otvorio oči za širinu svjetske animacije.

Vrlo sam zahvalna na ovoj nagradi, posebno jer je posao povjesničara animacije uglavnom osamljenički i stoga je lijepo primiti priznanje za svoj rad. – kazala je Furniss.

Furniss je glavna govornica na znanstvenom skupu Animafest Scanner IIII koji se 6. i 7. lipnja od 10 do 17 sati odvija u dvorani Chilloutka (Ilica 15/1).

Ceremonija je okončana projekcijom filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s autoricama Antje Heyn (Pokušaj i pogreška), Evom Cvijanović (Ježeva kuća) i Anete Melece (Analysis Paralysis). Nakon ceremonije goste Animafesta na partyju u Story Supercaffeu zabavljao je DJ Mario Kovač.

Foto: Eva Cvijanović, Animafest press

Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 u narednih pet dana pokrit će sva područja svjetskog animiranog filma u svojim natjecateljskim, panoramskim, retrospektivnim i tematskim programima, s posebnim osvrtom na vezu stripa i animacije. Uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama, Animafest Zagreb 2017 dočekuje više od 200 uglednih gostiju iz svih krajeva svijeta. Među njima je i oskarovac Michaël Dudok de Wit, pobjednik Animafesta koji u Zagrebu prikazuje svoj novi dugometražni film Crvena kornjača, također nominiran za zlatni kipić (srijeda 7. 6., 20:00, Kinoteka; četvrtak 8. 6., 17:30, Kino Europa, uz razgovor s autorom) te koji će u Zagrebu održati masterclass (subota 10. 6., 10:30, KIC). U Zagreb također stiže i jedna od najoriginalnijih pojava na svjetskoj animacijskoj sceni današnjice, nizozemski redatelj, glazbenik, strip-autor i vizualni umjetnik Rosto, član žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma kojem se prikazuje i retrospektiva u programu Majstori animacije (srijeda 7. 6., 15:30, Kino Europa; petak 9. 6., 22:00, Kino Tuškanac) te koji će održati jedan od svojih rijetkih masterclassova (petak 9. 6., 10: 30, KIC). Svoj novi film Praznina prikazat će i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong.

Be social

Komentari