Film

Utorak na ZagrebDoxu: Premijere tri hrvatska dokumentarca

Foto: ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 3 minute

Više od trideset filmova nalazi se na repertoaru u utorak na ZagrebDoxu. Program ZagrebDoxa u utorak započinje jutarnjim besplatnim projekcijama u 11, 12 i 13 sati  u dvoranama 1, 2, 4 i 5, a filmovi će se nastaviti prikazivati cijeli dan do kasnih večernjih sati; posljednje projekcije na rasporedu su u 22 sata.

Premijerno, kao posebna Dox događanja bit će prikazana tri hrvatska dokumentarca. U regionalnoj konkurenciji zaigrat će film Josipa, volim te Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića (dvorana 4, 20 sati) koji otvara problemsku situaciju seksualnog zlostavljanja. U programu ADU Dox bit će prikazana dva filma studenata Akademije dramske umjetnosti – Kol’ko nas noge nose Renate Lučić autobiografski je video dnevnik koji bilježi složen odnos između autorice i njezine majke, a Majči Josipa Lukića (dvorana 5, 21 h) bilježi nekoliko ljetnih dana u Splitu tijekom kojih je autor s vlastitom majkom pričao o različitim temama. Autori će nakon održanih projekcija s publikom razgovarati o svojim uradcima.

Svoje filmove će, uz Q&A sesiju nakon projekcije, predstaviti još nekolicina autora među kojima su mađarska redateljica Bernadett Tuza-Ritter, autorica filma Zarobljena žena (dvorana 2, 19 h) o Marishi koja već deset godina živi bez identiteta u kućnom ropstvu jedne mađarske obitelji; hrvatska redateljica i snimateljica Bojana Burnać, autorica filma Moj život bez zraka (dvorana 3, 18h) o svjetskom prvaku u ronjenju na dah, kojem se najvažniji događaji u životu odvijaju pod vodom i čija snaga volje nadilazi ljudske mogućnosti; austrijski redatelj Bernhard Braunstein, autor filma Vježbanje razgovora (dvorana 1, 19h) o programu pariškog Centra Pompidou koji je otvoren svima koji žele učiti i vježbati govoriti francuski jezik; Sophie Vuković, autorica filma Kameleoni (dvorana 2, 21h) kojim kombinira vlastite dokumentarističke snimke i fikciju imigrantskog iskustva, rekonstruirajući svoj put od bivše Jugoslavije preko Austrije do Švedske, gdje danas živi; bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, autor filma Svuda (dvorana 3, 20h) te Sunčica Ana Veldić koja u sklopu ADU Doxa predstavlja film White Trash (dvorana 5, 21 h).  

[Majci] Foto: ZagrebDox

U 16 sati će se prikazati prvi film iz programa Retrospektive Claire Simon, a radi se o naslovu Pacijenti u kojem redateljica prati obiteljskog liječnika pred mirovinom u njegovim posjetima posljednjih mjesec dana radnog angažmana te bilježi specifičnost odnosa koje je liječnik razvio s pacijentima i pacijenticama u četrdeset godina rada.

U 20 sati u dvorani 3 na rasporedu su dva filma iz programa Happy Dox: kratkometražni film Kako postati papa? Justyne Mytnike te već spomenuti Svuda Nedžada BegovićaVečernje projekcije donose film iz programa Glazbeni globus – Pariška opera Jeana-Stephanea Brona zalazi iza zastora impozantne Pariške opere (dvorana 1, 21 h), dok u programu Biografski dox kroz film Princ i dibuk poljskih redatelja Piotra Rosołowskog i Elwira Niewiera (dvorana 3, 22 h) upoznajemo Michała Waszyńskog, misterioznog poljskog redatelja i utjecajnu figuru europske filmske scene, koji je producirao velike holivudske hitove sa Sophijom Loren i Claudiom Cardinale u glavnim ulogama.

Važno je naglasiti da će se u utorak u 17:15 sati u dvorani 5 održati predavanje redatelja Talala Derkija na temu Snimanje u neprijateljskom okruženju, u sklopu ZagrebDox Pro platforme. Derki će govoriti o tome što ga je inspiriralo da snimi Povratak u Homs i O očevima i sinovima, svom jedinstvenom pristupu, emocionalnim i praktičnim posljedicama snimanja u ratnim zonama i filmovima koji se bave različitim aspektima rata u autorovoj domovini.

Be social

Komentari