Istaknuto
19.02.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna Ziherova nova pošiljka glazbenih singlova broji sedam kandidata za sing tjedna. Glasati možete do sljedeće srijede.

10.02.2020.

Vrijeme čitanja: 11 minute „Late is the hour in which this conjurer chooses to appear!“ - prosiktao bi na mene vjerojatno Grima Wormtongue kada bi mogao vidjeti da albume od studenog i prosinca izbacujem krajem siječnja.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera predstave “Kako je počeo rat na mom otoku”

01.10.2018. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U srijedu, 3. listopada u Gradskom dramskom kazalištu Gavella održat će se zagrebačka premijera predstave “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine. “Kako je počeo rat na mom otoku”, film Vinka Brešana iz 1996., svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 90-ih. Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, “Otok” je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja.

I više od 20 godina nakon kino-premijere, ovaj rad je među najboljim ostvarenjima naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi…

A sada je “Otok” oživio i u kazalištu, u koprodukciji kazalita Gavella i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Jer ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam što reći i danas.

U predstavi igraju Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić. Scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Mate Matišić, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula. Šibenska premijera se održala 14. svibnja 2018.

(Visited 160 times, 1 visits today)

Komentari