Glazba

Top 20: Zahvaljujući Dori danas imamo ove pjesme

dora
Foto: HRT / direktno.hr
Vrijeme čitanja: 7 minute

Osim što sam fanatični obožavatelj Eurosonga, jednako fanatično pratim i Doru. Oduševljenje Dorom dijelim sa svojim prijateljicama, ali to isto oduševljenje protegnulo se i na cijeli Ziher kolektiv. Dovoljno je da dvije urednice polude i potaknu ostale da se otvore i priznaju koliko dobro još uvijek znaju koreografije i pjesme koje smo čuli zahvaljujući Dori.

Nekolicina nas je tijekom svog odrastanja s prijateljima i obitelji redovito pratila ovo glazbeno natjecanje. Iz godine u godinu stvarali smo uspomene kroz brojne pjesme koje nisu odnijele pobjedu, ali su u potpunosti ili djelomično pale u zaborav. Neke opravdano, a neke nezasluženo. I tako, kad danas s odmakom gledam natjecanja i popis pjesama, dolazim do snažnog zaključka kako smo u moru prijavljenih skoro uvijek slali na Eurosong neke pogrešne pjesme.

Iz tog razloga sam cijelo jutro provela prisjećajući se dosadašnjih natjecatelja svih Dora od 1993. pa do 2019. Zrinka je bila moj vjerni suputnik na putovanju kroz kič, neoprostive modne kombinacije, upitne vokalne izvedbe (Josip Katalenić 1999.), ali i brojne prekrasne nastupe. Kroz Doru su prošle mnoge pjesme koje su vrlo brzo zavladale radio postajama. Danas ćemo se prisjetiti pjesama za koje možda ne bi ni saznali da nije bilo Dore. Za neke od njih bi bili sretni da ne znate, ali mi ćemo ih se iz nostalgičnih razloga rado spomenuti.

Ovo je za sve vas koji večeras ostajete uz ekrane kako bi pratili Doru 2020, ovo je za sve vas koji se još uvijek sjećate boje haljine sa Severininog nastupa iz 2000. godine. Za one koji znaju tko su Zorana Šiljeg i Lana Cenčić, i za ekipu koja i dan danas u internoj komunikaciji spominje kostimografiju Ervina Baučića iz pjesme Nazaret i Zlatka Pejakovića iz pjesme Nemam. Krenimo zajedno u odbrojavanje top 20 momenata s Dore kojih se vrijedi prisjetiti.


Two Much – Oblake sada pokreni (2000.)


Two Much je ženski duo i to je jedino što o njima znamo. Ne sjećam se da sam ikad kasnije čula da su ove djevojke izbacile i jednu pjesmu. Ako netko zna nešto više o njima, slobodno nam javite u inbox.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 26 / 18. mjesto

Žiri: 20 gradova + televoting

Pobjednička pjesma: Goran Karan – Ostani


Perle – Pokraj bistra izvora (2001.)


Tko je od vas znao da je Lidija Bačić davno prije Vozačke dozvole bila dijelom vokalno-plesne skupine Perle? Perle su se na Dori natjecale dvije godine za redom, 2002. s pjesmom Nemirna rijeka. Lidija Bačić je za vrijeme nastupa 2001. imala samo 15 godina, a Perlama se pridružila godinu ranije kao glavna vokalistica.

Mjesto održavanja: Studio 11 HRT-a

Broj sudionika / plasman: 20 / 15. mjesto

Žiri: Televoting u 5 regija

Pobjednička pjesma: Vanna – Strings of my heart


Stijene – Još te volim kao nekada (1998.)


Stijene, u kojima je pjevala Zorica Kondža  do 1984., su 1998. na Dori nastupile pjesmom Još te volim kao nekada. Za mikrofonom je u grupi u tom periodu bila sestra Danijele Martinović – Izabela Martinović. 1998. je izašao i njihov album “Obećanje” na kojem se nalazila jedna od posljednjih velikih uspješnica Znaj, volim te (Ti što na rivi stojiš sam).

Grupa se natjecala i 2000. s pjesmom Sama među zvijezdama.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 8. mjesto

Žiri: 20 gradova + televoting

Pobjednička pjesma: Danijela – Neka mi ne svane


Petar Grašo – Idi (1997.)


Inače, 1997. godina je bila jedna od jačih natjecateljskih godina. U konkurenciji su bili Magazin s pjesmom Opijum, dvije pjevačice kojih ćemo se spomenuti kasnije, Maja Blagdan i Oliver Dragojević. Petru Graši nedostajalo je 10 glasova u odnosu na prvoplasirane E.N.I. u wannabe Spice Girls izdanju – po mnogima jednoj od najgorih pjesama koje smo poslali na Eurosong.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 2. mjesto

Žiri: Svaki od 20 glasačkih gradova ima 12 članova

Pobjednička pjesma: E.N.I. – Probudi me


Meritas & Massimo – Odjednom ti (2004.)


Jedan od ljepših dueta dvijetisućitih iz polufinalne večeri probio se u finale, ali nije prepoznat kao potencijalno pobjednička pjesma. U konkurenciji od 24 pjesme Odjednom ti postigao je osrednji rezultat, ali je zato nakon Dore zavladao radio postajama.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija / Dvije polufinalne večeri + finale

Broj sudionika / plasman: 12 (finale) / 5. mjesto u polufinalu / 7. mjesto u finalu

Žiri: Televoting u 5 regija + SMS

Pobjednička pjesma: Ivan Mikulić – Daješ mi krila


Matteo – Arrivederci signorina (1994.)


Mlađi brat Tonija Cetinskog okušao se u natjecanju i za sobom ostavio svoju jedinu uspješnicu, danas poznatu uskom krugu ljudi koji prate opskuritete na domaćoj sceni. U tijesnoj borbi našli su se Đani Maršan i Matteo sa samo jednim bodom razlike. Mi ga još uvijek rado puštamo na kućnim tulumima.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 21 / 3. mjesto

Žiri: Svaki od 11 gradova je imao 6 članova

Pobjednička pjesma: Tony Cetinski – Nek’ ti bude ljubav sva


Tamara Obrovac – Amor (2008.)


Tamara Obrovac, o kojoj rado pišemo na Ziheru, okušala se u natjecanju, ali bez značajnih rezultata. Prava je šteta što ni publika, a ni stručni žiri nisu malo drugačije razmišljali 2008. godine. Možda ovoj pjesmi nije nikad ni bilo mjesto na Dori, definitivno je jedna od ukusnijih na ovoj listi, a nama je drago da postoji.

Broj sudionika / plasman: 15 (finale) / 6. mjesto

Žiri: Stručni žiri + televoting

Pobjednička pjesma: Kraljevi ulice & 75 cents – Romanca


Renata Sabljak – Kako sada ići dalje (1999.)


Okej, Doris Dragović je te godine potpuno zasluženo odnijela pobjedu i zaista uspješno nas predstavila na Eurosongu. Ova Renatina izvedba nije bila najbolja, ali pjesme se rado sjećamo. Šiški malo manje.

Mjesto održavanja: Studio 7 “Jadran Film”, Zagreb

Broj sudionika / plasman: 24 / 11. mjesto

Žiri: 20 gradova + televoting

Pobjednička pjesma: Doris Dragović – Marija Magdalena


Luka Nižetić – Robot (2003.)


Luka Nižetić debitirao je upravo na Dori s pjesmom Robot. Pokušao je u još nekoliko navrata osvojiti prvo mjesto pjesmama Proljeće, Pusti me u san i prošle godine besmislenom pjesmom Brutalero.

Mjesto održavanja: Ljetna pozornica, Opatija

Broj sudionika / plasman: 12 (finale) / 6. mjesto (polufinale) / 10. mjesto (finale)

Žiri: Televoting u 5 regija

Pobjednička pjesma: Claudia – Više nisam tvoja


Divas – Sexy cool (1996.)


Divasice su svojom koreografijom očito inspirirale Klaudiju Beni 2003. godine. Divas su 1993. kao prateći vokali nastupile s Tonijem Cetinskim na Eurosongu, a tri godine kasnije pokušale su same osvojiti prvo mjesto. Ako me pitate jesu li bolje E.N.I. ili Divas – odgovor je bez razmišljanja Divas.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 10

Žiri: Svaki od 20 glasačkih gradova ima 6 članova

Pobjednička pjesma: Maja Blagdan – Sveta ljubav


Branimir Mihaljević – Daj daj (1998.)


Branimir Mihaljević često je viđen natjecatelj na Dori, a neki od vas pamte i njegov Milenij ljubavi. Meni je ipak favorit Daj daj, sjećam se ove večeri, instantno sam se zaljubila i vikala da je on moj favorit. Od te godine datira i moja ljubav prema kožnim hlačama. Iako sam tada imala samo 8 godina, tata mi je bez imalo takta rekao da sam gluha i da nisam normalna, mnogi bi se složili s njim.

Imam samo još jednu stvar za nadodati – Branimire vrati video spot za ovu pjesmu na internete!

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 3. mjesto

Žiri: 20 gradova + televoting

Pobjednička pjesma: Danijela – Neka mi ne svane


Giuliano – Sjaj u očima otkriva te (1996.)


Giuliano je pravi primjer izvođača čije pjesme na Dori nikad nisu odnijele pobjedu, ali su se pretvorile u najveće hitove u dugogodišnjoj karijeri. Sjaj u očima otkriva te nije bio najbolji izbor, s današnjeg stajališta djeluje pomalo nezrelo, ali tada se savršeno uklapao u dance trendove koji su se raspršili na našim prostorima.

Moje jedino pitanje nekome je zašto njega nikad nismo poslali na Eurosong.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 5. mjesto

Žiri: Svaki od 20 glasačkih gradova ima 6 članova

Pobjednička pjesma: Maja Blagdan – Sveta ljubav


Franka – Pjesma za kraj (2009.)


