Film

Zagreb Tourfilm festival: Besplatan filmski maraton naslova iz cijelog svijeta

Foto: PR
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: PR
Foto: PR

Drugi međunarodni festival turističkog filma, Zagreb Tourfilm festival, koji je lani svojim prvim izdanjem uspješno probio led te zadobio simpatije i filmaša i publike, ove će se godine još bogatiji i raznolikiji, održati od 3. do 5. srpnja u Muzeju Mimara, i to pod pokroviteljskim okriljem Turističke zajednice grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te Ministarstva turizma.

Posjetitelji će u tri dana Festivala moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta, a u konkurenciju je stiglo više od 300 filmova iz 56 zemalja svijeta, među kojima su posebna poslastica svakako uratci iz egzotičnih zemalja poput Tanzanije, Ugande, Myanmara, Dubaija, Južne Afrike, Kenije, Ruande i Vijetnama. Izabrani filmovi nude šaroliku tematsku lepezu, od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, pa do turističkog portretiranja ljudi, različitih kultura i tradicije, kao i religijskog i ruralnog turizma.

Zaljubljenicima u putovanja na raspolaganju su filmovi u četiri kategorije: spotovi, promotivni filmovi do 7 min., promotivni filmovi do 60 min., te naposljetku kategorija TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 min., a izabrani filmovi će se prikazivati u Muzeju Mimara u četvrtak, 4. srpnja, u jednom „filmskom maratonu“ od 17.00 do 24.00 sata, za što je ulaz besplatan.

Najbolje će filmove izabrati peteročlani stručni žiri, koji čine relevantni domaći i europski stručnjaci, među ostalim predsjednica žirija i predsjednica komore za turizam Makedonije Lela Krstevska, direktorica Festivala u Poljskoj Ewa Kotus, hrvatski redatelji Lordan Zafranović i Bernardin Modrić i vrsna montažerka Goranka Greif Soro.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala, kao primjerice okrugli stol na temu “Kako kroz vino promovirati destinaciju” kada će se prikazati filmovi iz Španjolske, Makedonije i Francuske koji na temelju enološke kulture promoviraju svoju zemlju, a bit će organizirani i izleti, prezentacije turističke ponude Zagreba i Varaždina, te Međimurske županije. Kao šlag na kraju zakazana su druženja i razgovori s čak 35 autora filmova iz cijelog svijeta koji su potvrdili dolazak u hrvatsku metropolu.

Be social

Komentari