Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Memoari iz Kambodže (“First they killed my father”, A. Jolie)

25.09.2017. Adnan BajrovićFoto: facebook.com/FirstTheyKilledMyFather/

Angelinu Jolie posljednjih godina više viđamo u redateljskoj stolici negoli ispred kamere. I dok njeni filmovi nisu za sve i svakoga, bez sumnje je da kvalitete tu ima. Tematski se u svojim filmovima najviše oslanja na traumatske događaje ratom zahvaćenih naroda i ljudi. Angelina ni ovaj put ne napušta koncept kojim vlada sa samopouzdanjem. First they killed my father izašao je u Netflix produkciji te polako postaje najboljim filmom koji je Angelina režirala.

First they killed my father prikazuje događaje koji su se odigrali u Kambodži tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Priču i događaje percipiramo s točke gledišta djevojčice Loung. Njena porodica i ona, kao i još tisuće drugih, razvrstani su u radne logore širom Kambodže od strane Crvenih Kmera. Centralna priča, međutim, slijedi put kojim idu mlada Loung i njena porodica te zbog toga prikazuje događaje i situacije kojima su oni prisustvovali tijekom zatočeništva u logorima.

Foto: gitaandi.com

Vizualni doživljaj Kambodže

Kada First they killed my father promatramo s tehničke strane, moramo priznati da film izgleda besprijekorno. Angelina Jolie film je snimala u Kambodži zbog čega su prostori jugoistočnih azijskih džungli i ravnica prikazanih u filmu autentično.Pritom je uspjela da nam kroz oko kamere, iza strašne priče, prikaže kolike prirodne ljepote ta zemlja uistinu posjeduje, a koje su, baš kao i životi ljudi, protraćene radi nekih lažnih i krivih ideologija.

Međutim, s druge strane, upravo je sva ova raskoš koju je Jolie zahvatila kamerom donekle smanjila pravi emotivni doživljaj filma. Da, naravno, film posjeduje nekoliko stresnih i teških scena za gledanje, ali suštinski, većim dijelom filma, ne zahtijeva veliku emotivnu uključenost gledatelja. U filmu se posebno izdvajaju scene koje pred nas iz ptičje perspektive prostiru velike prostore kojima koračaju ljudi bez doma i hrane. Upravo u tim scenama vidimo na kojem je nivou teror uzeo maha u državi.

Historijski i lični narativni predložak

First they killed my father ekranizacija je memoara djevojčice Loung, sada žene, kroz čiju perspektivu pratimo događaje u filmu. Iako je Jolie veoma dobro prevela narativ iz jednog medija u drugi, i to s posebnom emocijom, mišljenja sam da je ipak puno toga, suštinskog, na kraju bilo izbačeno. To se posebno očituje u slučaju djevojčice Loung i njene porodice. Mlada Sareum Srey Moch koja igra Loung u filmu zaista briljira u ulozi.

Međutim, ono što je, možemo reći, mana u razvoju njenog lika, pa čak i na nivou filma, jeste da su svi previše drveni, jednodimenzionalni. Djevojčica Loung tijekom događaja u Kambodži i boravka u logoru ima sedam godina. Kada zamislimo sedmogodišnjake u strašnom okruženju vidimo ih kao prestrašene i slabe. Loung u filmu je pak jaka kao kamen. U scenama kada joj odvode braću i sestre, pa kasnije i oca, kada se oprašta s majkom, u svakoj od tih Loung je klasni primjer stoičkog podnošenja situacije. Prvu snažnu emociju koju ona ispoljava jeste tek u finalnom činu filma kada se zatekne u minskom polju i ne vidi gdje joj se nalaze brat i sestra. Nakon svih događaja kroz koje Loung prođe, nakon gledanja filma, gledatelju neće osjećati sažaljenje, tugu, sreću. Neodobravanje i osuđivanje postupaka Crvenih Kmera, pak, neće izostati.

Koliki je domet filma?

U konačnici, gledatelji neće ostati razočaran s filmom First they killed my father. Vrhunska produkcija i režija čine film kvalitetnim, a mali nedostaci u razvoju priče, repeticija nekih scena i kadrova neće previše utjecati na pažnju. Film nema puno dijaloga, i zvučna podloga je većinom izostala, ali Jolie tako dobro usmjerava pažnju i mijenja scene da nas odsustvo muzike uvlači u taj svijet Kambodže gdje do muzike nije nikome stalo, samo Crvenim Kmerima.

Sezona filmova koji obično gledaju u pravcu velikih prestižnih nagrada je počela. Iako je još uvijek rano govoriti koji će filmovi gdje dobiti nominacije i osvojiti male zlatne kipiće, mnogi govore da je upravo First they killed my father jedan od filmova koji ima kvalitete da se nametne kao jednim od najboljih filmova u 2017. godini. A je li Angelina kreirala takav film, preporučujem da pogledate i uvjerite se sami.

(Visited 85 times, 1 visits today)
0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 2.750 out of 5)

Komentari