Glazba

Izvještaj – Tides From Nebula obojali Močvaru u beskrajno plavetnilo

tides from nebula
Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četvrtak je prošao u znaku programa Post rock eksplozije i drugog po redu gostovanja poljskog post rock benda Tides From Nebula u kultnoj Močvari. Blagi pastelni suton dao je nagovijestiti posebno lijepu melankoliju koja se uvijek rasprši zrakom meko oko sanjara u koncertnom prostoru. Ništa drugačije nije bilo ni ovog puta.

Nakon četiri godine i polupraznog, nepravedno nedovoljno posjećenog koncerta, Poljaci Tides From Nebula vratili su se u Zagreb. Bezvezni četvrtak prolazio je u revijalnom tonu. Tek je pastelno obojan svod nad zalazećim suncem podsjećao da nas uskoro očekuje još jedna prava post rock poslastica uz hladnu Savu. Koncertna promocija novog albuma “Safehaven” došla je kao naručena. Koliko god sam jedva čekala koncert, dio mene ljutio se jer napuštam topli dom u potrazi za malenim pustolovinama. Večernji sati ipak nisu bili umotani u tako niske temperature kao što je to ovih dana bio slučaj.

tides from nebula
Foto: Ziher.hr
Suton kao nagovještaj

Zakoračivši u prostor Močvare na vlastito ogromno oduševljenje sam skinula dva pulovera i shvatila kako sam se ipak pretoplo obukla. Pogledom sam tražila ljude i u strahu zamišljala poluprazni koncertni prostor. Odlučila sam te slike odagnati ugodnim razgovorom na šanku. Vrijeme je letjelo i iz dalekih razgovora trgnuli su nas trzaji ritam sekcije. Požurili smo u mrak ugodno popunjenog koncertnog prostora. Nisam odmah ni primijetila odstupanje od satnice nekih slobodnih pola sata.

tides from nebula
Foto: Ziher.hr
Prvi dio koncerta posvećen prijašnjim izdanjima

Koncert od sat i pol samoinicijativno sam podijelila na dva dijela. Prvi dio sastojao se od izvođenja pjesama s prijašnja tri albuma. Zvuk je bio moćan i intenzivan. Kroz prve dvije do tri pjesme ljudi su još nadolazili i iako je prostor bio popunjen, prvi redovi su ostali prazni. Okupljeni su sa sramežljivim odstojanjem upijali svjetlosne instalacije i pobojani dim i opijeno se njihali na energične dionice disanja svemira koje su nam, ovog puta u tročlanom sastavu bez gitariste Adama, članovi benda svojom glazbom prenosili.

Drugi dio koncerta u službi promocije novog albuma

U drugom dijelu koncerta frontmen i basista su pokrenuli komunikaciju s publikom ne skrivajući vidno oduševljenje zbog premašenih očekivanja o broju okupljenih fanova. Skromno su od publike zamolili dopuštenje izvođenja pjesama s odličnog novog četvrtog studijskog albuma “Safehaven”. Negdje na sredini drugog seta duboko sam već bila uvučena u atmosferu crnog i nepoznatog Svemira koji je disao kroz repertoar. Atmosfera je pri kraju koncerta rasla još više, a sve je završeno bisom s prvog albuma.

tides from nebula
Foto: Ziher.hr
Zaključak vodi u plavu maglu

Rezime večeri naginje k oduševljenju i zahvaljujući Tides From Nebula, četvrtak je izmamio osmijeh na mom licu. Dijelom možda zato što sam očekivala prosječan koncert, ni po čemu posebnu svirku, a ispalo je upravo suprotno. Iako pomalo šablonskim izvođenjem, energični Poljaci ostat će u sjećanju po kvalitetnoj svirci, glasnom i punom zvuku, predivnom light showu za vrijeme cijelog koncerta i načinu na koji su svoju set listu oblikovali u jedno predivno kontinuirano putovanje mračnim svemirom.

Komunikacija s publikom je bila minimalna, no da je i nije bilo ne bi nedostajala jer je ovaj muzikalni trojac glazbom rekao i više nego što bi riječi poslužile. Basista je na dijelove u isto vrijeme svirao i synth i bas i svojim pokretima i mini egzibicijama dizao tu atmosferu sve više. Zadnja pjesma je gitarista odvela u publiku među kojom je svirao u poltransu.

Za nama je ostao jedan od onih koncerata tijekom kojeg se ne možeš micati od ljepote glazbe, želiš samo postojati, stajati u tom trenutku i biti. Nakon ovako dobrog koncerta preostalo je jedino da nas u neka nova prostranstva proguta plava magla s pozornice i da svatko sa svojim ispunjenim bićem nestanemo u noć.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari