Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Anime-Ai: Užas života u utopiji (“Harmony”, M.Arias, T. Nakamura)

10.06.2016. Marija VukšićFoto: www.animafest.hr

Anime Harmony (2015) fokusira se na svijet koji je preživio nuklearnu katastrofu u kojoj je izumrlo skoro čitavo čovječanstvo. Japan je jedna od vodećih zemalja koja je pod čvrstim nadzorom sustava Watch Me, svojevrsnog “pro-life” sustava kojim bi se ponosili čak i najveći ekstremisti. U ovome novome svijetu, osoba ne postoji zbog sebe već radi društva jer je glavni cilj opstanak vrste pa tako Watch Me pomoću nanotehnologije ugrađene u 80% preostale svjetske populacije kontrolira biološke funkcije svake osobe umrežene u taj sustav. Bolesti skoro više ne postoje, sve se potencijalne greške i mutacije ljudskog tijela odmah prijavljuju i liječe, a sustav čak odlučuje kad će netko umrijeti. Pomoću posebnih leća, osobne su informacije o svakom građaninu dostupne na prvi pogled, socijalni status te nečije ime i prezime također se smatraju dijelom društva, a ne privatnim informacijama. Neprilagođeni građani ne postoje, a svi su veoma uviđavni i sretni, čak su i gradovi napravljeni tako da stvaraju što manji stres onima koji u njima žive. Takva premisa podsjeća na anime Psycho Pass u kojem svemogući i savršeni sustav Sybil “vidi” emocije, motivacije i želje svakog stanovnika u Japanu te na osnovu toga odlučuje ima li ta osoba pravo biti članom društva ili ne. Zbog toga svi građani Japana žive u prividno idealnom svijetu u kojem stres i zločin skoro pa ne postoje, a poput Watch Me, i Sybil stalno nadzire i “gleda” ljude.

Protagonistica je Tuan Kirie, inspektorica World Health Organizationa koji je u ovome svijetu organiziran više poput policije, nego neke zdravstvene i nominalno mirovne organizacije. Tuan je s prijateljicom Miach pokušala samoubojstvo jer je Miach jedino u tome vidjela izlaz iz Watch Me sustava u kojem kao individua nemaš vrijednost. Miach je u svojem naumu uspjela, ali Tuan su uspjeli spasiti. Ipak, Tuanino nezadovoljstvo svijetom u kojem živi nije je nikad napustilo, a njezina sumnja u nesavršenost sustava pokaže se istinitom kada 6000 ljudi u isto vrijeme na isti datum pokuša samoubojstvo, najveću tabu temu ovog “pro-life” društva. Fanovi Ghost in the Shella prvo će pomisliti da se radi o nekakvom cyber napadu, no čini se da je istina ipak kompliciranija i Tuan je odlučna pronaći je.

Tema distopijske utopije u kojoj nema slobode i svaka se aktivnost pažljivo nadzire već je reproducirana mnogo puta i na mnogo načina, no Harmony je i dalje uspijeva učiniti zanimljivom. Vizualan stil je jedan od onih čistih i jasnih stilova uz stalnu mješavinu 2D i 3D tehnike, a boje su većinom pastelne da bi odrazile umirujući učinak koji okolina pokušava imati na svoje stanovnike, no iza kulise od baby rozih zgrada nalazi se crno lice istine.

Harmony možete pogledati u sklopu ovogodišnjeg Animafesta 11. lipnja u Kinu Tuškanac u 15:30 sati.

(Visited 86 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.667 out of 5)

Komentari