Film

Vrh europske kinematografije na 15. Zagreb Film Festivalu

Foto: press ["Neka nas bog spasi"]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Uz glavni natjecateljski program koji donosi najzanimljivija debitantska ostvarenja iz cijelog svijeta, 15. izdanje Zagreb Film Festivala koje će se ove godine održati od 11. do 19. studenog, zagrebačkoj će publici u svojim popratnim programima ponuditi i brojne nove filmske naslove o kojima trenutačno bruji filmski svijet. ZFF program donosi u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske Unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska).

Tako jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pratećih programa ZFF-a – Velikih 5 – i ove jeseni na velika platna kina Tuškanac i Muzeja suvremene umjetnosti donosi izbor najuzbudljivijih filmskih ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske. Među njima se nalaze dobro poznata imena poput britanske redateljice Sally Potter, ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina, redatelja velikog kino hita The Bigger Splash (Rasprskavanje).

skrivena ljubav
Foto: press [“Skrivena ljubav”]

Njegov najnoviji film Skrivena ljubav (Call Me By Your Name) svojevrsni je nastavak trilogije o žudnji (Ja sam ljubavRasprskavanje), a scenarij je napisao legendarni scenarist i redatelj James Ivory, poznat po nagrađivanim adaptacijama brojnih književnih klasika (Soba s pogledomNa kraju dana). Zbog načina na koji uspijeva prenijeti agoniju i ekstazu mladenačke ljubavi, kritičari redatelja već stavljaju u red majstora senzualnosti poput Pedra Almodóvara ili Françoisa Ozona, a film novim maestralnim doprinosom queer filmu.

Film Party britanske redateljice Sally Potter britka je politička komedija s Kristin Scott Thomas u glavnoj ulozi, ali i čitavom plejadom slavnih glumaca poput Emily MortimerTimothyja SpallaPatricie Clarkson ili njemačkog glumca Brune Ganza. Neodoljivo zločesta društvena satira omotana u tragediju, Party prati političarku Janet koja je upravo dobila veliko promaknuće. Zabava koju priređuje kod kuće nakon početne euforije prerasta u šok i otvoreni sukob zbog čega se film pretvara u urnebesnu tragediju, a sama redateljica film opisuje kao političku izjavu o ‘slomljenoj’ Engleskoj nakon Brexita. Party  je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio nagradu ceha, Guild Film Prize.

Španjolski predstavnik ovogodišnje selekcije furiozni je triler Neka nas bog spasi  redatelja Rodriga Sorogoyena. Na tragu Fincherovog klasika Sedam  i HBO-ove serije True Detective, film govori o muškarcima koji nisu sposobni kontrolirati svoje ponašanje i o njihovim žrtvama, a redatelj ovim filmom koji je premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u San Sebastiánu uspješno nastavlja studiju muškosti započetu u svom prvom hvaljenom filmu Stockholm.

Be social

Komentari