Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera predstave “Kako je počeo rat na mom otoku”

01.10.2018. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U srijedu, 3. listopada u Gradskom dramskom kazalištu Gavella održat će se zagrebačka premijera predstave “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine. “Kako je počeo rat na mom otoku”, film Vinka Brešana iz 1996., svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 90-ih. Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, “Otok” je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja.

I više od 20 godina nakon kino-premijere, ovaj rad je među najboljim ostvarenjima naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi…

A sada je “Otok” oživio i u kazalištu, u koprodukciji kazalita Gavella i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Jer ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam što reći i danas.

U predstavi igraju Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić. Scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Mate Matišić, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula. Šibenska premijera se održala 14. svibnja 2018.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari