Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Recenzija – “Colors” (MrLee & IvaneSky): Mazurni let kroz brkatu slobodu

29.03.2016. Ema BašićFoto: facebook.com/MrLee-IvaneSky

Najmanje eksponiran (što nije nimalo loš opis) duo u vrtlogu života – Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović poznatiji ipak kao Mrle – često vole odati dojam mistike pa se tako njihov odnos kroz zajebantske elemente često stavljao u svrhu onoga što njihova glazba i jest – provokacija i poruka. No, njihovim novim albumom “Colors” jedno je sigurno – ni Mrle nije imun na ljubav kad je njegova individua u pitanju. Možda pomalo jest imun na “normalno”, štogod normalno bilo, ali to se ni u jednom dijelu albuma ne osjeti. Osim na koricama pa ćemo to nazvati Ivanka – Mrle kompromis.

Prema njihovim riječima, album je takozvani asemblaž. A ako i vama takve riječi titraju živac u oku, pojednostavimo – produkcijski ostaci pretvoreni u novi materijal. Mrle je zaslužni krivac za svaki melodijski element, a to ubraja – bocu vode, Matiju Dedića na klaviru, ukulele, Zeca na klavijaturama (Mateja Zeca), brojne suradnike, inspiraciju na temu Kauboja, klasične rock instrumente i naravno neiscrpnu inspiraciju ovog para.

Iako taj spoj na momente izaziva igru živaca (posebice na drugoj stvari Tears koja je spoj ‘đuskajmo u disku s kraljevskim rukavicama’) genijalnost albuma možemo pronaći ako gledamo svaki element pojedinačno. Konkretno Carmen kao stvarčica s albuma izaziva tjeskobu kad se gleda u komadu, ali ako Ivanku izdvojite na jedno uho, a na drugo klupski element i onda negdje u međutku nabacite u lijevo uho etno tantrički moment – svidjet će vam se. Ujedno će to biti i trenutak kada ćete shvatiti zašto je album cover toliko nabacan različitim motivima – da, zato jer je Mrle na njemu i da, zato jer se u glavi te osobe odvija točno onoliko procesa koliko možete čuti na “Colors”a na koje se samo Ivanka zna ubaciti.

A ako i nije znala, Mrle je sigurno pomogao. I tu se rađa ta ljubav albuma koja svoju kulminaciju doživljava na Last Words, možda i “najintimnijoj stvari” cijelog opusa. Na tren, dok slušate stvar, možete dobiti čak i dojam kako je zaviriti u potencijalno najluđi, a potencijalno najdosadniji dnevni boravak ove dvije duše. I naravno “posjetiti” kauboje, budući da je prerija u pjesmi evidentna.

Definitivan kazališni moment možete proći kroz Carmen i Saddle in the cold. A svakim slušanjem je album bolji. Ne na onaj diktatorsko-propagandni način – ponavljanjem do ispiranja svijesti, već – “novi moment je zanimljiviji nego prvi put kad sam čuo/la.”

Sve u svemu, gađali vas Ivanka i Mrle u soundtrack, ljubavni, delirični ili neki ini moment – bitno je da su vas pogodili. Jer čak ako i na tren zaboravite gdje živite, prvo poslušajte Let3 pa se vratite na “Colors”. Malo ćete se nakloniti svom cd-playeru ili laptopu i ponovno zaroniti u Hrvatsku 2016.

p.s. – neka vas kakofonija ne plaši, u glazbi je, za razliku od civilizacijskih struktura, smije biti. A MrLee i Ivanka su je k tome fino zapakirali.

(Visited 276 times, 8 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.600 out of 5)

Komentari