Franka Batelić je predivan primjer dostojanstvene, predivne i talentirane pop pjevačice. Ova pjesma nije bila dovoljno dobra za pobjedu iako bi ju, osobno, radije pustila na Eurosong nego klapu. Rado se sjećamo Franke i njezinih početaka koji su bili jednako uspješni i ispunjeni dobrim teen pjesmama i odlukama koje su je dovele do statusa koji uživa danas.

Broj sudionika / plasman: 16 (finale) / 7. mjesto

Žiri: Stručni žiri + televoting

Pobjednička pjesma: Tomislav Bralić & Intrade – Ne damo te pismo naša


Tina Vukov & Matija Dedić Trio – Tuga dolazi kasnije (2004.)


2004. nam je donijela debi nastup Tine Vukov s prekrasnom pjesmom u lijepoj suradnji s Matijom Dedićem, a mi na Eurosong pošaljemo ‘anemičnog’ Mikulića. Tina Vukov nas je oduševila i 2006. godine s pjesmom Il treno per Genova.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 12 (finale) / 8. mjesto (polufinale) – nije ušla u finale

Žiri: Televoting u 5 regija + SMS

Pobjednička pjesma: Ivan Mikulić – Daješ mi krila


Ivana Plechinger – Zora (1997.)


Ta famozna 1997. godina iznjedrila je mnoge pjesme koje su instantno postale drage našim srcima. Ivana Plechinger bila je obožavana tijekom devedesetih uz hitove poput Lopovi, Pitali momci, Mala ptica nebeska, ali i ozbiljnijih pjesama poput Međimurske ili Balade o suncokretu. Mi i danas volimo Ivanu i nismo zaboravili na nju. Live snimke nema pa prilažem video.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 9. mjesto

Žiri: Svaki od 20 glasačkih gradova ima 12 članova

Pobjednička pjesma: E.N.I. – Probudi me


Grupa 4’33” – Ave Maria Laudata (2002.)


Ne znam zašto ne znamo nešto više o grupi 4’33”, ali moju pažnju su tada imale. Snimak nije s Dore, ali je u boljoj kvaliteti jednako dobre izvedbe s koncerta uživo.

Mjesto održavanja: 7. paviljon Zagrebačkog velesajma, Zagreb

Broj sudionika / plasman: 20 / 13. mjesto

Žiri: Televoting u 5 regija + umjetnici

Pobjednička pjesma: Vesna Pisarović – Sasvim sigurna


Kawasaki 3p – Antonija (2003.)


Povijesni trenutak u natjecanju se dogodio kada su Kawasaki 3p nastupili i iz polufinala ušli u finale. Kao potpuni outsideri, hodajuća parodija i satira naspram glamurozne estrade oduševili su dio gledatelja – ostali su se samo u čudu zgražali, a to je samo značilo da uopće ne razumiju što se događa pred njihovim očima.

Moj tata je bio toliko sretan što gleda Kawasaki 3p, a baka se zabrinula da mu nije dobro.

Mjesto održavanja: Ljetna pozornica, Opatija

Broj sudionika / plasman: 12 (finale) / 5. mjesto (polufinale) / 8. mjesto (finale)

Žiri: Televoting u 5 regija

Pobjednička pjesma: Claudia – Više nisam tvoja


Cronika (Magazin) – Hrvatska rapsodija (2000.)


Jedna od boljih pjesama Magazina s natjecanja. Svi pamtimo Jelenu Rozgu u bordo baršunastom kompletiću i njezine plesne pokrete.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 26 / 5. mjesto

Žiri: 20 gradova + televoting

Pobjednička pjesma: Goran Karan – Ostani


Andrea Šušnjara – Noah (2004.)


Nisam promijenila mišljenje, kao najmlađa natjecateljica te godine, Andrea je trebala pobijediti. Godinu kasnije također se okušala u ntjecanju s jednako lijepom pjesmom Ljudi s mora i odličnom izvedbom uživo. Bio je vidljiv i pomak u kostimografiji.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 12 (finale) / 2. mjesto (polufinale) / 2. mjesto (finale)

Žiri: Televoting u 5 regija + SMS

Pobjednička pjesma: Ivan Mikulić – Daješ mi krila


Lidija Bajuk – Zora djevojka (1997.)


Od svih pjesama s ove liste, najteže bi mi bilo da više nikad ne čujem Zoru djevojku, baš zato se ona nalazi kao broj jedan na ovoj listi. Lidija Bajuk bila je osvježenje na natjecanju, a i danas njezino ime budi samo lijepe asocijacije na etno sceni.

Mjesto održavanja: Kristalna dvorana hotela Kvarner, Opatija

Broj sudionika / plasman: 20 / 5. mjesto

Žiri: Svaki od 20 glasačkih gradova ima 12 članova

Pobjednička pjesma: E.N.I. – Probudi me


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari