Nagrade

SuperUho i Ziher vas vode na Damiena Jurada i Mac DeMarca!

Foto: screenshot/ kolaž: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nastupima Damiena Jurada na terasi kluba Močvara 7. srpnja i Mac DeMarca u velikom dvorištu Jedinstva 8. srpnja, započet će zagrijavanje za treće izdanje festivala SuperUho koji će se od 1. do 3. kolovoza održati u Primoštenu. Ovih dvoje zanimljivih glazbenika predstavit će ne samo odličnu uvertiru u vikedend (koncerti u četvrtak i petak) nego i skladno zagrijavanje za nadolazeće izdanje SuperUho festivala koji je nedavno objavio upotpunjenu listu izvođača koji će nastupiti.

Damien Jurado jedan je od važnijih, ne previše eksponiranih aktera američke nezavisne kantautorske scene, koji je glazbenu priču započeo u svojoj sobi sredinom 90-ih, snimajući radove na kazetama, koristeći najjednostavniju opremu koja se i u to vrijeme smatrala primitivnom. Svirajući i uživajući u sirovoj estetici roots bluesa i folk glazbe iz doba 40-ih i 50-ih, Damien je već na prvom izdanju za vlastitu etiketu Casa Recordings do kraja kanalizirao jasno vidljiv talent u izricanju emocija i pogleda na život kroz dirljivu nepoliranu organsku glazbu i snažnu poeziju.

Karizmom i čistoćom u glazbenom izričaju, Damien je vrlo brzo u tadašnjoj prijestolnici nezavisnog rocka Seattleu stekao svojevrsni kult obožavatelja, te ga ubrzo, kao sve važnijeg izvođača prepoznaje kultna izdavačka kuća Sub Pop za koju 1997. izdaje prvi album “Waters Ave S”. 

Do sada je izdao 12 studijskih albuma te pregršt EP-a i singlova koje je mahom objavio za dvije velike nezavisne izdavačke kuće, Sub Pop i Secretly Canadian gdje je objavio aktualni “Visions of Us on the Land”, još jedan u nizu albuma koje je svjetska kritika obasula hvalospjevima.

U drugom dijelu europske turneje, uključujući zagrebački koncert 7. srpnja u Močvari, Damien Jurado dobiva pojačanje i nastupit će kao trojac, na turneji mu se pridružuju Josh Gordon na gitari i Heather Woods Broderick (bivša članica Efterklanga i Horse Feathersa, te pratećih bendova Laure Gibson i Sharon Van Etten) na klavijaturama.

Kanadski multi-instrumentalist i multimedijalni umjetnik Mac DeMarco pojavio se 2008. na glazbenoj sceni iz potpune anonimnosti pod pseudonimom Makeout Videotape. Odmah nakon završetka srednje škole izdaje “Heat Wave”, kolekciju pjesama koju je napisao i snimio u periodima dosade i neraspoloženja prilikom prilagodbe na novo okruženju Vancouvera.

U naglom preokretu 2012. Mac DeMarco izdaje pod svojim imenom EP “Rock and Roll Night Club” za vlastitu izdavačku kuću Captured Tracks. Izričaj novog uratka zadržao je jednostavnu lo-fi pop formu Makeout Videotapesa obojivši priču mračnijom atmosferom. Iste godine izdaje prvi studijski album “2” koji publika i kritika odlično prihvaćaju lansiravši ga na sami vrh indie scene.

Drugi studijski album “Salad Days” koji je izašao 2014., potpuno je opravdao očekivanja, a kritika ga na kraju godine svrstava na vrh većine glazbenih ljestvica.

U kratkoj pauzi između turneja Mac DeMarco na ljeto 2015. izdaje mini album “Another One”. Kao i prethodne, i ovaj album publika i kritika odlično prihvaćaju, bio je broj jedan na Billboardovoj “Top Rock Albums” ljestvici, a ujedno je postao i najprodavanije DeMarcovo studijsko izdanje.

Prije DeMarca nastupit će australski glazbenik Alex Cameron u pratnji saksofonista Roya Molloya, a prije i poslije svih koncerta za glazbu i plesnu atmosferu do ranih jutarnjih sati i izlaska sunca nad nasipom Save zadužen je DJ Per Le Cler.

Plakat Mac DeMarco koncerta su napravili Sven Sorić i Hrvoje Spudić, This Town Needs Posters dvojac koji su već prije dizajnirali plakate za koncerte Marka Lanegana, Melvinsa, Earth, Ariel Pinka, ali i za KSET-ov program ZEZ.

Na ovogodišnjem izdanju festivala SuperUho nastupit će Devendra Banhart, Mark Lanegan, Shobaleader One, Peter Hook & The Light, Mudhoney, Pips Chips & Videoclips, Saul Williams, Lightning Bolt, Damir Avdić, Žen, Side Project, It’s Everyone Else, Franz Kafka Ensemble, Baden-Baden i Magul. 

Ziher.hr i organizatori vas vode na koncerte u Močvaru! Sve to trebaš napraviti je odabrati jedan od koncerata na koji bi rado išla/ išao, a mi imamo spremne 2×1 kartu za svaki od njih. Na našoj Facebook stranici pronađite nagradnjaču, pritisnite lajk i u komentaru ostavite poruku “Ziher me vodi na Damiena Jurada / Mac DeMarca (ime izvođača na čiji koncert želite ići)!” Imena objavljujemo dan prije koncerata. Sretno!

Be social

Komentari