Knjige

Zagrijavanje za Interliber: Što donosi Algoritam

Foto: fotomontaža: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kao što  gotovo svaki hrvatski knjižni nakladnik na najvećem godišnjem sajmu knjiga, Interliberu, predstavi mnoštvo svojih noviteta, niti naklada Algoritam nije ostala iznimka. Algoritam je dobro poznati nakladnik, znaju ga od onih najmlađih do malo starijih čitatelja, a kao nova izdanja, osim skroz novih naslova, uključuje i svojevrsne nastavke već postojećih književnih izdanja.

1. Nikkin dnevnik 2

Jedan od takvih, već poznatih nam naslova, jest Nikkin dnevnik 2 atorice Rachel Renée Russell. Nove školske pustolovine školarke Nkki i više su no zabavne. Život joj odjednom počinje dobivati smisao, nova škola joj je skroz prihvatljiva, društvo joj prave prijateljice Zoey i Chloe, a njezina simpatija Brandon pokazuje zanimanje za zajedničko učenje. Pročulo se da vještica MacKenzie dolazi na zabavu za Noć vještica pa Nikki iz očaja prihvaća posao animatorice u kostimu štakora na nekoj dječjoj zabavi. Baš prikladno štivo za nadolazeći halloween i studeni koji cijeli, nekako, odiše mistikom. Koje još avanture očekuju našu Nikki u ovom drugom dijelu njezinog Dnevnika, uskoro ćete moći otkriti na štandu Algoritma na sajmu Interliber ako nabavite knjigu po, zasigurno, povoljnijoj cijeni.

Foto: Algoritam /Press
Foto: Algoritam /Press
2. Iskorijenjena

Autorica Naomi Novik objavit će svoju novu knjigu Iskorijenjena. Autorica je to fantasy serijala Temeraire, a ovaj njezin roman je dobitnik nagrade Nebula za najbolji roman, finalist nagrade Hugo, te roman godine po izboru Library Journala i Publishers Weeklyja. Ovaj je roman autorica oslikala najživljim bojama narodnih priča i legendama nalik na djela braće Grimm. Roman je dirljiv, uzbudljiv i napet, baziran na fatastici na koju ste cijeloga života čekali i o kojoj ćete još godinama nakon njegova iščitavanja pričati.

Foto: Algoritam/Press
Foto: Algoritam/Press
3. Finale

Roman Finale autorice imenom Becca Fitzpatrick, najiščekivaniji je naslov za mlade u izdanju ovog nakladnika. Nastavak je to njezine svjetski uspješne sage Tiho, tiho, anđele, a Finale je njezin četvrti, ujedno i posljednji nastavak. Cjelokupnu priču autorica je gradila kroz tri prethodna stavka simfonije o palom anđelu Patchu i njegovoj djevojci Nori Gray u romanima Tiho, tiho anđele, Crescendo i Tišina, a Finale je sve ono što se gradilo kroz ova prva tri romana. Intimno, epsko, spektakularno i dirljivo te postavlja potpuno nove standarde pisanja mladenačke proze.

4. Croatia Strikes Back

Simpatičan splitski zet Cody McClain Brown vraća se na velika vrata svojim novim naslovom Croatia Strikes Back. Prethodno je objavio megapopularan roman Propuh, papuče i punica, koji je dobio svoje četvrto izdanje.  U Croatia Strikes Back priča ide dalje. Cody ovdje daje hrvatskoj kulturi i mentalitetu jednu sasvim novu dimenziju koju, živjeći u njoj, više niti ne primjećujemo, no on kao stranac to primjećuje znatno više. Na urnebesan način uspoređuje američku i hrvatsku kulturu s jednom važnom porukom: ‘Ljudi osvijestite se i počnite cijeniti ono što imate!’

Foto: Algoritam/Press
Foto: Algoritam/Press
5. U ime Božje

Religija je jedna od najmoćnijih sila u ljudskoj povijesti koja kao moć dobra može imati razarajuće i negativne posljedice. U ovome tonu ide U ime Božje, novi naslov autora Johna Teehana. Ovo je istraživačko provokativno djelo koje će objediniti najnovije rezultate istraživanja iz kognitivne i evolucijske psihologije kako bi čitatelji što bolje mogli razumijeti struktru religijskog morala i izvore nasilja u religiji. Dobit ćemo ovdje svježi pristup religijskim tekstovima sa znanstvene strane s ciljem što boljeg razumijevanja njihove kontradiktornosti i kompleksnosti.

6. Majanska mitologija

I posljednje od noviteta, no ne i manje zanimljivo, smjestila se takozvana bojanka za odrasle Majanska mitologija autora Željka Beluhana. Ova antistresna bojanka pruža nam šansu da istražimo vlastitu maštovitost, odmaknemo se od buke vanjskoga svijeta i izrazimo se na kreativan način. Pritom nam pomaže pri oslobođenju od, oko nas sve prisutnijeg, materijalizma i cinizma. Nema bolje terapije za to od ove, izražene bojanjem i crtežima.

Foto: Algoritam/Press
Foto: Algoritam/Press
Be social

Komentari