Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju) u Klovićevim dvorima

20.04.2016. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

„Njezin je cilj bio naseliti se u procijepu smisla i besmisla“ rečenica je kojom započinje izložba Nives Kavurić-Kurtović u Klovićevim dvorima, prikladno nazvana Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju). Stvorena je kako bi nas uvela u postaje života osobe koja je uvijek stvarala i kroz likovnost se izražavala.

Nives Kavurić-Kurtović rođena je u Zagrebu 1938. godine, diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti 1962. godine u klasi profesora Frane Baće. Po završetku studija sudjelovala je na Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. „Utorak je bio dan za druženje. Pjesnike, književnike, arhitekte i sve druge koji su dolazili, mi koji smo tamo radili dočekivali smo u radnim kutama. Stvari su se spontano događale.” izjavila je u intervjuu za Nacional 2003. godine. Profesorica na Akademiji postala je 1983. godine i redovita je članica HAZU-a.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Izložba je smještena na dva kata Galerije i na njoj je predstavljeno oko dvjesto primjeraka iz bogatog opusa umjetnice. Tako velik opus ipak nije dosadan, u njemu se izmjenjuju različiti stilski pravci, crteži, slike, grafike, ali i drugi nekonvencionalni mediji.

Vrlo je zanimljiv i iznenađujuć dio radova s kombinacijom materijala, gdje se autorica igra kaširajući i postavljajući konopce pretvarajući slike u reljefe s vrlo dojmljivim izgledom. Tako liniju suprotstavlja plohi, a plohu trodimenzionalnim iskoracima u prostor. Smiješne su i zaigrane, ponekad bojama asociraju na dječji crtež, a u tome svakako pomažu usputne nekontrolirane bujice linija.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Poseban dio u vitrinama zauzimaju crtački blokovi u kojima su crni crteži puni linija snažni kao i njihova braća u većim dimenzijama. Prostirke pak-papira zauzimaju dvije prostorije i te vodoravne trake nastanjuju leteći i čudni likovi koje je zabavno pratiti i promatrati.

Njezini likovi su nestvarni, izduženi, bez kostiju, katkad strašni i s užasnim izrazima lica, no često i vrlo lijepi i fluidni. U crnim crtežima oni su tek gomila linija s par prepoznatljivih dijelova tijela, nekad su obojani i u mekanom ozračju pastela, drugi put zavijeni u tminu i veo crnih i sivih linija.

Poseban dio na koji treba obratiti pozornost su riječi. Riječi koje su vidljive, nevidljive, velikog i pisanog slova, u redovima, u stihovima, prevladavaju i zapunjuju cijeli format ili se stidljivo javljaju u crnilu pokrenutih linija. Riječi koje su povezane ili potpuno nepovezane sa sadržajem crta.

Udahni nadahni

predahni

izdahni

 i na koncu

usahni bez uzdaha

i konačno

dotakni

šutnju zauvijek.

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

Riječi unutar naslova koje podižu duh i smisao, dodaju i duhovitost poput Gulivera u zemlji insekata. I u njima se pita i djelomice odgovara ili jednostavno odlazi u drugi smjer, drugi tok misli, kao da slušaš vlastiti mozak kako ti skače s jedne na drugu pa na treću temu.

S čime zakoračiti u dan

kako zakoračiti u dan

možda bolje ne pitati zašto?

Repeticija je stečeno svojstvo

Nije sigurno koliko je usvojena

Ili osvojena kao ratnička vještina

Osvajanje svega i svačega

Tek toliko da se zna

Riječi koje tvore pjesme i mogu se zatvoriti u zbirku pjesama, ali nekako slobodnije skaču i manje su ozbiljne kad su rukom napisane, i same za sebe slika.


(Visited 154 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari