Film

Svibanj u Art-kinu u znaku preokreta

Dr Strangelove
Foto: press Art-kino Croatia / "Dr. Strangelove"
Vrijeme čitanja: 7 minute

Svibanj u Art-kino donosi ciklus filmova kultnog sovjetskog redatelja Sergeja Ejzenštejna, filmove koji donijeli preokret odnosa snaga u Drugom svjetskom ratu i obilježili ovu filmsku godinu, dane čehoslovačkog smijeha, subverzivne filmove Subversive Festivala, premijeru sportskog dokumentarca „Život bez zraka“, filmski program Festivala Smoqua, program Bergmanova godina uz Oscarom nagrađenu dramu „Kroz tamno ogledalo“, Kino učionica: Marginalne i novi program Kino kustos uz profesora filozofije Borana Berčića

Na velikom će se platnu naći i naslovi poput talijanskog trilera „Djevojka u magli“, švedskog krimića „Napad na Nile Hilton“, francuskog trilera „Dvostruki ljubavnik“ Françoisa Ozona i povijesne romantične drame „Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja“. Program za djecu i cijelu obitelj donosi animiranu priču iz Danske neobičnog naslova „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“ i animiranu komediju iz Češke „Luka i čarobni muzej“ dok kraj mjeseca donosi VAFI & RAFI –  internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka koji se održava od 28. svibnja do 3. lipnja 2018. godine.

Srijede s Ejzenštejnom

S jednim od najznačajnijih sovjetskih filmskih autora, Sergejom Ejzenštejnom, družimo se svibanjskim srijedama povodom 120. obljetnice njegova rođenja i 70. obljetnice smrti. Ciklus će otvoriti remek-djelo „Krstarica Potemkin“ (1925.) koji je ujedno bio zadnji film nad kojim je pri produkciji imao potpunu kontrolu. Film je nastao prema istinitom događaju, snimljen je za svega četrdesetak dana i montiran na dan premijere, film je odmah stekao status jednog od ključnih djela sovjetskog revolucionarnog filma, odnosno tzv. sovjetske montažne škole, što dijelom duguje svojoj spektakularnosti.

Iako politički angažiran u filmovima i na strani Staljinova režima, imao je mnogo problema s cenzurom, te uspijeva dovršiti samo sedam filmova, ostavljajući mnoge nedovršene projekte. Nakon filma „Staro i novo“ (1929.), u Meksiku snima „Da živi Meksiko“ (1932.) kojeg zbog razvlačenja snimanja i nedostatka novca film nije nikada dovršio, a snimljeni je materijal ostao u Americi i nad postprodukcijom Ejzenštejn nije imao nikakav nadzor. Realiziravši film „Oktobar“ (1927.), poznat i pod nazivom „Deset dana koji su protresli svijet“, u čast desetogodišnjice tzv. Oktobarske/Listopadske revolucije i prema narudžbi vlasti, Ejzenštejn je do krajnjih granica iskušao svoju montažnu teoriju (film sadrži za ono vrijeme nevjerojatnih 3200 kadrova u manje od dva sata trajanja) te do vrhunca doveo svoju asocijativnu, odnosno intelektualnu montažu.

Prijelomni cas
Foto: press Art-kino Croatia / “Prijelomni čas”
Prijelomni trenuci / 3. svibnja

Povijesna drama „Prijelomni čas“ nije još prikazana u Rijeci, a riječ je o Oscarom nagrađenim filmom smještenom u svibanj 1940. koji prati Winstona Churchilla u ‘prijelomnom trenutku’. Nakon fantastične drame Joea Wrighta slijedi „Dunkirk“ koji je prikazan u Art-kinu, ali je jedno od najboljih prošlogodišnjih filmskih ostvarenja koje je tematski usko povezano s prvim filmom. Prva projekcija filma održat će se 3. svibnja povodom Dana oslobođenja Rijeke u 19 sati dok će se isti dan u 21 sat prikazati izvanredan film Christophera Nolana „Dunkirk“.

Dani smijeha: Dani češkog humora / od 4. do 6.5.

Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se u svibnju u čak 22 nezavisna kina diljem Hrvatske. U Art-kinu mjesec počinje u humorističnom tonu uz tri klasika češke kinematografije iz 1960-ih godina, koje je označio liberalizam u umjetnosti. Program počinje u petak, 4. svibnja filmom „Ljubavi jedne plavuše“ redatelja Miloša Formana. Ova je crna komedija ‘zaradila’ nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a donosi priču o mladoj djevojci Anduli te njezinoj potrazi za pravom ljubavi.

Oscara za najbolji strani film osvojila je komedija „Strogo kontrolirani vlakovi“ redatelja Jiříja Menzela iz 1966. godine, koja je na programu Art-kina u subotu, 5. svibnja. Nastao u duhu čehoslovačkog novog vala, film prikazuje odrastanje mladića usred njemačke okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata, a nastao je po romanu Bohumila Hrabala. Pred početak Drugog svjetskog rata smješten je zadnji film iz programa, „Kremator“ Juraja Herza, kojeg mnogi smatraju najuspjelijim ostvarenjem horora na ovim prostorima. Glavni lik je ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela, što dovede do niza zastrašujućih situacija iznesenih na veoma komičan način.

Kino učionica: Marginalne / 7. i 21. svibnja

Prvo izdanje „Kino učionice: Marginalne“ u svibnju na rasporedu je 7. svibnja u Mini Art-kinu s temom „Sans toit ni loi – Bez krova i zakona, bez tebe i zakona”, a predavačice su Sanja Bojanić i Brigita Miloš. Predavanje supostavlja film Agnes Varde, njezinu prikazu mlade djevojke koja zimi luta Francuskom, s pitanjima slobode. Drugo izdanje naslova „Čemu služi seks? Seks, rad, monstruoznost, zlostavljanje u filmu „Kad jaganjci utihnu“” 21. svibnja donosi predavač Edward Đorđević.

Kino kustos: Boran Berčić i „Dr. Strangelove“ / 8.5.

Kino kustos Art-kina u svibnju je profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Boran Berčić. On je za publiku odabrao film Stanleya Kubricka iz 1964. godine, „Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu“, crnohumornu satiru koja je nastala po knjizi „Crvena uzbuna“ autora Petera Georgea, a na programu je 8. svibnja u 20 sati. Smješten u doba Hladnog rata, kubanske krize i hidrogenske bombe, film se usudio postaviti pitanje što bi se dogodilo ako kriva osoba pritisne krivo dugme, a sve to predstavio kroz humorističan okvir. Za izvrsnu glumu zaslužni su Peter Sellers, koji tumači čak tri lika te George C. Scott kao temperamentan pentagonski general koji vidi krizu kao priliku za uništenje Rusije.

Foto: press Art-kino Croatia / “Red stvari”
Subversive Festival / 10. – 13.5.

Subverzivni program otvaraju dokumentarne kronike Abela Ferrare o rimskom „Piazza Vittorio“. Na ovome se trgu osjeća i živi multikulturalnost, on je živopisno i multietničko središte: od ‘sirovih’ Rimljana do Azijata, preko Afrikanaca do Indijaca. Zbog svoje šarene prirode postalo je prebivalište mnogih umjetnika, i samog Ferrare, koji je tako odlučio prikazati jedinstvenu dimenziju trga. Drugi film ciklusa „Red stvari“ Andree Segrea prati policajca Corrada koji je zadužen za imigracijsku kontrolu u Libiji.

Tijekom noćne patrole u pustinji upoznaje mladu Swadu koja je napustila svoju zemlju pogođenu ratom… „Ne zamaraj se sitnicama“ snimljen je s pečatom tokijskog prestižnog festivala PIA, posvećenog japanskom nezavisnom filmu, Ninomiyin komad ima puno toga autobiografskog. Zato se glavni junak zove Ryutaro i njegovu ulogu tumači sam redatelj. Posljednji film gostovanja je „24 kadrova“, eksperimentalni projekt iranskog filmskog majstora Abbasa Kiarostamija, kojeg je snimao tijekom posljednje tri godine života. Svaka se sekunda filma sastoji od 24 kadra što filmu daje meditativne, hipnotičke, izazovne i opipljivo stvarne minijature s daškom tragedije.

„Moj život bez zraka“ – premijera / 17.5.

