Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Izvještaj – Pogačnik i Lučić: Važni glasovi regije u Galeriji SC

22.01.2017. Lucija ButkovićFoto: facebook.com/events

Jučerašnje izdanje programa Tko čita? pokazalo je koliko se, pod pravilnim novinarskim vodstvom, može reći u sat vremena. Slovenska pjesnikinja Barbara Pogačnik i srpski pjesnik Danilo Lučić podijelili su u potkrovlju Galerije SC svoje misli o književnosti, književnoj sceni i (de)privilegiranosti poezije.

Opsjednutost formom kao problem društva i poezije

Pogačnik je već na početku spomenula ulogu književnosti u rušenju umjetno postavljenih granica, materijalnih i kulturnih, između naroda. Ona bi trebala, naglasila je autorica, uspostavljati dijalog i stvarati mrežu za upisivanje iskustava i emocija. Govoreći o poeziji, Lučić je također detektirao aktualne društvene probleme, osvrnuvši se na opsesiju formom u svakom obliku – najapsurdniji primjer je imperativ da se život pojedinca kategorizira u formi životopisa ili CV-ja. Lučić je naglasio i važnost predstavljanja na prostoru bivše Jugoslavije koji ima svoja zajednička mjesta u povijesti i jeziku.

Dobro vođeni razgovor moderatora Andrije Škare, na trenutke prekidan čitanjem poezije Lučića i Pogačnik, otkrio je i njihov razvojni put. Pisac je otkrio kako njegovu prvu zbirku poezije Beleške o mekom tkivu odlikuju poneka slaba mjesta, uglavnom zbog mladenačkih zabluda o biti poezije i zbog akademskog nasljeđa, a pjesnikinja je otkrila da njezin dosadašnji stil odlikuje složenost jezika, iako bi se u budućnosti voljela okušati i u jednostavnijem izrazu. Treba spomenuti i da se Pogačnik prije poezije etablirala kao prevoditeljica i kritičarka čime se, kako je navela, željela osigurati od slabovidnog kategoriziranja u tzv. žensko pismo. Uspoređujući kritički i poetski tekst, autorica je ustvrdila kako kritiku odlikuje skromnost, mogućnost da se uvaži i dâ prostor i drugom egu osim vlastitog.

Poezija kao lingvistička igra

U pokušaju da ocrta narav poezije, Lučić je naveo njezinu oslobođenost od pravila i diktata. Ona je lingvistička igra, sustav za označivanje, a njezina magija leži u mogućnosti da svakodnevno transponira u umjetničko. Nešto slično primijetili su i Hölderlin i Brodski. Upravo zbog takve svoje naravi, zaključio je pisac, poezija je marginalna i marginalizirana. Kada je riječ o književnoj (hiper)produkciji, Pogačnik je upozorila na opasnost od forsiranja u pisanju – umijeće je znati u kojem omjeru i u kojem trenutku kanalizirati kreativnu energiju.

Sinoćnja književna večer koja se u manje formalnom tonu nastavila u kazalištu Gavella predstavila je prvorazrednu poeziju i, što je još bitnije, pametnije i bolje lice društva koje ne daje često povoda za optimizam.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Komentari