Film

Vukovar krajem kolovoza živi Vukovar Film Festival – sve je spremno za 11. izdanje

vff press
Foto: VFF press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Atmosfera oko predstojećeg Vukovar film festivala koji se u srcu Slavonije, na lijepom plavom Dunavu, održava 11. put, i to od 21. do 26. kolovoza, uzavrela je kao i ovi ljetni dani. Dok gradom Vukovarom lepršaju zastave VFF-a i s plakata se smiješe filmovi koji svojim festivalskim predigreom s brojnim nagradama i hvalospjevima kritike nude najbolju pozivnicu za šest dana vrhunskog filmskog i zabavnog programa, na novinskoj konferenciji pred predstavnicima sedme sile, u slikovitim majicama VFF-a koji svi rado nose, ukratko se prezentirao sukus svega što će Festival ponuditi posjetiteljima.

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je kontinuitet ovog zahtjevnog projekta koji godinama uspješno odolijeva svim preprekama te uspijeva zahvaljujući sinergiji organizatora, sponzora i cjelokupne podrške Vukovaraca i drugih slavonskih gradova, te naglasio da se Vukovar film festival samo i jedino priprema radi punih stolica, odnosno publike koja mora biti zadovoljna.

“U samom gradu Vukovaru imamo sedam lokacija, a u Cinestaru se prikazuje primjerice dokumentarni program iz konkurencije gdje iz malog bazena ljudi godinama punimo dvoranu, iako su filmovi zahtjevni, a termin ranovečernji, i to u ljetno vrijeme kada svi vole biti vani. Također, s lokacija na terasi Agencije i perivoja dvorca Eltz stolice selimo ako je potrebno zbog vremena, a imamo i dobru posjećenost dnevnih projekcija na Adi. Festival zahtijeva pun angažman svih uključenih i radi se gotovo cijele godine uz uvijek susretljivog gradonačelnika grada Vukovara. Mi kažemo što nam treba, on sve omogući. Publika nas vjerno prati, a kad posjećenosti ne bi bilo, Festival ne bi imao smisla. Ove godine nagrada za životno djelo dodjeljuje se legendarnom redatelju Antunu Vrdoljaku, a podijelio bih s vama i malu ekskluzivu – bit će organiziran razgovor s redateljem koji će govoriti o svom novom filmu General uz prikazivanje isječaka iz filma. S druge strane, nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji ide u ruke rođenom Vukovarcu, književniku i scenaristu Pavlu Pavličiću.”

vff press
Foto: VFF press

Uz to, nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava: “Grad otvara vrata VFF-u i svim posjetiteljima. Sveobuhvatne pripreme za festival su pri kraju, no već smo u 11. izdanju pa je festival dosad dobro uhodan. No svake se godine trudimo unijeti nešto novo. Grad sudjeluje uistinu u svemu – od postavljanja svečanog tepiha, preko vatrometa pa sve do gašenja filmskih projektora… Pritom ulaže sve što može kako bi sve proteklo u najboljem redu. Gotovo svi kapaciteti grada, turistički i kulturni su uključeni u VFF – od vlakića za Vučedol, muzeja, Gradske knjižnice, te već tradicionalnog predstavljanja nacionalnih manjina. Siguran sam i ponosan da ćemo i ove godine ispričati uspješnu i lijepu priču o gostoljubivosti i otvorenosti Slavonije i Srijema. Pozivam sve da se pridruže i osjećaju dobrodošlima u Grad Vukovar te uživaju u svim danima Festivala.”

Svaki Festival da bi disao punim plućima, treba pokrovitelje i sponzore, a Hrvatski Telekom, kao generalni pokrovitelj, VFF prati od prvoga dana te pruža bezrezervnu podršku u svim segmentima.

”U ovih 11 godina zajedničke suradnje svjedoci smo kako Festival bilježi sjajan rast, te svake godine donosi sve više sjajnih naslova za sve kategorije filmofila. Vjerujemo kako će se na ovom važnom događaju za grad Vukovar i hrvatsku kinematografiju i ove godine tražiti karta više. Pozivam vas da nam se pridružite i uživate u vrhunskim filmskim ostvarenjima – kratkometražnim i dugometražnim, a od kojih će mnogi svoju hrvatsku premijeru imati upravo ovdje u Vukovaru.

Hrvatski Telekom uz Vukovarski festival je od njegovog prvog izdanja, stoga sa zadovoljstvom i ove godine možemo najaviti kako ćemo na MAXtv platformi ekskluzivno osigurati nekoliko filmskih naslova te na taj način povezali Vukovar i ostatak Hrvatske, ponuda filmova je raznolika pa će moći uživati i veliki i mali: Pat i Mat, Zemlja tame, Kraljev izbor, Lady Macbeth…”

vff press
Foto: VFF press

U pauzi između filmova potražite zabavu u raznolikom zabavnom i edukativnom popratnom programu Festivala te u HT-ovom Filmofeel korneru gdje ćete se moći zabaviti uz PlayStation VR  te PlayStation 4 Pro i super igrice.” – izjavio je Darko Peranović, voditelj Odsjeka prodaje u Hrvatskom Telekomu.

Od ove godine na festivalsko putovanje VFF-a kao srebrni sponzor, ukrcala se i tvrtka Pevec, koja je posebno angažirana oko slavonske regije i njenih (kulturnih) blagodati. Tako je uključena u project pučke kuhinje u Vukovaru  jer im je važna društvena odgovornost i ulaganje u rast na lokalnoj razini.

“Iznimno nam je drago da smo sponzor cijenjene kulturne manifestacije kakav je VFF. Svoju odgovornost prema zajednici u kojoj živimo i radimo potvrđujemo na mnogim područjima. Drago nam je da možemo doprinos dati i kulturnim projektima, posebice u Vukovaru, gradu u kojem kontinuirano pomažemo potrebitima.”  – napomenula je direktorica marketinga i korporativnih komunikacije tvrtke Pevec Dijana Jendrašinkin.

Svi su ludi za Borovom i njihovim startasicama bez kojih je tjedan Vukovar film festival nezamisliv, a upravo je VFF bio odskočna daska za custom made proizvode legendarne vukovarske tvrtke, što je sa zadovoljstvom iznio Vjekoslav Ferdebar, voditelj sektora za veleprodaju u Borovu: „Iznimno je važno što su prve custom made tenisice nastale baš kao rezultat suradnje s VFF-om. Ove tenisice koračaju po svijetu predstavljući Borovo, Vukovar i VFF.”

Kao šećer na kraju Zrinka Šesto iz službene agencije Festivala Danubiumtours i voditeljica Broda Bajadera predstavila je “prvo ploveće kino” koje ove godine drugi put nudi romantičnu vožnju Dunavom, najbolje dokumentarce koje je odabrao Đelo Hadžiselimović i uvijek posebna gastro iznenađenja: “U ponedjeljak imamo predstavljanje Karlovačkog piva Radler kojim će se posjetitelji moći osvježiti, za Taj slatki film, u skladu s temom, sudjelovat će Kraš, za film vezan uz Beatlese imat ćemo također event, a za kraj tjedna slijedi večer degustacija vrhunskog vina. Od ove godine posjetiteljima koji ostvare barem jedno noćenje u Vukovaru, Danubiumtours omogućit će jedno korištenje kajaka ili bicikla gratis.”

Cijeli program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com

Be social

Komentari