Glazba

Tricky u Zagrebu i Splitu predstavlja novi projekt Skilled Mechanics

Foto: facebook.com/TrickyOfficial
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tricky se ponovo vraća u Hrvatsku, a nastupit će na čak dva koncerta – 28. siječnja u splitskom Judinom drvu te u zagrebačkoj Močvari 29. siječnja. Na ovoj turneji predstavlja novi projekt Skilled Mechanics i istoimeni album koji će biti objavljen tjedan dana ranije.

Nakon više od dva desetljeća rada Adrian Thaws poznatiji kao Tricky i dalje je jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice. Pionir trip-hop žanra koji se uzdignuo u Engleskoj 90-ih godina poznat je po svojem posebnom stilu, mračnoj i slojevitoj glazbi te brojnim suradnjama.

Rođen je u Bristolu 1968. – Trickyjevo legendarno putovanje kreće krajem 80-ih kao dio  kolektiva The Wild Bunch koji su postepeno osnovali Massive Attack. Također je i repao na njihovom sjajnom debiju “Blue Lines” iz 1992. Trickyjev debitantski album “Maxinquaye” (1995.) označio je početak suradnje s Martinom Topley Bird. Usprkos mračnijoj atmosferi i singlovima kao što su Hell Is Round The Corner i Feed Me, uz direktni ulazak na drugo mjesto UK ljestvice albuma označio je veliku prekretnicu u glazbenom svijetu. Zvuk koji vuče korijene iz hip-hopa i ambijentalne glazbe kritičari su nazvali trip-hop, te je postao zaštitničkim znakom Bristola, a debitantski album mnogi su proglasili uratkom godine.

facebook.com/TrickyOfficial
facebook.com/TrickyOfficial

1996. godine Trickyjev mračni album “Nearly God” izdan pod istoimenim aliasom sadržavao je razne suradnje s imenima kao što su Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry, a još jednom su ga pratile odlične kritike. Te je godine Tricky izdao iznimno rap ostvarenje – službeni drugi album “Pre-Millennium Tension” pod svojim imenom. U međuvremenu je i remixao radove izvođača kao što su Elvis Costello, Garbage, Yoko Ono i Bush. Treći dugosvirajući album “Angels With Dirty Faces” objavljen je 1998. a završio je na ljestvicama diljem Europe i Amerike. Tricky je na ovom albumu jednako hipnotičan i jako eksperimentalan te dodaje nove palete zvukova kao što su hip-hop, dub, rock i gospel dok je od gostovanja potrebno istaknuti PJ Harvey na pjesmi Broken Homes.

Tricky se vraća s EP-om “Mission Accomplished” 2001., a iste je godine objavio i peti album “Blowback” uz mekši zvuk koji je brojio suradnje s imenima kao što su Anthony Kiedis i John Frusciante iz RHCP, Cyndi Lauper, Alanis Morissette ili Ed Kowalczyk, a mediji su ga proglasili najuspješnijim albumom nakon debi izdanja. Vjerojatno umoran od toga da ga nazivaju mračnim princem, 2003. je snimio album “Vulnerable” kao pokušaj da sebe prikaže u nešto pristupačnijem svjetlu. Sam Tricky kaže da mu je to bio najotvoreniji album do tada – glavnu ulogu vokalistice preuzela je Trickyjeva obožavateljica Costanza Francavilla.

Nakon petogodišnje pauze izdaje “Knowle West Boy”, kritički najcjenjeniji uradak nakon debija ujedno je označio veliki povratak trip-hop pionira. Cijelu je iduću godinu Tricky proveo na velikoj turneji, a 2010. godine uslijedio je osmi album “Mixed Race”.

facebook.com/TrickyOfficial
facebook.com/TrickyOfficial

Nezadovoljan izdavačkim kućama, osniva False Idols etiketu 2013. godine i tada izdaje istoimeni album. Sam ga uspoređuje s debitantskim uratkom napominjući da se na tom albumu ponovo pronašao, a od istaknutih suradnji ističu se Francesca Belmonte i Nneka. Deseti album nazvan je po Trickyjevom pravom imenu – “Adrian Thaws” (2014.), a njime je želio poručiti da ga ljudi uopće ne znaju jer svaki put ode u drugačijem smjeru. Na albumu surađuje s imenima kao što su Nneka, Mykki Blanco, Oh Land i Francesca Belmonte, ali i on uzima ulogu glavnog vokala, a album je još jedan primjer umjetnika koji se stalno razvija.

Novi smjer u karijeri je Skilled Mechanics, izraz talenta koji se mijenja i prilagođava budućnosti, a upravo to Trickyja čini vremenski relevantnim glazbenim umjetnikom. Zamišljen kao glazbeni kolektiv bez granica, trenutno ga uz Trickyja čine DJ Milo, jedan od najboljih prijatelja i suradnik još s kraja 80-tih iz vremena ekipe The Wild Bunch te Luke Harris, stalni Trickyjev bubnjar koji je i gostujući vokal na projektu. Uz vokale Renate Platon i Oh Land, na albumu sudjeluje i jedna od Trickyjevih muza, Francesca Belmonte, a uradak broji i suradnje s Ann Dao i Xdare. Debitantski istoimeni album Skilled Mechanics službeno će biti objavljen 22. siječnja 2016.

Ulaznice za zagrebački koncert su po cijeni od 140 kn. Na dan koncerta, 29. siječnja za ulaz će trebati izdvojiti 160 kn. Broj ulaznica je limitiran.

Službena pretprodajna mjesta:

  • Dirty old shop, Tratinska 18
  • Rockmark, Berislavićeva 13
  • Dallas Music Shop, Tkalčićeva 7
  • Aquarius CD Shop, Varšavska 13
  • Eventimova prodajna mjesta i eventim.hr
Be social

Komentari