Glazba

Psych Is Dead: The Cosmic Dead u Vintageu u sklopu europske turneje

Foto: Event
Vrijeme čitanja: 2 minute

The Cosmic Dead is Glasgowa kao stanicu na svojoj europskoj Spring Vacation turneji odabrali su i Zagreb – u četvrtak, 11. svibnja nastupit će u Vintage Industrial Baru, a kao pojačanje stiže im domaći FJODOR.

Četveročlani heavy psych rokeri The Cosmic Dead osnovani su 2010. godine u Glasgowu da bi već 2011. godine izbacili ‘Psychonaut’ – digitalno izdanje sa 4 pjesme koje su zapravo jamovi s proba. Nekoliko mjeseci kasnije, njemačka etiketa ‘Who Can You Trust’ objavila je taj ‘demo’ i na kazeti. Napisali su 4 pjesme, ali koje ukupno traju 80 minuta, a polovica tog vremena se odnosi na zadnju stvar Father Sky, Mother Earth.

Danas su ipak ušli malo u okvire šire publike, ali malo. Na zagrebačkom koncertu promovirat će šesti studijski album ‘Psych Is Dead’, koji je službeno izašao 21. travnja, a tematizira međuzvjezdana putovanja sumornim svemirom.

Fjodor, pshihodelični/space/noiz bend iz Zagreba čija je glazba nastala pod utjecajem različitih glazbenih žanrova kao što su krautrock, jazz, noise, space, elektronika, metal, balkanska i orijentalna te suvremena i klasična glazba, osnovan je 2006. godine kao trio, dok su momentalno’apgrejdani’ na četiri člana.

Samostalno su izdali dva albuma: “I” (2008.) i “Riding through the Black Hole” (2011.), dok se posljednji studijski uradak “St. Anthony’s Fire”(2013.) može nazvati konceptualnim albumom u obliku jedne 45-minutne pjesme koja je utjelovljenje čistog instrumentalnog progresivnog rocka pomiješanog sa psihodeličnim rifovima i space synthevima.

Tijekom godina, bend je odradio nekoliko europskih i balkanskih turneja te dijelio pozornicu s bendovim poput Zechs Marquise, Dukatalon, Belgrade Noiz Society i Oresund Space Collective. Za Fjodor kažu da zvuče kao rani Pink Floydi na steroidima, a trenutnu postavu benda čine: Ivan Beuc – gitara, Aljoša Reljić – bubnjevi, Marko Plešnik – bas i Siniša Mraović – gitara/synth.

Ulaznice po cijeni od 40 kuna, odnosno 55 na dan koncerta, potražite u Kavezu i Vintage Industrial Baru (Savska 160) te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18).

Be social

Komentari