Četvrtak, 17. svibnja donosi premijeru sportskog dokumentarca „Moj život bez zraka“ koji nas vodi u začudan svijet čovjeka čiji se najvažniji trenuci događaju pod vodom za vrijeme samo jednog strogo kontroliranog daha. Goran je svjetski rekorder u ronjenju na dah – čovjek čiji se najvažniji životni trenuci događaju onda kada pod vodom snagom volje nadilazi vlastitu ljudskost, kako bi naizgled osigurao vječnost. „Moj život bez zraka“ prenosi osjećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo – onaj kompleksan spoj uzbuđenja, straha, neizvjesnosti i moći prekrivenih zujanjem tišine. Premijeri će prisustvovati redateljica Bojana Burnać.

Festival Smoqua / 19.5.

Ovogodišnje izdanje Smoque – festivala queer i feminističke kulture – objedinjuje tema Ponos i predrasude. Smoquu organizira udruga LORI u suradnji s udrugom PaRiter, platformom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

U sklopu festivala koji traje od 17. do 19. svibnja, održat će se i prikazivanje filma Ivane Todorović „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka“, nakon čega slijedi razgovor s redateljicom. Prikazivanje filma i razgovor održat će se zadnji dan festivala, 19. svibnja s početkom u 19 sati u Art-kinu. Razgovor s redateljicom vodit će Marija Katalinić, članica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Film prati Gocu, transrodnu osobu u Beogradu, glavnom gradu zemlje gdje je zabranjeno organiziranje Povorke ponosa. Ona odgaja kćer, koja je zapravo njezina sestričina.

Foto: press Art-kino Croatia / “Oktobar”
Riječki zeleni tjedan: Odisej / 22.5.

U Riječki zeleni tjedan uključuje se i Art-kino. Idemo na ‘Čajni trg’ (Trg Matije Vlačića Flaciusa) na kojem će se prikazati biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau – „Odisej“. „Odisej“ je spektakularna filmska priča o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea iz 2016. godine.

Film koji je hrvatske otoke Hvar, Vis i Biševo – na kojima su snimljene neke od najatraktivnijih scena, stavio u središte svjetske filmske produkcije; spaja Cousteauov životni pothvat i razvoj jedne turbulentne obiteljske priče. „Odisej“ donosi presjek događaja gotovo 30 godina iz Cousteauovog života, a dramsku okosnicu osim čuda podvodnog svijeta čini odnos sa suprugom Simone (Audrey Tautou) te dvojicom sinova, od kojih tragično stradalog Phillipea glumi Pierre Niney.

Bergmanova godina / 23.5.

Program Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana slavi 100. obljetnicu rođenja ovog velikog redatelja, a 23. svibnja donosi film „Kroz tamno ogledalo“ koji je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film. Uz filmove „Zimsko svjetlo“ i „Tišina“, ova je drama dio trilogije nazvane „Božja tišina“ koju karakterizira fokus na ljudsko lice i na sve što ono može izreći.

Tako lice Harriet Anderson u ovom filmu otkriva zbunjenu mladu djevojku nedavno otpuštenu iz psihijatrijske ustanove koja tone sve dublje i dublje u ludilo, a počinje imati vizije Boga u obliku velikog pauka. Iako se i u njegovim ostalim filmovima javljaju motivi smrtnosti, krivnje i grijeha, ova trilogija stavlja izniman fokus na religijska i egzistencijalna pitanja te predstavlja svojevrsni Bergmanov obračun sa svojim strogim djetinjstvom (otac mu je bio luteranski svećenik).

VAFI & RAFI / 28.5. – 30.5.

VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka održava se od 28. svibnja do 3. lipnja 2018. godine – prva tri dana u Rijeci, a zatim od četvrtka do nedjelje u Varaždinu i to u suradnji s Italijom kao zemljom partnerom.

Sam festival od ove godine ima dvije sekcije – VAFI u kojoj se natječu animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina i koja se održava u Varaždinu, te RAFI u kojoj se natječu profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade i to u četiri kategorije namijenjene za razne dobne skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18 godina) i koja će se održati u riječkom Art-kinu od 28. do 30. svibnja 2018. godine. U tri riječka festivalska dana bit će prikazana 77 animirana filma u osam službenih projekcija te će se održati i radionički program na temu animiranog filma. Program je realiziran u suradnji s Filmsko-kreativnim studiom VANIMA iz Varaždina.

Be social

Komentari