Glazba

U 80. godini preminuo Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa

charlie watts
Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kada je riječ o bendovima koji su iza sebe ostavili bezvremenske klasike, na popis bez imalo razmišljanja možemo svrstati Rolling Stones, svjetski poznati kultni britanski rock sastav osnovan 1962. godine. Rolling Stones i dan danas djeluju stoga je vijest o smrti jednog od najutjecajnijih članova, Charlieja Wattsa, snažno potresla publiku.

O tužnoj vijesti izvijestio nas je njegov publicist rekavši da je Watts umro 24. kolovoza u londonskoj bolnici okružen svojim bližnjima. Zamolio je javnost za poštovanje prema njegovoj obitelji i prijateljima koji trenutno traže malo privatnosti kako bi dostojno mogli oplakati jednoga od najboljih bubnjara svih vremena.

Charlie Watts se kao bubnjar priključio bendu ubrzo nakon osnutka te je na turnejama nastupao sve do 5.kolovoza ove godine, kada je objavio da neće moći nastaviti američku koncertnu turneju „No Filter Tour” zbog zdravstvenih problema. Steve Jordan trebao ga je samo privremeno zamijeniti, no okolnosti su se odigrale drugačije.

Godine 2004. dijagnosticiran mu je rak grla te je podvrgnut radioterapiji. U međuvremenu je bend nastavio raditi na pjesmama te su nakon njegova oporavka otišli na dvogodišnju turneju. Watts je rekao da svaki put kad prestanu svirati on se razboli, smatrao je kako ne smije odustati.

Njegov kolega, gitarist Keith Richards svojevremeno je rekao kako svi misle da Rolling Stones čine on i Mick Jagger, a zaboravljaju na Wattsa bez kojeg bend jednostavno ne bi funkcionirao. Wattsovi specifični bubnjevi prepoznaju se u kultnim pjesmama poput Paint It Black, Gimme Shelter i Brown Sugar, a zahvaljujući njegovoj tehnici zvuk Stonesa je onaka kakvim ga poznajemo.

Glazbenik i umjetnik

Charlie Watts rođen je 2.lipnja 1941., a kad je imao 14 godina roditelji su mu poklonili bubnjarski set koji je ubrzo zavolio. Zanimljivo je da ga je osim glazbe zanimala i umjetnost te je radio kao grafički dizajner, a jedan od njegovih doprinosa grafički je dizajn prvih ploča Rolling Stonesa, poput ploče albuma „Between the Buttons”.

Charlie Watts

Watts je priznao da ne gaji ljubav prema turnejama iz jednog jedinog razloga, a to je zato što sebe nije mogao zamisliti kao pop ikonu na čijim će nastupiti djevojčice vrištati. Svih ovih godina uspješno je odolijevao stereotipima koji se vežu uz rock glazbenike i služio kao primjer sofisticiranosti i elegancije, odlika koje su se savršeno uklopile uz njegov nepobitni talent i virtuoznost.

Počast ovome velikome čovjeku i glazbeniku dosad su odali Paul McCartney, Lenny Kravitz, Sheryl Crow, Allice Cooper, Elton John, Zakk Wylde, Joe Satriani, njegovi kolege iz benda te brojni drugi glazbenici.

Be social

Komentari