Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Knjige

Izvještaj: Književna grupa 90+ gostovala kod pulskih DIM-ovaca

30.10.2016. Tijana ŽivkoFoto: Facebook.com/kg90plus
Književna raznolikost zadimila Sax

Kaj se sve zadimilo 90-ih – naziv je pjesničkog druženja održanog  u petak, 28. listopada, u pulskom caffe baru Sax. Društvo mladih pjesnika DIM iz Pule ovoga je puta udružilo snage s Književnom grupom 90+ iz Zagreba, a publici su čitali poeziju, ali i prozne zapise.

Večer je bila podijeljena u dva kruga, a za DIM-ovce stihove su recitirali Daniel Radočaj, Sanja Knežević, Bruno Brežac, Dražen Kiralj, Marko Gavranović i Jadran Balenović. Žanrovski i stilom različiti, ali generacijski i ljubavlju prema pisanom riječi povezani mladi zagrebački pjesnici predstavili su svoje pjesničke i prozne radove, a čitali su: Lana Bojanić, Josip Razum, Lara Mitraković, Martin Majcenović i Vigor Vukotić. Teme i stilovi varirali su, a moglo se čuti pjesama, pjesmica, viceva, pošalica, kuknjava, ljubavi, opsesija, politike, egzistencije i samosažaljevanja.

Susret srodnih književnih grupa

Društvo mladih pjesnika DIM iz Pule neformalno je društvo posvećeno promicanju kreativnosti i poezije. Osnovalo ga je krajem 2007. četvero mladića ogorčenih nedostatkom mjesta na kojima mladi kreativci mogu predstaviti svoje stvaralaštvo, a do danas su predstavili preko dvadesetak mladih pjesnika i spisatelja putem raznoraznih DIM večeri i višednevnih događaja poput “DIMljenja po parkovima” i “DIMljenja po birtijama”.

Književna grupa 90+ iz Zagreba skupina je mladih pjesnika i prozaika rođenih u devedesetim koji za sebe kažu da traže svoje mjesto pod suncem, a zauzvrat daju ono najbolje što imaju, u proznom ili poetskom obliku. Želja im je vratiti književnost mladima te ponuditi nešto novo. U nešto više od godinu dana postojanja učinili su pjesnički relevantnim mnoge zagrebačke prostore – KSET, Booksu, Pogon Jedinstvo.

Bila je to sve samo ne obično pjesničko druženje. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi, ovi predivni ljudi čitali su svoja stvaralaštva kroz koja su iznosili razmišljanja, ljubavne frustracije i strahove, ali kritiku današnjega društva. Sve je to bilo začinjeno performansom, dozom smijeha, ponekim uzdahom čuđenja koji kao da potvrđuje onu Šimićevu da su pjesnici čuđenje u svijetu. Jer, oni to zaista i jesu.

Komentari