Film

Svećenikova djeca – Najuspješnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja

foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com
foto: facebook.com

Film ‘Svećenikova djeca‘ redatelja Vinka Brešana u produkciji Interfilma i distribuciji Continental filma ostvario je najuspješnije kino otvaranje u posljednje 22 godine, tj. od osamostaljenja Hrvatske – pogledalo ga je čak  33.759 gledatelja!

Podsjetimo, film ‘Svećenikova djeca’ redovnu kinu distribuciju započeo je prije četiri dana i to u osam hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Šibeniku i Dubrovnik.

Usporedbe radi, dosad najuspješniji početak kino distribucije što se ukupnog broja gledatelja tiče imali su ‘Larin izbor: izgubljeni princ’ redatelja Tomislava Rukavine (11.105 gledatelja) te ‘Što je muškarac bez brkova’ Hrvoja Hribara (10.337 gledatelja), a što se pak ukupne box-office zarade tiče rekorder je do sada bila komedija ‘Sonja i bik’ redateljice Vlatke Vorkapić. Film ‘Svećenikova djeca’ sa svojih 33.759 gledatelja i box-office zaradom koja je tri puta veća od dosadašnjeg rekordera uvjerljivo je nadmašio sve spomenute rezultate i čvrsto zasjeo na tron najuspješnijih kino otvaranja domaćih filmova.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

„Svaki film mora pripadati nečemu što svi zovemo zabava. Gledajući brojke gledatelja prvog vikenda prikazivanja veseli me što su ‘Svećenikova djeca’ izdržala ovaj zahtjevan ispit. Naravno, filmovi nisu ni statistike ni brojke i iskreno želim da ovaj film nasmije svakog gledatelja, te da svaki od njih izađe iz kina razmišljajući o onome što je vidio. Ukoliko ‘Svećenikova djeca’ ostanu u mislima gledatelja duže od tih 90 minuta prikazivanja u kinu – to će biti najveći uspjeh tog filma“, izjavio je redatelj Vinko Brešan nakon objave rezultata kino otvaranja.

Ovo je ujedno i prvo kino otvaranje hrvatskog filma u 2013. godini te služi kao poticaj za čim uspješnijim plasiranjem nadolazećih domaćih filmova među publikom. Ovaj rezultat također pokazuje kako je nakon desetak godina moguće ponoviti uspjeh filmskih domaćih uspješnica koje su dosegle više od stotinu tisuća gledatelja – ‘Kako je počeo rat na mojem otoku’ (preko 340 tisuća gledatelja), ‘Što je muškarac bez brkova’ (preko 150 tisuća) i ‘Maršala’ (preko 100 tisuća). Rezultat kino otvaranja ‘Svećenikove djece’ također govori u prilog činjenici da je domaća publika itekako zainteresirana za domaći film te je spremna i voljna podržati i poticati domaću kinematografiju.

 

Be social

Komentari