Vizart

Time Displacement/ Chemobrionic Garden: Glasovi nečujnih procesa

time displacement
Foto: Luka Boždar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Odlučite li danas i sutra između 17 i 20 sati zaviriti u prostor Pogona Jedinstvo, na kratko ćete se odcijepiti od svijeta kojeg svakodnevno upijate i mislite da poznajete. Izložba Time Displacement / Chemobrionic Garden prebacit će vas u mikrosvijet koji postoji i razvija se izvan dosega naših osjetila.


Ulaskom u mračan prostor naći ćete se okruženi staklenim akvarijima u kojima se razvijaju raznolike kemijske strukture. Velika je mogućnost da ćete se zbog neobične atmosfere osjećati kao stranac u nepoznatoj galaksiji, čime doprinose i popratni mistični zvukovi koji posjetitelje odvode u neku drugu dimenziju. Zvuk u ovoj interaktivnoj instalaciji nije primarni medij, no zahvaljujući njemu lakše ćemo osvijestiti rast i stvaranje života kojeg inače nismo svjesni.

Foto: Luka Boždar

Robertina Šebjanič, Aleš Hieng – Zergon i Ida Hiršendfelder umjetnici su zaslužni za stvaranje kemobrioničkog vrta implementirajući procesualne umjetničke prakse i hibridni pristup zvuku koji se istražuje u relacijskom smislu. Svojom instalacijom htjeli su istražiti mogućnost početka života na Zemlji upravo u kemičkom vrtu koji se prestao istraživati nakon otkrića DNK.

Skupina umjetnika zapravo je provela kemijski eksperiment stavljajući kemijske soli u vodno staklo koje na soli radi osmozu i stvara oblike koji su nalik živim bićima. Iako se ponekad čini da su ta bića, kipovi koji se sami stvaraju biološki, oni su anorganski. Na taj se način stvara umjetnost koja dokazuje da cijeli svijet možemo promatrati kao živo biće.

Foto: Luka Boždar

U instalaciju su postavljeni mikrokontroleri s kamerom da prate rast koji čovjek inače ne može primjetiti jer je sporiji od ljudske percepcije. On se amplificira zvukom koji se, jednako kao i rast kemikalija, konstantno modificira. Čovjek je izvan vremena i ne može shvatiti što se sve oko njega događa. Dovođenjem čovjeka u situaciju u kojoj on sam više nije značajan, već strukture oko njega, daje mu se uvid u širu sliku svijeta.

O umjetnicima:

Robertina Šebjanič međunarodno je priznata slovenska umjetnica koja u svojim radovima spaja umjetnost, tehnologiju i znanost. Ideje i koncepte često ostvaruje u suradnji s drugima, kroz interdisciplinarne i neformalne integracije u vlastite projekte. Članica je mreže Hackteria, Ljudmile, UR Instituta i grupe Theremidi Orchestra.

Aleš Hieng – Zergon je inženjer kemije po profesiji; DJ, producent elektronske glazbe i umjetnik koji se bavi zvukom, kao i područjem audio-vizualnih performansa i DIY elektronike. Područja njegovog interesa obuhvaćaju zvučne i audio-vizualne eksperimente kao i klupsku glazbu.

Ida Hiršenfelder slovenska je kustosica koja radi u području medijske umjetnosti i umjetnosti zvuka. Fokus njezinih istraživanja obuhvaća medijsku arheologiju i arhive medijske umjetnosti. Radi u Ljubljani, u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova, *MUSM na projektima koji se odnose na područja digitalnog arhiviranja.

Organizatori događaja su Udruženje za razvoj kulture “URK”, Klub Močvara i KONTEJNER. Ulaz na događaj je besplatan.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari