Istaknuto
20.11.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

19.11.2018.

Pulska Arena, 19. lipnja. Spremni smo.

Knjige

Zagreb Book Festival: ‘Irska – obećana zemlja’

13.05.2016. Ziher.hrFoto: facebook.com/ZagrebBookFestival

U tjednu koji nam slijedi, od 16. do 22. svibnja, u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se drugi po redu Zagreb Book Festival. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja kada je na književnom programu festivala bila predstavljena zemlja-partner Švedska i njezina kriminalistička proza te krimi proza iz edicije hrvatskog Balkan Noira, ove godine festival će predstaviti novu partner zemlju, Irsku.

Glavna direktorica ZBF-a, Petra Ljevak je na konferenciji za medije predstavila koncept Festivala. Uz četiri dijela programa Festivala – predstavljanje irskih autora, promocija novoizašlih knjiga hrvatskih autora, programa za djecu te glazbenoga djela, ove godine na njemu će biti prikazani i filmovi s irskom tematikom. Filmovi će biti prikazivani u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzičkoj akademiji te u kinu Tuškanac. Neki od naslova koji će se ondje prikazivati u sklopu Movie timea su The Rising, In The Name Of The Father te, Oscarom nominiran ove godine, film Brooklyn.

Na ljetnoj pozornici MUO-a bit će predstavljeni mnogobrojni književni noviteti irskih i domaćih autora kroz programe sudjelovanja raznih utjecajnih imena u njihovim promoviranjima. Sebastian Barry predstavit će svoje Tajno pismo, John Connolly Dušu u plamenu, Žarko Paić svoje djelo Totalitarizam, Hrvoje Turković djelo Politikom po kulturi, a Veljko Barbieri novu knjigu Eliksir istine.

Osim promocija, na Festivalu će se u, takozvanom Kulturnom klubu, održati razne tribine na određene književne i društvene teme; od teme Irske kao keltskog tigra globalizacije i kulture pa do teme snažnog katoličkog naslijeđa u društvu, literaturi i filmu. Suradnja je proširena i na Hrvatsko narodno kazalište u čijem će se bistrou u prijepodnevnim satima održavati program pod nazivom Irish coffee gdje će se voditi razgovori s irskim autorima kao što su Sebastian Barry, Jim Sheridan, David Park te čitati suvremena irska poezija u režiji studenata Akademije dramskih umjetnosti. U moderiranju događanja sudjelovati će Miran Kurspahić te Lovro Škopljanac.

U dječjem programu nastupit će omiljeni lektirni autori Ivana Guljašević, Svebor Vidmar, Igor Knižek te svjetski poznata švedska spisateljica za djecu Jujja Wieslander. Također, povezujući dječji program sa zemljom partnerom Irskom najmlađa publika uživat će u storytelling predstavi Priče sa smaragdnog otoka u izvedbi Vilinputa.

Sve su to događanja koja će posjetiteljima približiti kulturološke i sociološke prilike irskog i hrvatskog društva, njihove sličnosti i razlike, književno naslijeđe te suvremene književne trendove, najviše u cilju promicanja čitanja knjige te razvijanja ljubavi prema njoj.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari