Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj – Nipplepeople (Život): Dvije noći plesa i hitova

08.10.2017. Filip KušterFoto: Ziher.hr

Nakon što su puštene karte u prodaju početkom tjedna, za riječki se nastup Nipplepeoplea ubrzo tražila karta više. Nedugo zatim dodan je drugi koncert, dan prije, u petak, pa smo tako s plesnim mislima ušli u vikend. Ove se godine ova elektropop dvočlana grupa vratila ozbiljnijim nastupima, a u ožujku su izbacili svoju obradu pjesme Frka koju je 1981. otpjevala Zdenka Kovačiček. Pjesma je postala instantni hit, tekst je vrlo pamtljiv, a njihov atmosferični beat samo je doprinio cjelokupnom aranžmanu.

I tako, malo zbog dužeg razdoblja nenastupanja, malo zbog nove pjesme, malo zbog velike ljubavi koju Riječani očito gaje prema njima, klub Život rasprodao je svoje kapacitete. Život je već sada, a to će se vjerojatno pričati i kroz desetak godina, nebitno hoće li klub još biti u funkciji ili ne, blizu statusa kultnoga, bar generacijski gledano jer Rijeka je u svojoj prošlosti imalo nekoliko takvih mjesta. Iz nekog razloga mnoga od tih mjesta danas više nemaju širom otvorena vrata ili djelomično djeluju (Točka, Palach…) pa je tako Život, u svim svojim vikendima, rasplesano i veselo mjesto koje ima svoje konstantne goste.

Rasprodano!

Koncerti, u ovom slučaju Nipplepeoplea, samo su nadogradnja na glazbu koju vikendima puštaju DJ-evi. Nipplepeople su sa svojih niti desetak objavljenih singlova uspješno ušli u plesne cipele oko tristotinjak obožavatelja. Koncert u petak započeo je s pola sata zakašnjenja, a onaj u subotu s još nešto malo više. Ništa čudno, što kasnije počnu, to će kasnije i završiti, a što raniji jutarnji sati, to je u Životu sve bolje i bolje. Nastupe su započeli s pjesmom Tebi, uvodom koji je potreban za sve one koji ne počnu plesati od prve pjesme. A takvih je ipak većina. Misteriozna pjevačica pod velom maske nema takvih problema, od prvih taktova pleše i samom pojavom tjera na gibanje.

Foto: Ziher.hr

Misteriozan DJ, koji je povremeno i došao zaplesati na rub samog podija, sa svojim setom od drum machine, laptopa i sequencera vodi pjevačicu s instrumentalima koji su nešto drugačiji od studijskih verzija. Ovisno od pjesme do pjesme, oni su bržeg tempa, više naginju prema konačnom klimaksu nakon kojeg se očekuje da svi u klubu skaču do stropa. Mora se također priznati da je atmosfera u subotu bila nešto opuštenija i razuzdanija od one u petak, a pred kraj subotnjeg nastupa nekolicina ljudi pridružila se i samom dvojcu na pozornici.

“Nikakva čarobna jutra…”

Sve njihove pjesme koje su do sada objavljene bile su izvedene, a bile su izvedene i neke koje neće tako skoro ugledati svijetlo dana. Po riječima pjevačice, možda će tek naši unuci dočekati izlazak nekih izvedenih pjesama u studijskom obliku. Pri kraju oba nastupa istaknuo se svojevrsni medley sa dijelovima različitih pjesama, a i dvostruka izvedba Sutra i Frke. O opsjednutosti pjesmom Sutra dovoljno govori, kako je pjevačica rekla, da to više ne izvode, da bi je zatim na inzistiranje publike izveli dvaput, a Životom se zaorio poznati stih “nikakva čarobna jutra”.

Kada su svi već umorni od plesa, Nipplepeople su nabacili još jednu Frku, tek toliko da vide ima li još zainteresiranih. Naravno, publika prihvaća i čini se da plesnjak nikad neće stati. Klub je, iako je bio rasprodan, bio ugodno popunjen i nije se dogodila klasična situacija koja je ponekad karakteristična za neke rasprodane koncerte da stoji čovjek na čovjeku. Moglo se plesati i pjevati, dizati ruke u zrak pa i nezamjetno tapkati nogama bez da se ikome ulazi u slobodnu zonu.

Svaki od koncerata trajao je sat i pol što je okvirno i dovoljno vrijeme, uz dva bisa, da publika ode kući zadovoljna ili da nastavi s uobičajenim programom u Životu. Ovo su događaji koje je potrebno organizirati što više jer zainteresiranih je bilo i više nego što je prostor kluba dozvoljavao. Nipplepeople su samo nagovijestili odličnu jesensko-zimsku koncertnu sezonu u Rijeci, a mi bolji početak nismo mogli poželjeti.

(Visited 401 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(22 votes, average: 3.455 out of 5)

Komentari