Glazba

Udruga Promo: “Berislav Šipuš ne smije biti ministar kulture!”

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Press
Foto: Press

Nakon višednevnog nagađanja i pritiska javnosti, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podnijela je ostavku na mjestu ministrice. Naime, prema nedavnom Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju, ministrica kulture je putem službene kartice i akontacija za nepostojeća putovanja uzimala beskamatne pozajmice. Ostavkom Zlatar Violić, započela su i nagađanja o njezinoj zamjeni.

Udruga Promo koja je nedavno u znak protesta protiv nepravedne raspodjele sredstava za glazbene programe održala konferenciju pod nazivom “Rock nije kultura?!”, reagirala je na nagađanja prema kojima bi novim ministrom kulture trebao postati Berislav Šipuš.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Berislav Šipuš ne smije biti ministar kulture!

Vlastitim projektima g. Šipuš u 2015. godini dodijelio je čak 30% javnih sredstava za glazbu, odnosno 2.440.000,00 kn, dok mu je gradski Ured za kulturu na čelu s Tedijem Lušetićem dodijelio još dodatnih 1.245.000,00 kn.

Nakon velikog medijskog odjeka press konferencije Udruge Promo (Udruga koncertnih promotora) u kome je udruga Promo ukazala na problem uzurpacije javnog novca od strane klasičarskog lobija putem vijeća za glazbu, želja nam je ukratko sažeti reakcije i komentare prozvanih javnih službenika putem medija i ponovno naglasiti o čemu je riječ u navedenoj inicijativi. Vijeća za glazbu koja dodjeljuju javne sredstva za djelatnost u glazbi, a čiji su članovi isključivo osobe koje se bave reproduktivnom klasičnom glazbom i manji dio jazzom imenovana su od strane g. Šipuša i g. Lušetića, te iz sustava javnog financiranja u potpunosti isključuju kvalitetnu suvremenu autorsku (rock glazbu sa svim modernim izvedenicama). Promo je istaknuo da odgovornim osobama za takvo stanje drže zamjenika ministrice kulture g. Berislava Šipuša i g. Tedija Lušetića te su zbog toga zatražili njihov opoziv i raspuštanje Vijeća za glazbu koja su isti imenovali i iza čijih savjetodavnih odluka kriju svoje privatne interese.

U reakcijama koje su uslijedile od strane g. Šipuša i g. Lušetića, moglo se primijetiti da oba javna službenika nisu imali potrebe niti argumenta demantirali tvrdnje Proma i stanje stvari raspodijele javnih sredstava za glazbu, točnije samo su potvrdili sve tvrdnje iznesene na press konferenciji. Izbjegli su naravno odgovoriti na ključno pitanje – odakle im pravo pojam glazbe svode samo na klasiku i jazz te odakle im pravo da ne zadovoljavaju javni interes? Podsjetimo, istraživanja glazbenih potreba i preferencija pokazalo je da 80% građana Zagreba i Hrvatske želi koncerte suvremene autorske glazbe dok je 20% pokazalo interes za koncerte klasične i jazz glazbe. Njihove reakcije pokazuju da je na djelu misija “Spašavanja vojnika Ryana”, tj. pod svaku cijenu treba obraniti monopolizirane budžete za glazbu – kao protunapad onda se izvlače rezultati drugih vijeća, čiji rad nikada nije ni bilo predmet rasprave, a u kojima neki klubovi mogu eventualno proći zbog raznolikosti programa kojim se bave no ne i temeljem suvremene autorske glazbe koju promoviraju.

Kako je ministrica kulture gđa. Zlatar-Violić podnijela ostavku, a kao njenog nasljednika neki mediji spominju g. Šipuša, od javnog interesa je za istaknuti kako su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba putem Vijeća za glazbu raspodijelila sredstva organizacijama i manifestacijama kojima je gospodin g. Šipuš bio na čelu sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice te s kojima nastavlja biti intenzivno povezan – Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus kao projekt Cantus d.o.o., Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež (podaci su preuzeti iz službene biografije g. Šipuša objavljene na stranicama Ministarstva kulture).
Sukladno navedenom, ovim putem želimo uputiti medije na rezultate i sredstva dodijeljena navedenim projektima temeljem natječaja za javne potrebe u glazbenoj umjetnosti za 2015. godinu pri Ministarstvu kulture i Uredu za kulturu Grada Zagreba (oba dokumenta preuzeta su sa službenih stranica nadležnih ureda i dostupna su javnosti):

1) Muzički Biennale, g. Šipuš je umjetnički direktor (od 1997.-2011.), za 2015. g. Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 850.000,00 kn, a Ured za kulturu u iznosu od 500.000,00 kn

2) Ansambl Cantus, projekt Cantus d.o.o., g. Šipuš je umjetnički voditelj od 2001. do 2012. Od 2012. do danas je počasni umjetnički voditelj. Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje Cantus d.o.o. (čiji je projekt i Ansambl Cantus) 490.000,00 kn , a ured za kulturu grada Zagreba za ciklus Cantus & Lisinski 200.000,00 kn i 55.000,00 kn za Cantus d.o.o.

3) Osorske glazbene večeri, g. Šipuš umjetnički direktor festivala Osorske glazbene večeri (2009.-2011.) Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 650.000,00 kn.

4) Hrvatska glazbena mladež, g. Šipuš je još uvijek predsjednik volonter Hrvatske glazbene mladeži. Za 2015. g. Ministarstvo kulture putem vijeća za glazbu dodjeljuje iznos od 450.000,00 kn, a od Ureda za kulturu Grada Zagreba iznos od 490.000,00 kn.

Dakle, putem Vijeća za glazbu koje je imenovao g. Šipuš, Ministarstvo kulture u kojem je g Šipuš zamjenik ministrice, dodijelilo je organizacijama i manifestacijama s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan (povezanost je vidljiva iz njegove biografije na stranicama Ministarstva kulture) ukupno 2.440.000,00 kn javnih sredstava. To je 30,5 % ukupnih programskih sredstva koje je Ministarstvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno-scenskim umjetnostima u 2015. godini!
Da ne bi nedostajalo novaca za organizacije i manifestacije s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan, dodatno se pobrinuo Ured za kulturu Grada Zagreba koji im dodjeljuje još 1.245.000,00 kn, odnosno 25% ukupnog budžeta za nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu!

Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto g. Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukobu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv. Tražimo od premijera Milanovića, te od gđe. Pusić da iz svih kalkulacija za novog Ministra kulture izostave g. Šipuša te ga smjene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice jer je način na koji je g. Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministarstva.

Ukoliko SDP i HNS ipak imenuju g. Šipuša, biti će to žalosna poruka da se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neodgovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje, a eto koja je nekim čudom članica Europske unije i naziva se demokratskom.

Be social

Komentari