Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

Izvještaj – Pogačnik i Lučić: Važni glasovi regije u Galeriji SC

22.01.2017. Lucija ButkovićFoto: facebook.com/events

Jučerašnje izdanje programa Tko čita? pokazalo je koliko se, pod pravilnim novinarskim vodstvom, može reći u sat vremena. Slovenska pjesnikinja Barbara Pogačnik i srpski pjesnik Danilo Lučić podijelili su u potkrovlju Galerije SC svoje misli o književnosti, književnoj sceni i (de)privilegiranosti poezije.

Opsjednutost formom kao problem društva i poezije

Pogačnik je već na početku spomenula ulogu književnosti u rušenju umjetno postavljenih granica, materijalnih i kulturnih, između naroda. Ona bi trebala, naglasila je autorica, uspostavljati dijalog i stvarati mrežu za upisivanje iskustava i emocija. Govoreći o poeziji, Lučić je također detektirao aktualne društvene probleme, osvrnuvši se na opsesiju formom u svakom obliku – najapsurdniji primjer je imperativ da se život pojedinca kategorizira u formi životopisa ili CV-ja. Lučić je naglasio i važnost predstavljanja na prostoru bivše Jugoslavije koji ima svoja zajednička mjesta u povijesti i jeziku.

Dobro vođeni razgovor moderatora Andrije Škare, na trenutke prekidan čitanjem poezije Lučića i Pogačnik, otkrio je i njihov razvojni put. Pisac je otkrio kako njegovu prvu zbirku poezije Beleške o mekom tkivu odlikuju poneka slaba mjesta, uglavnom zbog mladenačkih zabluda o biti poezije i zbog akademskog nasljeđa, a pjesnikinja je otkrila da njezin dosadašnji stil odlikuje složenost jezika, iako bi se u budućnosti voljela okušati i u jednostavnijem izrazu. Treba spomenuti i da se Pogačnik prije poezije etablirala kao prevoditeljica i kritičarka čime se, kako je navela, željela osigurati od slabovidnog kategoriziranja u tzv. žensko pismo. Uspoređujući kritički i poetski tekst, autorica je ustvrdila kako kritiku odlikuje skromnost, mogućnost da se uvaži i dâ prostor i drugom egu osim vlastitog.

Poezija kao lingvistička igra

U pokušaju da ocrta narav poezije, Lučić je naveo njezinu oslobođenost od pravila i diktata. Ona je lingvistička igra, sustav za označivanje, a njezina magija leži u mogućnosti da svakodnevno transponira u umjetničko. Nešto slično primijetili su i Hölderlin i Brodski. Upravo zbog takve svoje naravi, zaključio je pisac, poezija je marginalna i marginalizirana. Kada je riječ o književnoj (hiper)produkciji, Pogačnik je upozorila na opasnost od forsiranja u pisanju – umijeće je znati u kojem omjeru i u kojem trenutku kanalizirati kreativnu energiju.

Sinoćnja književna večer koja se u manje formalnom tonu nastavila u kazalištu Gavella predstavila je prvorazrednu poeziju i, što je još bitnije, pametnije i bolje lice društva koje ne daje često povoda za optimizam.

Komentari