Vizart

100x Francuska: Povijest jedne tehnike između umjetnosti i znanosti

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Izložba “100X Francuska – francuska fotografija od počela do naših dana” nije bila bučno najavljivana u medijima, no gužva na jučerašnjem otvorenju, 5. ožujka, u Modernoj galeriji govori da se glas o njoj ipak daleko čuo. Otvorenje izložbe započelo je u 19 sati, a osim brojnih posjetitelja zainteresiranih za fotografiju i francusku kulturu, događaju su uz pozdravni govor prisustvovali i francuska veleposlanica Michèle Boccoz i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

“Željeli smo pružiti priliku svim zaljubljenicima u naš jezik da otkriju našu kulturu kroz našu povijest, to jest kroz 100 poteza. Ova izložba predstavlja povijest fotografije, povijest Francuske i Francuza, povijest jedne tehnike između umjetnosti i znanosti, ali također i povijest ovdje predstavljenih više ili manje slavnih fotografa” izjavila je ovom prilikom Boccoz.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Podsjetimo, izložbu su organizirali Francuski institut i Moderna galerija u Zagrebu povodom Mjeseca Frankofonije. Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti, novinarka i kustosica Sophie Schmit. Kroz stotinjak fotografija predstavljena su djela profesionalaca i anonimnih fotografa – po jedna fotka na jednog fotografa. Posjetitelji mogu pogledati djelo slavnog pariškog profesionalca Félixa Nadara, oca modernog fotonovinarstva Henrija Cartier-Bressona i modnog fotografa Franka Horvata. Među izloženim fotografijama nalazi se i prva snimka uhvaćena camerom obscurom, “Pogled s prozora u Le Grasu” francuskog izumitelja Nicéphorea Niépcea nastala oko 1826., kao i suvremene presnimke “Eiffelovog tornja u izgradnji” Théophilea Féaua iz 1888. godine.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

U kontekstu izložbe najčešće je prikazivana suvremena presnimka fotografije Valérie Belin iz 2000., a prava je zagonetka iz prve pogoditi što ili koga ona predstavlja. Fotka bez naziva prikazuje raskošno odjevenu marokansku mladenku bezizražajnog lica utopljenu u narodnoj nošnji.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Organizatori su izloške sakupili u suradnji s Centrom Georges Pompidou, Muzejem d’Orsay i drugim institucijama, a izložbu u galeriji u Hebrangovoj 1 možete pogledati zaključno s 31. ožujkom.

Be social

Komentari