Film

Stvarnost kroji dobru filmsku priču (“The Big Sick”, M. Showalter)

Foto: facebook.com/thebigsickmovie/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Romantična komedija, kao žanr u svijetu kinematografije, posljednjih je godina spala na relativno nizak nivo. Nerijetko je da se filmovi ovog kova svrstavaju u raspon od loših do prosječnih u najboljem slučaju. Upravo je ova usnulost razlogom zašto je The Big Sick dočekan s riječima hvale kako od strane kritičara tako i od gledatelja. Poznati stand-up komičar i glumac Kumail Nanjiani zajedno sa svojom djevojkom Emily V. Gordon piše scenarij za film koji se većim dijelom zasniva na njihovim životima i počecima. Savršeno izbalansirane doze komedije, romanse, porodične i životne tragedije razlog su zašto je The Big Sick prevazišao okvire indie filmova i postao jednim od najsvježijih ostvarenja ove godine.

Filmski narativ prati živote Kumaila i Emily. On je povremeni Uber vozač i stand-up komičar. Na putu da postane etablirani stand-up komičar Kumail upoznaje Emily. Veza koja počinje nedugo zatim završava zbog njegove rastrzanosti između porodice i tradicije te svijeta u kojem želi živjeti i raditi. Iznenadna bolest koja se pojavljuje kod Emily i stanje kojem naizgled nema kraja, tjera Kumaila da odluči što zaista želi.

Foto: facebook.com/thebigsickmovie/
Stvarnost komedije ili komedija stvarnosti

The Big Sick sam po sebi ne donosi ništa revolucionarno. Međutim, narativ koji Kumail i Emily stvaraju ide po drugačijem receptu. Većina romantičnih komedija humoristični materijal iskoristi u prvoj trećini filma, a dramatični zaplet i rasplet odmotava u preostalom periodu. The Big Sick, međutim, premda u početku to latentno provlači, prepletenom linijom miješa dramatični aspekt s nekoliko vrsta humora – ironija, satira, crni humor. Na taj način tijekom cijelog filma imamo smjenjivanje jedne i druge odrednice ovog žanra.

Centralna figura ovdje je ipak Kumail. U portretiranju samog sebe on prikazuje rane godine svog boravka u Americi. U nastojanju da ostvari svoju željenu karijeru, nalazi se između dvije vatre – života koji želi i tradicije. Kao pripadniku jedne kulture u svijetu druge, sve postaje donekle težim i kompliciranijim. No, Kumail svoju pripadnost modernom američkom društvu prikazuje preko svog geeky humora i referenci. I koliko god to nekada djelovalo jeftino, taj je humor njegova najbolja reprezentacija. Preko humora Kumail ne predstavlja samo sebe, već prelazi i preko tema rasizma, ljubavi, izdaje, suosjećanja i iskupljenja. Na humoru se zasnivaju odnosi likova. Na svakom svom nivou, The Big Sick funkcionira blistavo i skladno.

Perfektan casting

Kada nema kemije između glumaca, nema i uvjerljive romantične komedije. Kumail Nanjiani i Zoe Kazan, međutim, igraju uloge na potpuno drugom nivou. Njihove scene odišu opuštenošću i profesionalizmom. Izbor Zoe, koja iza sebe ima više uloga sličnog tipa, puni je pogodak. Ali Kumail, s druge strane, kojeg smo navikli gledati u popularnoj seriji Silicon Valley pokazuje da je svijet komedije dobio jednog jako kvalitetnog člana.

Foto: redporchobserver.tumblr.com/

Pored vodećih uloga potrebno je izdvojiti i uloge Emilynih roditelja. Veterani Holly Hunter i Ray Romano plijene pažnju već samom svojom pojavom, a posebno i sa svojim izvedbama. Ujedno i tragični i komični, njihovi likovi prikazuju upravo onaj primjer povezanosti kojoj teži ne samo Kumail, već i film u cjelini. A ako je i postojao mali rizik od toga da Ray Romano zasjeni mlađe glumce, to nipošto nije slučaj. Scene u kojima su samo Ray i Kumail čisti su užitak za gledanje. Osim njih, bitno je spomenuti i članove porodice Kumaila koje igraju Anupham Ker, Adeel Akhar i Zenobia Shroff (koja krade svaku scenu u kojoj se pojavi).

Preporod žanra ili samo izuzetak?

The Big Sick već sada dobiva status filma koji će preporoditi usnuli žanr romantičnih komedija. Hoće li se to dogoditi ili ne, pokazat će vrijeme, no činjenica je da će ovaj film kod gledatelja pobuditi osjećaj empatije, povezanosti; i tuge i sreće. A to je ono čime se odlikuju kvalitetni filmovi. Bez pretencioznosti i pametovanja, The Big Sick je prizeman film koji pokazuje da je filmska priča ipak moguća i u stvarnosti.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari