Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Izazovi Europe: Okrugli stol 10. Festivala tolerancije

31.03.2016. Ziher.hrFoto: Festival Tolerancije

U želji za poticanjem šire javnosti na promišljanje o trenutno najvećem izazovu Europe, u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om, Festival tolerancije 7.travnja u 17 sati organizira okrugli stol pod nazivom “Izazovi Europe”. Okrugli stol održat će se u Laubi, Prilaz baruna FIlipovića 23a, u sklopu izložbe “From Afar” Alessandra Pensa koji je svojim fotografskim okom pratio temu izbjegličke krize od njezinog početka.

U 2016. godini, u Europskoj uniji još uvijek nije pronađen uvjerljiv zajednički odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica. Pojam “izbjeglička kriza” je među glavnim temama u javnoj raspravi, kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe, traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz podsaharske Afrike, Pakistana i Zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice bore se i traže načine kako se nositi s “krizom izbjegličkog vala” i to na više područja: kroz financijsku pomoć, pomoć zemljama na ruti kao i zemljama s velikim brojem izbjeglica i azilanata.

Pristupajući problematici izbjegličke krize, raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.

Sudionici okruglog stola bit će: 

Giuseppe di Caro – predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj,
Thomas E. Schultze – Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj,
Branko Baričević – voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, predstavnik “Liječnika bez granica”
Alessandro Penso – autor fotografske izložbe.

Uz predstavnike europskih institucija ali i uz sudjelovanje studenata i javnosti analizirat će se iz različitih
perspektiva vjerojatno najveću društvenu krizu 21. stoljeća kako bi se došlo do cjelovitijeg razumijevanja
njezinih uzroka i posljedica, te zajednički promišljalo o budućnosti Europe.

Izvještaj s press konferencije festivala možete pročitati na linku.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari