Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Ljepota bez emocija (“Valerian and the City of a Thousand Planets”, L.Besson)

01.08.2017. Adnan BajrovićFoto: www.facebook.com/ValerianMovie

U svijetu kinematografije nema redatelja koji u svojoj karijeri ne poželi snimiti baš taj jedan, njemu poseban film. I dok nekima to pođe za rukom, drugima ipak ne. I kao što je slučaj kod Scorsesea s filmom Silence ili Kurosawe s Idiotom, upravo zbog te emocionalne veze, redatelj ne uspijeva uvijek prenijeti željeni osjećaj na sam film, pa samim time i na gledatelje. U takvoj se situaciji nalazi i novi film Luca Bessona Valerian and the City of a Thousand Planets. Projekt na koji je Besson čekao godinama i na kojem je potom radio još dugih sedam godina, konačno je na platnima širom svijeta. No, je li najskuplji francuski filma do sada uspio iskupiti sav uloženi trud, vrijeme i novac?

U svijetu u kojem čovjek koegzistira sa stotinama drugih vanzemaljskih rasa, Valerian i Laureline rade kao agenti koji održavaju red i mir na teritorijima gdje je nastanjen čovjek. Njihovo će im iskustvo zatrebati kada ih Ministarstvo obrane pošalje da istraže čudnu prijetnju koja dopire iz središta metropolisa Alpha-an. Na putu do tamo, ali i nazad, Valerian i Laureline otkrit će nam jedan nevjerojatno fantastičan i poseban svijet kakav do sada nismo vidjeli.

Foto: sskwadicons.tumblr.com

Ljepota tisuću svjetova

Vizualni aspekt filma očaravajući je i definitivno najjači. Redatelj i tim zadužen za specijalne efekte nadmašili su sve fikcionalne svjetove do sada. Svijet Bessonovog filma doima se kao mješavina Avatar/Star Wars/Peti element svjetova. I premda je veći dio filma proizvod specijalnih efekata, sve djeluje nevjerojatno realistično i apsolutno veličanstveno. Svaki trenutak, svaka minuta filma vizualni je odmor za oči.

Valerian and the City of a Thousand Planets svoje porijeklo vuče iz poznate serije francuskih stripova pod nazivom “Valerian and Laureline”. Besson je dao sve od sebe da na najbolji mogući način predstavi taj svijet u drugom mediju. Koliko je predan i vezan za ovaj film govori i činjenica da je napisao knjigu debelu 600 stranica kako bi objasnio sve vanzemaljske vrste i pojave. I naravno, ova se veza s materijalom i uloženi trud primijete u filmu. Svaki fan naučno-fantastičnih filmova poželjet će zakoračiti u prostor tisuću svjetova. Ali Besson, u toj neutaživoj želji za ljepotom, zaboravio je na jedan jako važan element – priču.

Pričam ti priču

Priča, sama po sebi, nije ni po čemu posebna i inovativna, no nije ni potpuna katastrofa. Put koji se nalazi pred Valerianom i Laureline prepun je opasnosti za sve osim za njih samih. Od već klišeiziranih ex machina spašavanja u posljednji tren do odveć jeftinih dinamičkih motiva koji samo tjeraju radnju prema naprijed – oni ne kriju nikakav poseban značaj ni vrijednost. Teško je kalkulirati i varirati s desetljećima skupljanim materijalom te sve to sklopiti u jedan zaseban film. I premda Besson želi nastaviti rad na ovoj franšizi, budućnost mu ipak ovisi od ovog filma, a ako nešto može odbiti filmoljupce, onda je to slabo razvijeni narativ. Naravno, u ovom slučaju sve ide u službu vizualnom aspektu filma.

Međutim, možda najviše škripi na području razvoja likova, zbog čega i ostatak priče nije toliko uvjerljiv. Besson u filmu žonglira ne samo s dvoje spomenutih protagonista već i sa stotinama drugih vanzemaljskih rasa i karaktera. U svoj toj silnoj avanturističkoj zbrci nijedan od tih karaktera ne dobiva dovoljno prostora da se razvije kao lik. Gledatelju će biti sasvim svejedno za sudbinu bilo kojeg od likova. U istom razmjeru i odnos između protagonista nije na blistavom nivou. Njihova pozadinska priča gledatelju koji nije upoznat sa stripom relativno je nepoznata, a samim tim i emotivna napetost koja se gradi tijekom filma ne donosi željeni efekt. Pored toga, dijalozi su ispunjeni odveć kolokvijalnim i klišeiziranim rečenicama što likove još više udaljava od gledatelja.

Foto: sskwadicons.tumblr.com

Neobičan izbor glumaca?

Glumačka postava svoj posao radi najbolje što može. Nijednom glumcu nije lako komunicirati sa svijetom kojeg 99 posto čini zelena pozadina i platno. Dane DeHaan možda nije tipičan izbor glumca za blockbuster filmove, ali je do sada uspio sakupiti nekoliko naslova tog tipa. S obzirom na to da je Luc Besson poznat po svojoj intenciji kreiranja jakih ženskih likova, Cara Delevingne u ulozi Laureline ipak ne oduševljava. Pri tome ne mislim na performans ove glumice, već na samu ideju i postavku Laureline kao lika. Sa svojim (ne)duhovitim humorom i karakterom često odaje dojam princeze koju treba spasiti ili eventualno se brinuti o njoj na opasnom pothvatu. Sve to zajedno – priča, likovi i njihov razvoj, dijalozi – čini film onim što nikako ne želi biti – prosječnim.

Spektakl, kultni film ili pak nešto drugo

Valerian and the City of a Thousand Planets bi u budućnosti mogao steći status kultnog filmskog ostvarenja. No, kako je filmovima prijeko potreban uspjeh u sadašnjosti, ovaj film naići će na otpor – na one koji će ga obožavati i one koji neće. Luc Besson donio nam je malo ljetno osvježenje u sezoni pretrpanoj sequelima, prequelima i rebootovima. I u tom osvježenju bi trebalo uživati. Valerian and the City of a Thousand Planets jedan je zabavan, vizualno spektakularan, inovativan film i svakako vrijedan gledanja.

(Visited 370 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(12 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari