Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Izazovi Europe: Okrugli stol 10. Festivala tolerancije

31.03.2016. Ziher.hrFoto: Festival Tolerancije
Vrijeme čitanja: 2 minute

U želji za poticanjem šire javnosti na promišljanje o trenutno najvećem izazovu Europe, u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, Festival tolerancije 7.travnja u 17 sati organizira okrugli stol pod nazivom “Izazovi Europe”. Okrugli stol održat će se u Laubi, Prilaz baruna FIlipovića 23a, u sklopu izložbe “From Afar” Alessandra Pensa koji je svojim fotografskim okom pratio temu izbjegličke krize od njezinog početka.

U 2016. godini, u Europskoj uniji još uvijek nije pronađen uvjerljiv zajednički odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica. Pojam “izbjeglička kriza” je među glavnim temama u javnoj raspravi, kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe, traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz podsaharske Afrike, Pakistana i Zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice bore se i traže načine kako se nositi s “krizom izbjegličkog vala” i to na više područja: kroz financijsku pomoć, pomoć zemljama na ruti kao i zemljama s velikim brojem izbjeglica i azilanata.

Pristupajući problematici izbjegličke krize, raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.

Sudionici okruglog stola bit će: 

Giuseppe di Caro – predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj,
Thomas E. Schultze – Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj,
Branko Baričević – voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, predstavnik “Liječnika bez granica”
Alessandro Penso – autor fotografske izložbe.

Uz predstavnike europskih institucija ali i uz sudjelovanje studenata i javnosti analizirat će se iz različitih
perspektiva vjerojatno najveću društvenu krizu 21. stoljeća kako bi se došlo do cjelovitijeg razumijevanja
njezinih uzroka i posljedica, te zajednički promišljalo o budućnosti Europe.

Izvještaj s press konferencije festivala možete pročitati na linku.

(Visited 140 times, 1 visits today)

Komentari