Film

Višestruki nastupi Brucea McClurea obilježit će Expanded Cinema 12. Festivala 25 FPS

25 fps
Foto: Press/25fps
Vrijeme čitanja: 3 minute

Stalni program Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, Expanded Cinema putem izvanrednih izvedbi spaja filmski zvuk i sliku, ali i filmsku i glazbenu publiku. Ovogodišnji program obilježit će niz izvedbi svjetskog prvaka proširenog filma Brucea McClurea, neotkriveni misterij Tetraplan slovenske eksperimentalno-filmske skupine Om Produkcija i raskošna projekcija filma Engram povratka autora Daïchija Saïta uz nastup uživo montrealskog glazbenika Jasona Sharpa. Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

Tri večeri projekcijskih performansa pod skupnim nazivom Zveckanje kostima drugo je i do sad najopsežnije pojavljivanje njujorškog umjetnika, eksperimentalnog filmaša i performera Brucea McClurea na Festivalu 25 FPS nakon 2010. godine kada je prvi put zabljesnuo Zagreb u sklopu istog programa. Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku. Takav način rada s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea su premetnuli u dostojnog nasljednika radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke. Jedinstveni, prodorni zvuk McClureovih performansa zauvijek ostaje u sjećanju svakoga gledatelja.

Bruce Mcclure
Foto: Bruce McClure/25FPS

Bruce McClure svojim će performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra. U Teatru &TD u četvrtak 29. rujna u 22 sata oživjet će dva starija rada, iz 2006. i 2009. godine, i to kroz dva polusatna performansa s tri 16-milimetarska projektora okupljena pod nazivom Zveckanje kostima: Taj poticajni trenuak. Subotnji McClureov nastup u Francuskom paviljonu, Zveckanje kostima: Spajanje istine i neistine, odnosno Rotorattler, jednosatni je performans uživo s dva 16-milimetarska projektora koji će započeti u 23 sata. Premijera site-specific projekcijskog performansa komponiranog za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa održat će se posljednjeg dana 12. Festivala 25 FPS, u 22 sata i to pod nazivom Untitled, odnosno Zveckanje kostima: Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu. Festivalsko gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s
Multimedijalnim institutom (MI2).

Prvi put nakon izvedbe 1985. godine na MAFAF-u, Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli, domaća će publika u petak u 22 sata u Kinu SC moći pogledati zahtjevnu rekonstrukciju slovenske eksperimentalne baštine – Tetraplan.  Polusatni rad slovenskog kolektiva OM Produkcija iz 1981. godine izvest će jedan od četrdesetak članova kolektiva Amanda Fior Daliso uz pomoć četiri 16-milimetarska projektora, jedne superosmice i četiri projekcionista. OM Produkcija slovenski je filmski kolektiv koji djeluje od 1975., a čiji članovi stvaraju pod brojnim osobenjačkim pseudonimima – avatarima, nerijetko izvedenim kao posveta apsurdu. Tetraplan se izvodi kao hommage Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te kao preddogađanje opsežnijeg predstavljanja enigmatičnog kolektiva 4. listopada na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac.

Foto: Daichi/25FPS
Foto: Daichi/25FPS

Daïchi Saïto, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni je autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. godine, a 2012. godine sudjelovao je u programu Žiri predstavlja. Ove godine predstavit će se vlastitim filmom Engram povratka, raskošnim 35-milimetarskim metafizičkim putopisom u sinemaskopu koji će improvizacijskom izvedbom uživo uglazbiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. „Engram“ ili „trag sjećanja“ fizička je promjena koja se pojavljuje u živom moždanom tkivu kao reakcija na podražaj, a smatra se da je zaslužna za opstojnost sjećanja. Engram povratka prošireni je film o pamćenju i prisjećanju koji se prikazuje u Kinu SC u nedjelju u 20 sati.

Be social

Komentari